Sernik krówka to pyszny i aksamitny wypiek z masą kajmakową, idealny na święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Kruchy ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa, słodki kajmak i chrupiący krokant orzechowy tworzą połączenie, które zachwyci każdego. Ten efektowny sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu - sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!
Składniki na spód
- masło (100 g)
- ciasteczka kruche (250 g)
Składniki na masę serową
- twaróg zmielony 3 razy ( 900 g )
- jajka ( 5 szt.)
- cukier puder (3/4 szkl.)
- cukier wanilinowy (16 g)
- mąka ziemniaczana ( 4 łyżki )
- śmietanka kremówka 30 % (200 ml )
Dodatkowo
- krokant orzechowy do dekoracji ( 150 g )
- masa krówkowa o smaku orzechowym ( 400 g)
Potrzebne przybory
- mikser
- waga kuchenna
- szklanka = 250 ml.
- prostokątna foremka z odpinaną obręczą 18 x 28 x 7cm.
Jak zrobić kajmakowy Sernik Krówka?
WYKONANIE:
1. Spód
- Ciasteczka pokrusz na piasek i połącz z roztopionym masłem. Wymieszaj.
- Masę ciasteczkową przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie, wyrównaj i wstaw do lodówki.
2. Masa serowa
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg zmiel 3 razy.
- Wszystkie składniki przełóż do misy i krótko miksuj na niskich obrotach miksera, aż składniki się połączą. ( zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę i wtedy sernik mocno urośnie, a później bardzo mocno opadnie).
- Masę serową przelej na schłodzony spód ciasteczkowy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w funkcji góra dół w 170°C przez 60 - 70 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc przed końcem pieczenia zrób test patyczkiem.
- Upieczony sernik zostaw w uchylonym piekarniku 1 godzinę. Następnie wyciągnij go i pozostaw do wystudzenia.
3. Dekoracja
- Puszkę z masą krówkową wstaw do gorącej wody, aby konsystencja masy zrobiła się luźniejsza.
- Wierzch ostudzonego sernika posmaruj masą krówkową i wyrównaj powierzchnię.
- Posyp krokantem orzechowym.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Szukasz więcej inspiracji na święta? TUTAJ znajdziesz moje ulubione wielkanocne wypieki.
![]() |
Sernik Krówka z kajmakiem i chrupiącym krokantem - idealny na każdą okazję! |
Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
YouTube: Kreatywne Wypieki Rity
IG: Kreatywne Wypieki Rity
FB: Kreatywne Wypieki Rity
TikTok: Kreatywne Wypieki Rity
Moje Vlogi: Grecki Świat Rity
Cudowne ciasto ! Przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. I pyszny jest, a najlepiej smakuje na 2- 3 dzień.
UsuńA czy mozna zamienic posypke na wierzchu na cos innego?
OdpowiedzUsuńPewnie ,że można. Możesz dać migdały siekane, orzeszki ziemne, lub orzeszki w karmelu.
Usuń