Przepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno. Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką. Bez pieczenia, szybko i smacznie. Polecam.
Zobacz Jak zrobić piankowe ciasto z galaretką.
Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami.
CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI:
Pianka:
- mleko zimne (500 ml.)
- śnieżka (2 op.)
- galaretka malinowa (1 op.)
- galaretka agrestowa ( 1 op.)
- woda gorąca (400 ml.)
Dodatkowo:
- herbatniki (13 szt.) albo biszkopty
- galaretka agrestowa (1 op.)
- woda gorąca (400 ml.)
Potrzebne gadżety:
Inne ciekawe akcesoria kuchenne znajdziesz TUTAJ.WYKONANIE:
1.) Przygotowanie
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej herbatniki.
2,) Galaretki
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy)
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy)
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody (to będzie góra ciasta).
Wszystkie galaretki pozostawiamy do wystudzenia.
3.) Pianka
Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną malinową galaretkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Masę wlewamy do foremki na herbatniki.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Żeby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na około 10 min. (ale nie dłużej).
Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną agrestową galaretkę i krótko miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy masę na różową i stężałą piankę. Wyrównujemy powierzchnię, zwracając szczególną uwagę aby masa dobrze dotykała ścianek foremki.
Wstawiamy do lodówki lub do zamrażalnika do stężenia.
Gdy ciasto dobrze stężeje, na górę wlewamy ostudzoną i lekko tężejącą agrestową galaretkę.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Wiosna:)
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto super. Czy na blachę 36x25 można podwoić ilość składników?
OdpowiedzUsuńRóżowa pianka :)
OdpowiedzUsuńRóżowa piamka
OdpowiedzUsuńBardzo Pyszna dzieci uwielbiają
Różowa piamka
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA
Można dodać żelatyny do pianki żeby lepiej stężała?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Ciacho jest stabilne. W domu mam po 30℃ i nic się z ciastem nie dzieje.
UsuńRóżowa pianka. Mmmm... Pycha
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto i proste wykonanie super. Polecam wypróbować
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, delikatne i szybko się robi. Często je robię.
OdpowiedzUsuńMam okrągłe formy, jaka byłaby odpowiednia średnica na to ciasto?
OdpowiedzUsuńtortownica 24 cm
UsuńSuper przepisy . Jestem zadowolona bo jak do tej pory każde ciasto mi wyszło bardzo dobre. Jutro zrobię " różową piankę"
OdpowiedzUsuńDziękuję Hania 😘
Różowa pianka, mniam mniam.
OdpowiedzUsuńRóżowa pianka
OdpowiedzUsuń