Sernik z Chałwą

Najlepszy sernik z chałwą

Przepis na niezwykle smaczny Sernik z Chałwą idealny na Święta

To niezwykłe połączenie tradycyjnego smaku sera z intensywnym orientalnym smakiem chałwy. Prawdziwa świąteczna uczta - wilgotny, kremowy, delikatny ciasteczkowy spód doskonale kontrastuje z chałwową intensywnością. Polewa czekoladowo chałwowa, z posiekanymi orzechami włoskimi dodaje mu niezapomnianego charakteru. 

Ten sernik to świąteczny smakowy cud, który przeniesie Cię w magiczny klimat Bożego Narodzenia! Nie czekaj dłużej, zrób ten pyszny sernik z chałwą i orzechami, a później podziel się ze mną w swoimi wrażeniami. 










SKŁADNIKI:

(na tortownicę 24 cm.)

Spód:

  • herbatniki (210 g)
  • masło roztopione (120 g)

Masa Sernowa:

  • ser półtłusty (900 g)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • cukier (180 g)
  • masło (120 g)
  • jajka ( 6 szt)
  • 1 budyń waniliowy ( 40 g proszku)
  • mąka ziemniaczana ( 1 łyżka)
  • chałwa waniliowa (140 g)

Polewa:

  • chałwa waniliowa (150 g)
  • śmietanka kremówka 30% (250 ml.)
  • kakao (1 łyżka)
  • garść orzechów włoskich do ozdoby


WYKONANIE:


Zobacz krok po kroku jak zrobić ten pyszny sernik z chałwą.

Krok 1: Spód

  • Herbatniki rozdrabniamy na piasek. 
  • Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, dokładnie mieszamy. 
  • Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 
  • Uklepujemy i wygładzamy, tworząc równy spód. 

Krok 2: Masa serowa

  • Chałwę kruszymy drobno widelcem.
  • Ser mielimy trzykrotnie, dodajemy ekstrakt waniliowy i budyń waniliowy, mieszamy.
  • Masło ucieramy na puszystą masę, dodając na przemian cukier i żółtka. 
  • Następnie partiami dodajemy ser, na przemian z pokruszoną chałwą, cały czas miksując, aż składniki dobrze się połączą. 
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką. 
  • Masę przelewamy na ciasteczkowy spód w tortownicy.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ℃ a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 ℃ i pieczemy przez 60 minut
  • Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Krok 3: Polewa

  • Kremówkę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy kakao i pokruszona chałwę
  • Mieszamy całość, podgrzewając ( nie doprowadzamy do wrzenia), aż składniki się połączą.
  •  Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na wystudzony sernik w tortownicy. 
  • Gdy polewa lekko zastygnie, dekorujemy ciasto orzechami włoskimi.
  • Wstawiamy sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

W razie jakichkolwiek wątpliwości możesz zobaczyć film, który pokazuje proces krok po kroku.


TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Święta Bożego Narodzenia

Przepis na sernik z chałwą polany deserową czekoladą i posypany przy brzegu posiekanymi orzechami
Sernik Całwowy
Sernik z chałwą i orzechami i polewą czekoladową

Przepis na sernik z chałwą i czekoladą deserową
Sernik z Chałwą

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze