Adwokatowy torcik z truskawkami

torcik z adwokatem i truskawkami

Przepis na Adwokatowy torcik z truskawkami
Jego smak jest harmonią słodyczy, czekolady, kremowości i owocowej świeżości. 
Bazą jest tutaj delikatne, acz mocno czekoladowe ciasto doskonale łączące się ze słodko kwaskowatym musem truskawkowym, który jest doskonale zharmonizowany z kremem śmietankowo ajerkoniakowym. Ten aksamitny krem adwokatowy otula mus truskawkowy, nadając torcikowi wyjątkowej delikatności i gładkości. 
Na wierzchu torcika znajduje się polewa z likieru jajecznego, która nadaje mu kuszący połysk i intensyfikuje smak ajerkoniaku, czyniąc go bardziej zauważalnym i wyrazistym dla podniebienia. Całość dekorują soczyste truskawki,  które dodają nie tylko estetyki, ale również uzupełniają smakową paletę tego wspaniałego deseru.
Jest to idealne ciasto na wyjątkowe okazje, lub jako słodki upominek dla bliskich.



Adwokatowy Torcik z Truskawkami

SKŁADNIKI:
na tortownicę 24cm.

CIASTO CZEKOLADOWE:
  • kakao (40 g)
  • woda gorąca (150 ml.)
  • mąka pszenna (160 g)
  • proszek do pieczenia (10 g)
  • masło o temperaturze pokojowej (140 g)
  • jajka (2 średnie)
  • cukier (130 g)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
MUS TRUSKAWKOWY:
  • truskawki (500 g)
  • 2 galaretki truskawkowe (2x77g = 154g)
  • woda gorąca (200 ml.)
KREM ADWOKATOWY:
  • ajerkoniak (250 ml.)
  • mascarpone (250 g)
  • woda gorąca (1/4 szklanki)
  • żelatyna ( 4 łyżeczki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
  • cukier puder (4 łyżki)
POLEWA ADWOKATOWA:
  • żelatyna (7 g = 3 płaskie łyżeczki)
  • woda (2 łyżki)
  • ajerkoniak (250 ml.)
  • śmietanka kremówka 30% (150 ml.)
  • kurkuma (0,5 łyżeczki) opcjonalnie
DEKORACJA:
  • ajerkoniak (2 łyżki)
  • kakao czarne lub brązowe (2 łyżeczki)
  • truskawki wg uznania
DODATKOWO:
  • dżem truskawkowy (2-3 łyżki)
Potrzebne przybory;
  • tortownica 24cm.
  • mikser
  • rant okrągły
  • woreczek cukierniczy



WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać torcik z adwokatem i truskawkami.

Krok 1 : Ciasto czekoladowe.
Do dużej szklanki wsypujemy 40 g kakao i wlewamy 150 ml. gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera przekładamy 2 jajka średniej wielkości, 130 g cukru i cukier waniliowy.
Miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, po czym zmniejszamy obroty do najniższych i wlewamy wystudzone kakao. Następnie 140 g masła (najlepiej aby masło było pokrojone na małe kawałki i aby było bardzo miękkie) Od razu po dodaniu masła wyłączamy mikser i wsypujemy 160 g mąki pszennej (mąki nie przesiewałam), oraz 10 g proszku do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach miksera króciutko, tak tylko do połączenia składników. 
Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 175℃ przez około 25 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. 
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wyciągamy  z foremki 
i odkrawamy wypukła górę ciasta. Odkrojoną górę ciasta przekładamy do miseczki i kruszymy. Przyda się do kremu.

Krok 2: Mus Truskawkowy.
500 g truskawek blendujemy na mus i przelewamy przez sito, aby pozbyć się pestek. 
Do miseczki wlewamy 200 ml gorącej wody, wsypujemy 2 galaretki o smaku truskawkowym  i mieszamy do rozpuszczenia. 
Gorącą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego.  Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.

Ciasto czekoladowe przekładamy na tackę do tortów lub duży talerz. 
Nakładamy rant, lub folię rantową, ponieważ torcik będzie wyższy niż tortownica, w której piekliśmy ciasto czekoladowe. 
Na ciasto wykładamy 2-3 łyżki dżemu truskawkowego i rozsmarowujemy zwracając uwagę, aby dżem dotykał ścianek rantu.
Na dżem wylewamy mus truskawkowy (mus nie może być za bardzo płynny, musi być lekko tężejący) Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Krok 3: Krem adwokatowy.
Do 1/4 szklanki gorącej wody wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Odstawiamy do wystudzenia.
250 ml likieru jajecznego adwokat, 250 g serka mascarpone, oraz ekstrakt waniliowy łączymy ze sobą (składniki te powinny być o temperaturze pokojowej). 
400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 % i 4 łyżki cukru pudru i miksujemy na sztywno. Gdy kremówka się ubije wlewamy ajerkoniak z mascarpone. Wlewamy go szybkim ruchem miksując na najniższych obrotach miksera. 
Wyłączamy na chwilę mikser i wlewamy ostudzoną żelatynę. Miksujemy krótko do połączenia. Wsypujemy pokruszona górę ciasta, mieszamy i przekładamy krem na stężały mus truskawkowy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

Krok 4: Polewa i dekoracja.
Do 7 gramów żelatyny (to są mniej więcej 3 płaskie łyżeczki) wlewamy 2 łyżki wody i odstawiamy do napęcznienia.
Z 250 ml adwokata odlewamy 2 łyżki. Ten likier w szklance odstawiamy na chwilę, a do małej ilości likieru dodajemy 2 łyżeczki czarnego kakao. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do woreczka lub rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Do rondelka wlewamy150 ml. śmietanki kremówki 30%, oraz ajerkoniak w szklance, ten który wcześniej odstawiliśmy. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Trzeba tylko mocno podgrzać. 
Ciągle mieszając pilnujemy aby się nie zagotowało. 
Aby polewa miała intensywny żółty kolor dodajemy pół łyżeczki kurkumy. Oczywiście można pominąć ten krok. I na pewno ciekawi Cię, czy smak kurkumy jest wyczuwalny w polewie. Otóż nie. Nie czuć jej wcale. 
Gdy polewa mocno się podgrzeje przecedzamy przez sitko, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
Wylewamy polewę na schłodzony i stężały krem. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa lekko zastygła i dekorujemy czarnym likierem z rękawa cukierniczego. 
Na koniec układamy truskawki.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

TUTAJ  znajdziesz więcej przepisów na pyszne TORTY

Ciasto z adwokatem

I tak prezentuje się torcik adwokatowy w przekroju na drugi dzień. Mimo swego niepozornego wyglądu w smaku jest obłędny! 

Torcik z alkoholem

Torcik z likierem i truskawkami

adwokatowy torcik

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
👫 Grupa FB: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo

Komentarze