Cytrynowa Fantazja

ciasto cytrynowe z galaretką

 Cytrynowa Fantazja to aromatyczne ciasto cytrynowe na bazie kruchego ciasta z budyniem, galaretką cytrynowo agrestową i pianką. Całość przykryta ciemnymi biszkoptami polanymi cytrynowym lukrem, wesoło udekorowanym czuprynką z otartej skórki cytryny. 



CYTRYNOWA  FANTAZJA

SKŁADNIKI:

*na foremkę 25 x 35cm. 

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna (3 szkl.)
  • cukier puder (4 łyżki )
  • masło (250 g)
  • żółtka (5 szt.)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • smalec (1 łyżka)

Warstwa budyniowa:

  • budyń śmietankowy bez cukru ( 2 opakowania = 80 g)
  • woda (1 litr)
  • galaretka cytrynowa (2 opakowania = 154 g)
  • masło (100 g)

Warstwa Galaretkowa:

  • galaretka cytrynowa (1 op = 77 g)
  • galaretka agrestowa (1 op = 77 g)
  • woda gorąca (750 ml.)

Pianka:

  • śmietanka kremówka 30% (500 ml.)
  • galaretka cytrynowa (1 opakowanie = 77 g)
  • woda gorąca (1 szklanka)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • otarta skórka z 1 cytryny

Lukier:

  • cukier puder (2 szklanki niepełne =  około 400 g)
  • sok z połówki cytryny 
  • woda ciepła (około 1/4 szklanki)

Dodatkowo:

  • herbatniki ciemne (około 28 szt.)
  • otarta skórka z cytryny

Przybory:





WYKONANIE:


Jak wykonać ciasto cytrynowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

1. Przygotowanie

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200℃

2. Ciasto kruche

Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy zimne masło i smalec. Szybko siekamy nożem do momentu, aż masło ze smalcem będą w malutkich kawałkach. Wówczas dodajemy żółtka i dalej siekamy nożem, aż żółtka połączą się z resztą składników. Następnie szybko zagniatamy ciasto ręcznie.
Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę ( wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut).
Po tym czasie ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy np. szklanką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 200℃ przez około 25 min. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

3. Budyń cytrynowy

W 1 szklance zimnej wody rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę wody zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczone budynie i doprowadzamy do wrzenia. Chwilkę gotujemy, wyłączamy kuchenkę i wsypujemy galaretki. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy masło i energicznie mieszamy. 
Gorący budyń wylewamy na kruche ciasto. Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

4. Warstwa Galaretkowa

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzoną masę budyniową w foremce.

5. Pianka cytrynowa

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Wlewamy zimną galaretkę i miksujemy krótko do połączenia składników. Od razu wykładamy na stężałą galaretkę w foremce.
Na górę układamy herbatniki.

6. Lukier i dekoracja

Cukier puder przesiewamy. Dodajemy gorącą wodę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
Jeżeli lukier jest za rzadki dosypujemy przesianego cukru pudru, a jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody. 
Lukier od razu wylewamy na herbatniki i gdy zastygnie dekorujemy ciasto otartą skórką z cytryny (cytrynę otarłam na dużych oczkach tarki)
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc. 

Uwagi:

Ze względu na to, iż dolna warstwa ciasta jest krucha, która w stosunku do reszty warstw może wydawać się twardsza, to równie dobrze, można zrobić na biszkopcie, lub w wersji bez pieczenia na herbatnikach, lub biszkoptach.
Za Przepis dziękuję Monice.


TUTAJ  znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami.

ciasto cytrynowe na kruchym spodzie

ciasto cytrynowe z budyniem

ciasto cytrynowe na wielkanoc

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. Już kiedyś gdzieś jadłam bardzo podobne ciasto i niezwykle mi ono smakowało! To chyba było na jakichś imieninach jednej z moich koleżanek. Cieszę się, że natrafiłam na ten przepis. Spróbuję go odtworzyć w najbliższy weekend, ponieważ będę miała u siebie gości. Dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Jak będziesz robić na kruchym cieście, tak jak jest w przepisie, to zrób 2 dni przed imprezą. Mi po 2 dnach o wiele bardziej smakowało. A jak zrobisz na biszkopcie to dzień wcześniej wystarczy. Pozdrawiam 😘

      Usuń

Prześlij komentarz