Przepis na niezwykle smaczny Sernik z Chałwą idealny na Święta
To niezwykłe połączenie tradycyjnego smaku sera z intensywnym orientalnym smakiem chałwy. Prawdziwa świąteczna uczta - wilgotny, kremowy, delikatny ciasteczkowy spód doskonale kontrastuje z chałwową intensywnością. Polewa czekoladowo chałwowa, z posiekanymi orzechami włoskimi dodaje mu niezapomnianego charakteru.
Ten sernik to świąteczny smakowy cud, który przeniesie Cię w magiczny klimat Bożego Narodzenia! Nie czekaj dłużej, zrób ten pyszny sernik z chałwą i orzechami, a później podziel się ze mną w swoimi wrażeniami.
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm.)
Spód:
- herbatniki (210 g)
- masło roztopione (120 g)
Masa Sernowa:
- ser półtłusty (900 g)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- cukier (180 g)
- masło (120 g)
- jajka ( 6 szt)
- 1 budyń waniliowy ( 40 g proszku)
- mąka ziemniaczana ( 1 łyżka)
- chałwa waniliowa (140 g)
Polewa:
- chałwa waniliowa (150 g)
- śmietanka kremówka 30% (250 ml.)
- kakao (1 łyżka)
- garść orzechów włoskich do ozdoby
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić ten pyszny sernik z chałwą.
Krok 1: Spód
- Herbatniki rozdrabniamy na piasek.
- Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
- Uklepujemy i wygładzamy, tworząc równy spód.
Krok 2: Masa serowa
- Chałwę kruszymy drobno widelcem.
- Ser mielimy trzykrotnie, dodajemy ekstrakt waniliowy i budyń waniliowy, mieszamy.
- Masło ucieramy na puszystą masę, dodając na przemian cukier i żółtka.
- Następnie partiami dodajemy ser, na przemian z pokruszoną chałwą, cały czas miksując, aż składniki dobrze się połączą.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką.
- Masę przelewamy na ciasteczkowy spód w tortownicy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ℃ a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 ℃ i pieczemy przez 60 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Krok 3: Polewa
- Kremówkę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy kakao i pokruszona chałwę.
- Mieszamy całość, podgrzewając ( nie doprowadzamy do wrzenia), aż składniki się połączą.
- Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na wystudzony sernik w tortownicy.
- Gdy polewa lekko zastygnie, dekorujemy ciasto orzechami włoskimi.
- Wstawiamy sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
W razie jakichkolwiek wątpliwości możesz zobaczyć film, który pokazuje proces krok po kroku.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Święta Bożego Narodzenia
Sernik Całwowy |
Sernik z Chałwą |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz