Sernik Kajmakowy

Przepis na rewelacyjnie pyszny sernik kajmakowy, znany też jako sernik krówka. Na kruchym spodzie kakaowym, z delikatną i aksamitną masą serowo kajmakową. Sernik jest idealny pod względem słodkości. Nie zapycha i chce się go więcej i więcej. Jest to mój HIT sernikowy! Sprawdzi się on nie tylko jako podwieczorek do popołudniowej kawy, ale też na wyjątkowe okazje. 

Najlepszy Sernik Kajmakowy


Przepis na Sernik Krówka


SKŁADNIKI:

Składniki na spód

  • żółtko (1 szt.)
  • cukier (2 łyżki)
  • masło miękkie (100 g)
  • śmietana gęsta (1 łyżka)
  • mąka pszenna (180 g)
  • kakao (2 łyżki)

Składniki na masę serową

  • jajka (4 szt.)
  • cukier (160 g)
  • masło (50 g)
  • mąka (1 łyżka)
  • twaróg mielony (750 g)
  • masa kajmakowa (250 g)

Dekoracja

  • Masa kajmakowa (około 250 g)
  • posypka kuleczki czekoladowe (dostępne tutaj)

Potrzebne przybory


Jak zrobić Sernik Krówka?

WYKONANIE:

1. Spód

  1. Wszystkie składniki na spód mieszamy mikserem, w kolejności wrzucając żółtko, cukier, miękkie masło, śmietanę, mąkę i kakao. Krótko miksujemy do zagniecenia ciasta.
  2. Wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wygładzamy. Boków foremki nie smarujemy.

2. Masa serowa

  1. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dodajemy miękkie masło i przesianą mąkę. Stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a na koniec masę kajmakową. Miksujemy krótko do połącznia składników. 
  2. Przelewamy masę serową na spód tortownicy wyłożony ciastem. 
  3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 60 - 65 minut do suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

3. Dekoracja

  1. Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby stała się mocno miękka i w razie potrzeby dodajemy do niej trochę gorącej wody i mieszamy, aż zrobi się lekko płynna. (czym rzadsza masa kajmakowa, tym lepiej będzie się rozprowadzać na wierzchu sernika)
  2. Polewamy sernik masą kajmakową tak, aby lekko spływała po bokach ciasta.
  3. Posypujemy kuleczkami czekoladowymi.

Zajrzyj też do innych moich sprawdzonych przepisów na serniki - znajdziesz je TUTAJ


Puszysty sernik z polewą kajmakową

Krówkowy Sernik Rity

Kajmakowy Sernik Rity

Puszysty Sernik Kajmakowy

Najlepszy sernik krówkowy

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 😊 Z miłą chęcią zajrzę.

      Usuń

Prześlij komentarz