Sernik z Chałwą

Najlepszy sernik z chałwą

Przepis na niezwykle smaczny Sernik z Chałwą idealny na Święta

To niezwykłe połączenie tradycyjnego smaku sera z intensywnym orientalnym smakiem chałwy. Prawdziwa świąteczna uczta - wilgotny, kremowy, delikatny ciasteczkowy spód doskonale kontrastuje z chałwową intensywnością. Polewa czekoladowo chałwowa, z posiekanymi orzechami włoskimi dodaje mu niezapomnianego charakteru. 

Ten sernik to świąteczny smakowy cud, który przeniesie Cię w magiczny klimat Bożego Narodzenia! Nie czekaj dłużej, zrób ten pyszny sernik z chałwą i orzechami, a później podziel się ze mną w komentarzu swoimi wrażeniami. 










SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm.)

Spód:

  • herbatniki (210 g)
  • masło roztopione (120 g)

Masa Sernowa:

  • ser półtłusty (900 g)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • cukier (180 g)
  • masło (120 g)
  • jajka ( 6 szt)
  • 1 budyń waniliowy ( 40 g proszku)
  • mąka ziemniaczana ( 1 łyżka)
  • chałwa waniliowa (140 g)

Polewa:

  • chałwa waniliowa (150 g)
  • śmietanka kremówka 30% (250 ml.)
  • kakao (1 łyżka)
  • garść orzechów włoskich do ozdoby

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić ten pyszny sernik z chałwą.

Krok 1: Spód.

Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Uklepujemy i wygładzamy. 

Krok 2: Masa serowa.

Chałwę kruszymy drobno widelcem.
Ser mielimy 3 razy, dodajemy do niego ekstrakt waniliowy i budyń waniliowy. Mieszamy.
Masło ucieramy na puszysto, dodając na przemian cukier z żółtkami. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser na przemian z chałwą. Miksujemy aż składniki się połączą. 
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy z chałwą i mieszamy szpatuką. Przelewamy na spód ciasteczkowy w tortownicy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃.. Zniejszay temperaturę do 160 ℃ i pieczemy 60 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Polewa.

Kremówkę podgrzewamy, dodajemy kakao i pokruszona chałwę. Podgrzewamy ciągle mieszając ( nie gotujemy) aż składniki sie połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na wystudzony sernik w tortownicy. Gdy lekko zastygnie dekorujey orzechami włoskimi.
Wstawiamy ciasto do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.


TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na Święta Bożego Narodzenia.

Przepis na sernik
Sernik Całwowy
Sernik Z chałwą i orzechami

Przepis na sernik z chałwą
Sernik z Chałwą

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Wyposażenie kuchni - sprawdź na Ceneo


Komentarze