Przepis na niezwykle smaczny Sernik z Chałwą idealny na Święta.
To niezwykłe połączenie tradycyjnego smaku sera z intensywnym orientalnym smakiem chałwy. Prawdziwa świąteczna uczta - wilgotny, kremowy, delikatny ciasteczkowy spód doskonale kontrastuje z chałwową intensywnością. Polewa czekoladowo chałwowa, z posiekanymi orzechami włoskimi dodaje mu niezapomnianego charakteru.
Ten sernik to świąteczny smakowy cud, który przeniesie Cię w magiczny klimat Bożego Narodzenia! Nie czekaj dłużej, zrób ten pyszny sernik z chałwą i orzechami, a później podziel się ze mną w komentarzu swoimi wrażeniami.
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm.)
Spód:
- herbatniki (210 g)
- masło roztopione (120 g)
Masa Sernowa:
- ser półtłusty (900 g)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- cukier (180 g)
- masło (120 g)
- jajka ( 6 szt)
- 1 budyń waniliowy ( 40 g proszku)
- mąka ziemniaczana ( 1 łyżka)
- chałwa waniliowa (140 g)
Polewa:
- chałwa waniliowa (150 g)
- śmietanka kremówka 30% (250 ml.)
- kakao (1 łyżka)
- garść orzechów włoskich do ozdoby
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić ten pyszny sernik z chałwą.
Krok 1: Spód.
Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Uklepujemy i wygładzamy.
Krok 2: Masa serowa.
Chałwę kruszymy drobno widelcem.
Ser mielimy 3 razy, dodajemy do niego ekstrakt waniliowy i budyń waniliowy. Mieszamy.
Masło ucieramy na puszysto, dodając na przemian cukier z żółtkami. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser na przemian z chałwą. Miksujemy aż składniki się połączą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy z chałwą i mieszamy szpatuką. Przelewamy na spód ciasteczkowy w tortownicy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃.. Zniejszay temperaturę do 160 ℃ i pieczemy 60 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Krok 3: Polewa.
Kremówkę podgrzewamy, dodajemy kakao i pokruszona chałwę. Podgrzewamy ciągle mieszając ( nie gotujemy) aż składniki sie połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy na wystudzony sernik w tortownicy. Gdy lekko zastygnie dekorujey orzechami włoskimi.
Wstawiamy ciasto do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Święta Bożego Narodzenia
Sernik Całwowy |
Sernik z Chałwą |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz