Budyniowiec truskawkowy bez pieczenia
Jest to idealne ciasto dla tych którzy kochają truskawki i lubią słodkie, ale niezbyt ciężkie smaki. To ciasto zdecydowanie zasługuje na miano ,,pyszności roku''. Jego smak jest tak niezwykły i wyjątkowy, że na pewno zachwyci każdego, kto go spróbuje. Herbatniki stanowią podstawę ciasta i dodają mu tekstury, natomiast budyń i mus truskawkowy są aksamitne i kremowe, zapewniając harmonię w smaku i konsystencji. Bita śmietana pod musem truskawkowym jest puszysta i miękka. Dekoracja z wiórków białej czekolady i świeżych truskawek dodaje mu elegancji i uroku tworząc wspaniały wystrój, który zrobi wrażenie na każdym stole. Można je podać na różne okazje, od imprez, pikniki, czy rodzinną uroczystość. Jego łatwość w przygotowaniu sprawia, że jest to doskonały wybór dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na pieczenie.
Budyniowiec truskawkowy bez pieczenia
SKŁADNIKI:
na foremkę 24x24 cm.
Masa Budyniowa:
- mleko (1litr)
- cukier (1 niepełna szklanka = 200 g)
- 2 budynie malinowe lub truskawkowe ( z czego każde opakowanie powinno mieć 40g) Budyń truskawkowy dostępny tutaj
- 1 budyń waniliowy (37 g)
- cukier waniliowy ( 2 opakowania) lub ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy
- masło (200 g)
Bita śmietana:
- śmietanka kremówka 36% (500 ml)
- cukier puder (3 łyżki z lekką górką)
- żelatyna (4 łyżeczki płaskie)
- woda gorąca (1/4 szkl)
Mus truskawkowy:
- truskawki ( 500 g )
- 2 galaretki truskawkowe (2 x 77 g = 154 g proszku)
- gorącą woda ( 200 ml.)
Dodatkowo:
- herbatniki jasne (38 szt. = około 200 g)
- trochę mleka do namoczenia dolnej warstwy herbatników
Dekoracja:
- wiórki białej czekolady ( około 20 g)
- truskawki ( 9 szt. )
Przybory:
- foremka 24x24 cm.
- szpatułka
- blender
- szklanka 250 ml.
- miarka
- waga
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać budyniowiec truskawkowy.
1. Na dno foremki wykładamy jasne herbatniki, które nasączamy mlekiem.
2. Z 1 litra mleka odlewamy 300 ml i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka (700 ml.) wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie i chwilkę gotujemy. Od razu dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko mieszamy do połączenia składników. Przelewamy jeszcze gorący budyń na herbatniki w foremce. Wyrównujemy powierzchnię budyniu i układamy warstwę herbatników. Gdy budyń wystygnie wstawiamy do lodówki.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę. Wykładamy krem na warstwę herbatników w foremce. Wstawiamy do lodówki.
4. Truskawki miksujemy na mus i przecedzamy przez sitko. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
5. Gdy mus w foremce stężeje dekorujemy wiórkami białej czekolady i świeżymi truskawkami.
W razie jakichkolwiek wątpliwości patrz *film
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz