SERNIK KRÓWKA

Sernik krówka to pyszny i aksamitny wypiek z masą kajmakową, idealny na święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Kruchy ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa, słodki kajmak i chrupiący krokant orzechowy tworzą połączenie, które zachwyci każdego. Ten efektowny sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu - sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!

Sernik z masą krówkową na ciasteczkowym spodzie polane masą kajmakową i posypane krokantem orzechowym.

Przepis na Kajmakowy Sernik Krówka 


SKŁADNIKI:

Składniki na spód

  • masło (100 g)
  • ciasteczka kruche (250 g)

Składniki na masę serową

  • twaróg zmielony 3 razy ( 900 g )
  • jajka ( 5 szt.)
  • cukier puder (3/4 szkl.)
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • mąka ziemniaczana ( 4 łyżki )
  • śmietanka kremówka 30 % (200 ml )

Dodatkowo

  • krokant orzechowy do dekoracji ( 150 g )
  • masa krówkowa o smaku orzechowym ( 400 g)

Potrzebne przybory

  • mikser
  • waga kuchenna
  • szklanka = 250 ml.
  • prostokątna foremka z odpinaną obręczą 18 x 28 x 7cm.

Jak zrobić kajmakowy Sernik Krówka?

WYKONANIE:

1. Spód

  1. Ciasteczka pokrusz na piasek i połącz z roztopionym masłem. Wymieszaj. 
  2. Masę ciasteczkową przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie, wyrównaj i wstaw do lodówki.

2. Masa serowa

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Twaróg zmiel 3 razy. 
  3. Wszystkie składniki przełóż do misy i krótko miksuj na niskich obrotach miksera, aż składniki się połączą. ( zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę i wtedy sernik mocno urośnie, a później bardzo mocno opadnie)
  4. Masę serową przelej na schłodzony spód ciasteczkowy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz w funkcji góra dół w 170°C przez 60 - 70 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc przed końcem pieczenia zrób test patyczkiem.
  6. Upieczony sernik zostaw w uchylonym piekarniku 1 godzinę. Następnie wyciągnij go i pozostaw do wystudzenia.

3. Dekoracja

  1. Puszkę z masą krówkową wstaw do gorącej wody, aby konsystencja masy zrobiła się luźniejsza.
  2. Wierzch ostudzonego sernika posmaruj masą krówkową i wyrównaj powierzchnię.
  3. Posyp krokantem orzechowym.
  4. Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.


Szukasz więcej inspiracji na święta? TUTAJ znajdziesz moje ulubione wielkanocne wypieki.


Sernik krówkowy na spodzie ciasteczkowym z masa krówkową i krokantem orzechowym.
Sernik Krówka z kajmakiem i chrupiącym krokantem - idealny na każdą okazję!

Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne

ciasta na wielkanoc

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


Komentarze

  1. Cudowne ciasto ! Przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. I pyszny jest, a najlepiej smakuje na 2- 3 dzień.

      Usuń
  3. Anonimowy30/9/19

    A czy mozna zamienic posypke na wierzchu na cos innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ,że można. Możesz dać migdały siekane, orzeszki ziemne, lub orzeszki w karmelu.

      Usuń

Prześlij komentarz