Przepis na pyszne Ciasto Drożdżowe z Serem i Truskawkami, które szybko znika z talerza.
Miękka, puszysta masa drożdżowa, delikatny ser twarogowy, słodkie truskawki i cytrynowy lukier to wyjątkowe połączenie, które rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i szybkie. Nie potrzebujesz nawet miksera! Wystarczy kilka prostych składników wymieszać łyżką, a już po chwili będziesz delektować się domowym wypiekiem. Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzić wielu godzin w kuchni, koniecznie wypróbuj ten przepis.!
Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami bez miksera to idealna propozycja na rodzinne spotkania, piknik, czy imprezy ze znajomymi.
Drożdżowe z Serem i Truskawkami
SKŁADNIKI:
(na foremkę 25 x 35/40 cm)
Kruszonka:
- mąka (50 g = 4 łyżki)
- cukier (3 łyżki)
- masło (50 g)
Ser:
- żółtka ( 3 szt.)
- ser półtłusty ( 600 g)
- cukier (2 łyżki kopiaste)
- 1 budyń śmietankowy (40 g proszku)
Ciasto:
- mąka pszenna (3,5 szkl.)
- sól (szczypta)
- cukier ( 0,5 szkl.)
- drożdże instant (14 g)
- aromat śmietankowy (pare kropel)
- jajka (3 szt.)
- masło roztopione (50 g)
- mleko ciepłe (1 szkl.)
Dodatkowo:
- truskawki (500 g)
Lukier:
- cukier puder (1 szkl.)
- woda gorąca (3 łyżki)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
Przybory:
- foremka 25x35cm.
- szklanka 250 ml.
- waga kuchenna
- miarka kuchenna
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Drożdżowe Ciasto z Serem i Truskawkami
1. Kruszonka
Wszystkie składniki rozcieramy palcami, aż utworzy się kruszonka i wstawiamy do lodówki.
2. Ser
Ser, cukier, żółtka i budyń łączymy rozgniatając widelcem i wstawiamy do lodówki.
3. Ciasto
Mąkę przesiewamy do misy, wsypujemy cukier, drożdże instant, aromat śmietankowy, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy byle jak drewnianą łyżką do momentu, aż nie będzie widać mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki całej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie i wykładamy ser (ser jest gęsty, więc można go rozdrobnić używając widelca, lub palców). Na ser układamy połówki truskawek. Posypujemy górę ciasta schłodzoną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 40-50 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku przez 10 min. i wyciągamy.
4. Lukier
Cukier puder, ciepłą wodę i sok z cytryny łączymy.
Lukrem polewamy wystudzone ciasto.
*w razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film instruktażowy.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz