Przepis na wielkanocny mazurek czekoladowo kajmakowy na kruchym spodzie o delikatnym kremowym smaku. Kajmak w połączeniu z czekoladą nadaje intensywności smaku. Mazurek udekorowany jest płatkami migdałów, rodzynkami i motylkami cukrowymi co dodaje mu świątecznego charakteru i pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole.
Wykonanie jest banalnie proste, a w smak rewelacyjny. Mazurek wielkanocny z kajmakiem i czekoladą - prosty i pyszny przepis
Składniki na mazurka czekoladowo-kajmakowego
Kruche ciasto:
- mąka pszenna (400 g )
- masło (250 g )
- cukier (150 g)
- żółtka (4 szt.)
- jogurt grecki gęsty (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
Masa czekoladowa:
- śmietanka kremówka 30 % ( 300 ml.)
- czekolada deserowa (200 g)
Dodatkowo:
- masa kajmakowa (200 g)
- rodzynki
- płatki migdałowe
- kandyzowana skórka pomarańczy
- motylki cukrowe
- złote perełki cukrowe
Przybory:
Jak zrobić mazurka wielkanocnego krok po kroku?
WYKONANIE:
1. Kruche ciasto
- Do misy miksera wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, żółtka, jogurt i zimne masło. Wyrób ciasto końcówkami świderkowymi lub ręcznie.
- 3/4 ciasta rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem.
- Z pozostałego ciasta uformuj 4 ruloniki, które przyklej na brzegach jako rant. Widelcem zrób wzorek.
- Wstaw do lodówki na 1 godz. lub do zamrażarki na 10 min.
- Piecz 20 min. w temp. 180°C (góra-dół).
- Ostudź i posmaruj masą kajmakową.
2.) Masa czekoladowa
- W kąpieli wodnej podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
- Odstaw na 15 min do ostygnięcia, po czym wylej na warstwę kajmaku.
- Odczekaj 30 min, aż masa lekko zastygnie i udekoruj mazurka bakaliami i cukrowymi dodatkami. Przechowuj w lodówce.
*Uwagi:
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz mój film, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować Mazurek Czekoladowo Kajmakowy.
![]() |
Mazurek czekoladowo kajmakowy |
![]() |
Mazurek kajmakowo czekoladowy |
![]() |
Mazurek wielkanocny czekoladowy |
Więcej inspiracji na Wielkanoc
Sprawdź inne przepisy na Ciasta na Wielkanoc - mazurki, serniki i babki, które uświetnią Świąteczny stół!
Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz moje wielkanocne wypieki krok po kroku.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
JESTEM NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Mam nadzieję, że ten mazurek kajmakowo czekoladowy zainspiruje Cię do wypróbowania nowych smaków, a jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu!
*W artykule znajdują się linki afiliacyjne, które mogą mi przynieść niewielka prowizję, jeśli zdecydujesz się na zakupy. Dzięki temu wspierasz moją pracę, nie ponosząc dodatkowych kosztów.
Komentarze
Prześlij komentarz