Ciasto Brzoskwiniowy Leśny Mech idealnie się sprawdzi na wiosenne przyjęcia czy Święta Wielkanocne.
Brzoskwiniowy Leśny Mech
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm.)
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa (77 g)
- 1 galaretka cytrynowa (77 g)
- woda (0,5 szkl.)
CIASTO SZPINAKOWE:
- jajka (3 szt. średnie)
- cukier ( 1 szklanka)
- mąka pszenna tortowa, lub krupczatka (2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej roślinny (3/4 szkl)
- szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
KREM:
- śmietanka kremówka 30% ( 500 ml.)
- serek mascarpone ( 500 g)
- cukier puder (4 łyżki)
DODATKOWO:
- 1 galaretka brzoskwiniowa (77 g) dostępna tutaj
- woda gorąca (1 szkl.)
DEKORACJA:
- 6 połówek brzoskwiń ( z 1 dużej puszki)
- oczka z czekolady dostępne tutaj
- płatki migdałowe do zrobienia skrzydełek
- czekolada gorzka do ozdobienia pszczółek (około 20 g)
PRZYBORY:
- tortownica (24 cm.)
- rant o wysokości 15 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić Brzoskwiniowy Leśny Mech
1. Przygotowanie
Tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy i gdy stężeje kroimy na małe kawałki.
2. Żelka Brzoskwiniowa:
W rondelku blendujemy brzoskwinie z puszki razem z sokiem. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, wsypujemy 2 galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, oraz lekkiego stężenia.
3. Ciasto szpinakowe
Szpinak z olejem blendujemy na papkę.Jajka z cukrem miksujemy około 15 minut na puszysto i dolewamy zblendowany szpinak z olejem. Wsypujemy łyżka po łyżce przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min. Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 min do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie z biszkoptu (tak na około 0,5 - 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy (bez ciemnej skórki). Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 blaty.
Szpinak z olejem blendujemy na papkę.
Jajka z cukrem miksujemy około 15 minut na puszysto i dolewamy zblendowany szpinak z olejem. Wsypujemy łyżka po łyżce przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min.
Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 min do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie z biszkoptu (tak na około 0,5 - 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy (bez ciemnej skórki).
Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 blaty.
4. Krem
Kremówkę dobrze schłodzoną miksujemy z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania (zanim dobrze się ubije) dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Krem dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy pokrojoną na małe kawałki brzoskwiniową galaretkę.
5. SKŁADANIE:
Torcik składamy w rancie, który najlepiej wyłożyć od środka papierem do pieczenia.
Na dolny blat szpinakowego ciasta wykładamy krem z galaretką i wygładzamy.
Wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy.
Przykrywamy drugim blatem ciasta szpinakowego. Lekko dociskamy.
Wykładamy krem z mascarpone i wygładzamy powierzchnię.
Posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
Wstawiamy torcik do lodówki (najlepiej na całą noc)
4. Dekoracja
6 połówek brzoskwiń osuszamy ręcznikiem papierowym i dekorujemy tak, aby imitowały pszczółki (patrz film). Następnie układamy dekorację na torciku.
*Uwagi:
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
- Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.
- Oczka zrobiłam z białej i gorzkiej czekolady (gotowe oczka możesz dostać tutaj)
- Ciasta szpinakowego nie trzeba nasączać.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.
A po więcej przepisów z wykorzystaniem brzoskwiń zajrzyj do etykiety ,, Ciasta z Brzoskwiniami ''
Przepis zmodyfikowałam inspirując się przepisem od Eweliny
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Świetne ciasto apetycznie wygląda wypróbuje dziekuje
OdpowiedzUsuńPiekne jakie wiosenne
OdpowiedzUsuńWitam. Jaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńJest podane w sekcji: ,,PRZYBORY'' - tortownica 24 cm. Proszę obejrzeć film, bo nie tylko tortownica jest potrzebna.
UsuńDlaczego mój biszkopt nie urósł, mimo że składniki były w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńCoś zrobiłaś nie tak skoro biszkopt nie wyrósł. Przeanalizuj dokładnie cały proces wykonania, a znajdziesz przyczynę. Postępując krok po kroku, tak jak to jest w przepisie musi się udać. Przemyśl jeszcze raz czy wszystko dobrze zrobiłaś, lub czy dobrych składników użyłaś ( może proszek do pieczenia był przeterminowany, lub zwietrzały )
Usuń