Drożdżowe z Serem i Truskawkami

Drożdżówka z Serem i Truskawkami

Przepis na pyszne Ciasto Drożdżowe z Serem i Truskawkami, które szybko znika z talerza.
Miękka, puszysta masa drożdżowa, delikatny ser twarogowy, słodkie truskawki i cytrynowy lukier to wyjątkowe połączenie, które rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i szybkie. Nie potrzebujesz nawet miksera! Wystarczy kilka prostych składników wymieszać łyżką, a już po chwili będziesz delektować się domowym wypiekiem.  Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić wielu godzin w kuchni, koniecznie wypróbuj ten przepis.! 
Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami bez miksera to idealna propozycja na rodzinne spotkania, piknik, czy imprezy ze znajomymi. 

Drożdżowe z Serem i Truskawkami

SKŁADNIKI:

(na foremkę 25 x 35/40 cm)

Kruszonka:

  • mąka (50 g = 4 łyżki)
  • cukier (3 łyżki)
  • masło (50 g)

Ser:

  • żółtka ( 3 szt.)
  • ser półtłusty ( 600 g)
  • cukier (2 łyżki kopiaste)
  • 1 budyń śmietankowy (40 g proszku)

Ciasto:

  • mąka pszenna (3,5 szkl.)
  • sól (szczypta)
  • cukier ( 0,5 szkl.)
  • drożdże instant (14 g)
  • aromat śmietankowy (pare kropel)
  • jajka (3 szt.)
  • masło roztopione (50 g)
  • mleko ciepłe (1 szkl.)

Dodatkowo:

  • truskawki (500 g)

Lukier:

  • cukier puder (1 szkl.)
  • woda gorąca (3 łyżki)
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)

Przybory:


WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Drożdżowe Ciasto z Serem i Truskawkami

1. Kruszonka

Wszystkie składniki rozcieramy palcami, aż utworzy się kruszonka i wstawiamy do lodówki.

2. Ser

Ser, cukier, żółtka i budyń łączymy rozgniatając widelcem i wstawiamy do lodówki.

3. Ciasto

Mąkę przesiewamy do misy, wsypujemy cukier, drożdże instant, aromat śmietankowy, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy byle jak drewnianą łyżką do momentu, aż nie będzie widać mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki całej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie i wykładamy ser (ser jest gęsty, więc można go rozdrobnić używając widelca, lub palców). Na ser układamy połówki truskawek. Posypujemy górę ciasta schłodzoną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 40-50 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku przez 10 min. i wyciągamy.

4. Lukier

Cukier puder, ciepłą wodę i sok z cytryny łączymy.
Lukrem polewamy wystudzone ciasto.

*w razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film instruktażowy.


TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami


Drożdżówka z Serem i Truskawkami

Drożdżowe Ciasto z Serem i Truskawkami

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na 
YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze