Bardzo łatwy przepis na przepyszny Deser Banoffee.
Szukasz przepisu na deser, który można szybko przygotować? Który rozgrzeje Twoje serce i zachwyci podniebienie? Przedstawiam Ci mój ulubiony deser Banoffee! Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, aby stworzyć tą niebiańską rozkosz. To połączenie kremowego karmelu, herbatników, bananów i bitej śmietany. Odkryj tajemnice Banoffee i koniecznie zobacz filmik z wykonaniem tego przepisu.
Zobacz krok po kroku jak wykonać Deser Banoffee
DESER BANOFFEE
SKŁADNIKI:
- herbatniki (100 g)
- masa kajmakowa (300 g) (dostępna tutaj)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- banany (3 szt.)
- śmietanka kremówka 30% lub 36% (400 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- posypka czekoladowa lub kakao (wg. uznania) (dostępna tutaj)
Dodatkowe gadżety:
- 4 szklanki wysokie ( 350 ml. każda)
- mikser
- miarka
- waga
WYKONANIE:
1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek.
Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
Masę kajmakową lekko podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, żeby miała luźniejszą konsystencję i mieszamy, aby nie miała grudek.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2) Do wysokich szklanek wsypujemy 1- 2 łyżki rozdrobnionych herbatników. Wykładamy 1 łyżkę masy krówkowej i układamy warstwę bananów. Następnie 2 łyżki bitej śmietany, znów 1-2 łyżki rozdrobnionych ciastek, masę kajmakową, banany, bitą śmietaną i na koniec posypujemy posypką czekoladową lub kakao.
Uwagi:
Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.
Masę kajmakową lekko podgrzewamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, żeby miała luźniejszą konsystencję i mieszamy, aby nie miała grudek.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
2) Do wysokich szklanek wsypujemy 1- 2 łyżki rozdrobnionych herbatników. Wykładamy 1 łyżkę masy krówkowej i układamy warstwę bananów. Następnie 2 łyżki bitej śmietany, znów 1-2 łyżki rozdrobnionych ciastek, masę kajmakową, banany, bitą śmietaną i na koniec posypujemy posypką czekoladową lub kakao.
Uwagi:
Zanim przełożymy bitą śmietanę do szklanek musimy się upewnić że masa kajmakowa nam wystygła ( w przeciwnym razie bita śmietana może się rozpuścić ).
Masę krówkową i bitą śmietaną możemy przekładać do szklanek za pomocą rękawa cukierniczego ( ja nakładałam łyżeczką).
Deser przechowujemy w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.
Masę krówkową i bitą śmietaną możemy przekładać do szklanek za pomocą rękawa cukierniczego ( ja nakładałam łyżeczką).
Deser przechowujemy w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
ale apetyczny deser:)
OdpowiedzUsuńApetyczny i kaloryczny 🤭😃
UsuńSmaczne szybkie i niedrogie. Dzięki
OdpowiedzUsuńZgadza się 😘 Pozdrawiam 🤗🌞
Usuńtaki deser biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuń😁 częstuj się 😄😘
OdpowiedzUsuńRobiłam ten deser w postaci ciasta - pyszny i mega słodki :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam i zdecydowanie to wina masy krówkowej, że jest tak pysznie słodkie 😄😘
UsuńZrobiłam. Rewelacja i polecam. Dzięki za szybki przepis;-)
OdpowiedzUsuńpyszniutki :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić taki deser dzień wcześniej? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście ( ͡• ͜ʖ ͡• )
Usuń