Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

28 września 2019

SERNIK KRÓWKA

sernik krówka

Sernik krówka jest to pyszne ciasto na spodzie ciasteczkowym z puszystą masą serową, udekorowane masą krówkową i krokantem orzechowym. 
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam zrobić bo naprawdę warto.


Jak zrobić sernik krówka krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.


SERNIK KRÓWKA


SKŁADNIKI:

Spód:
masło (100 g)
ciasteczka kruche (250 g)

Masa serowa:
twaróg zmielony 3 razy ( 900 g )
jajka ( 5 szt.)
cukier puder (3/4 szkl.)
cukier wanilinowy (16 g)
mąka ziemniaczana ( 4 łyżki )
śmietanka kremówka 30 % (200 ml.)

Dodatkowo:
krokant orzechowy do dekoracji ( 150 g )
masa krówkowa o smaku orzechowym ( 400 g)

Potrzebne gadżety:
mikser
waga kuchenna
szklanka = 250 ml.
foremka z odpinaną opaską 18 x 28 x 7cm.


WYKONANIE:

1.)  Spód:
Ciasteczka kruszymy na piasek i łączymy z roztopionym masłem. Dobrze mieszamy. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2.)  Masa serowa: 
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
Twaróg mielimy 3 razy. ( Ja użyłam gotowego już twarogu mocno zmielonego. Tu w Grecji jest on dostępny pod nazwą anthotyro i świetnie się nada ten z Lidla ).
Wszystkie składniki przekładamy do misy i krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
( Zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę i wtedy sernik nam mocno urośnie, a później bardzo mocno opadnie, a tego nie chcemy ). 
Masę serową przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół  w  170°C ~ 60-70 min. 
Każdy piekarnik inaczej piecze, tak więc radzę przed końcem pieczenia zrobić test patyczkiem.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku 1 godzinkę. Następnie wyciągamy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3.) Wykończenie i dekoracja:
Puszkę z masą krówkową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, żeby konsystencja masy  zrobiła się luźniejsza.
Wierzch ostudzonego sernika smarujemy masą krówkową i równomiernie wygładzamy. Posypujemy krokantem orzechowym.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4 godzinki a najlepiej zostawić na całą noc.


Po więcej pysznych przepisów na serniki zapraszam do zakładki SERNIKI.


sernik krówka

sernik krówka


Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno. 
Oczywiście ryzyk - fizyk, modyfikować przepisy zawsze można i czasami warto, ale piszę to po to, żeby później nie było na mnie że coś komuś nie wyszło.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. I pyszny jest, a najlepiej smakuje na 2- 3 dzień.

      Usuń
  2. A czy mozna zamienic posypke na wierzchu na cos innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ,że można. Możesz dać migdały siekane, orzeszki ziemne, lub orzeszki w karmelu.

      Usuń

Drukowanie