Przepis na przepyszny seromakowiec z brzoskwiniami i kokosem.
To niezwykłe ciasto, które wspaniale komponuje kruchość kakaowego ciasta z delikatnością sera, wyrazistym smakiem maku, aromatem kokosa i soczystością brzoskwiń, tworząc niepowtarzalny taniec smakowy na podniebieniu. Odkryj sekret tego efektywnego wypieku, bo nadszedł czas na świąteczne smakowanie w najlepszym wydaniu.
Ten Seromakowiec to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaspokoi Twoje słodkie pragnienia. Nie czekaj dłużej, zrób ten pyszny sernik z kokosem i brzoskwiniami, a później podziel się ze mną swoimi wrażeniami.
Seromakowiec z brzoskwiniami i kokosem
SKŁADNIKI:
(na foremkę 25x25 cm.)
Kruche ciasto:
- mąka pszenna (3 szklanki = 480 g)
- cukier (0,5 szklanki = 120 g)
- kakao ( 2 łyżki )
- kakao czarne (1 łyżka)
- masło (200 g)
- proszek dopieczenia (1 łyżeczka)
- żółtka (5 szt.)
- jogurt grecki ( 2 łyżki kopiaste) lub gęsta śmietana
Masa serowa:
- masło (100 g)
- cukier (1 szklanka = 240 g)
- jajka (4 szt.)
- ser półtłusty mielony (900 g) może być z wiaderka
- budyń śmietankowy (1 opakowanie = 40 g)
- szczypta soli
Masa makowa:
- białka (5 szt.)
- szczypta soli
- cukier (0,5 szklanki = 120 g)
- wiórki kokosowe ( 0,5 szklanki = 45 g)
- mak suchy zmielony (1 szklanka = około 150 g) dostępny TUTAJ
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
Dodatkowo:
- brzoskwinie (1 duża puszka 820g)
- cukier puder do obsypania ciasta
- wiórki kokosowe do obsypania ciasta
- szpatułka
- szklanka 250 ml.
- mikser
- waga
- papier do pieczenia
- foremka 25 x 25 cm.
Uwagi:
- Jeżeli chcesz zrobić to ciasto w innej foremce to musisz użyć innej proporcji składników. Np. do foremki o wymiarach 25x30cm trzeba składniki pomnożyć o 1,20. Możesz skorzystać z tego przelicznika na formy i składniki.
- Zamiast twarogu można użyć sera z wiaderka.
- Zamiast suchego maku można użyć gotowej masy makowej z 1 puszki.
- Jeżeli chcesz zrobić w tortownicy to powinna być o średnicy 28-30 cm. Do tortownicy 26 cm się nie zmieści.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Seromakowiec z brzoskwiniami i kokosem
1. Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i zostawiamy na durszlaku, aby spokojnie obciekły z soku.
Foremkę 25x25cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.
1: Kruche ciasto.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder z grubsza mieszamy łyżką. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki. Miksujemy do momentu, aż składniki mniej więcej będą miały konsystencję piasku. Dodajemy po jednym żółtka miksując na niskich obrotach miksera. Od razu po żółtkach dodajemy jogurt grecki, lub śmietanę 18-stkę. Miksujemy krótko do połączenia składników (ciasto oczywiście można zagnieść na stolnicy).
Zagniatamy jeszcze chwilę w rękach, formułujemy w wałek i dzielimy na 2 części. Jedna część powinna być troszkę mniejsza od drugiej. Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
Większą część ciasta ścieramy do foremki, lekko uklepujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez 10 minut.
Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Masa serowa.
Ser mielimy 3 razy maszynką, lub tak jak ja blenderem ręcznym (patrz film)
Masło ucieramy na puch na średnich obrotach miksera, wsypujemy na przemian cukier i jajka ciągle miksując. Następnie dodajemy ser i proszek budyniowy. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Białka ubijamy ze szyczyptą soli na sztywno.
Ubite białka łączymy z masą serową delikatnie mieszając szpatułką.
3. Masa makowa.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa zrobi się sztywna i lśniąca. Wyłączamy mikser i wsypujemy mak, wiórki kokosowe, mąkę i mieszamy. szpatułką.
4. Składanie ciasta.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę serową i makową w taki sposób, aby utworzyły się łatki (patrz film). Pieczemy w 160 ℃ przez 20 minut.
Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone brzoskwinie, ścieramy drugą część kruchego ciasta (tą mniejszą) i pieczemy w 160 ℃ przez 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
5. Dekoracja.
Wystudzone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na Święta Bożego Narodzenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz