Przepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno.
Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką. Bez pieczenia, na szybko i smacznie. Ciasto piankowe lub też inaczej ptasie mleczko, jest świetną aternatywą po świątecznym przejedzeniu. Polecam.
Jak zrobić takie ciasto piankowe z galaretką pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami.
CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI:
Pianka:
- mleko zimne (500 ml.)
- śnieżka (2 op.)
- galaretka malinowa (1 op.)
- galaretka agrestowa ( 1 op.)
- woda gorąca (400 ml.)
Dodatkowo:
- herbatniki (13 szt.) albo biszkopty
- galaretka agrestowa (1 op.)
- woda gorąca (400 ml.)
Potrzebne gadżety:
Inne ciekawe akcesoria kuchenne znajdziesz TUTAJ.WYKONANIE:
1.) Foremka.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej herbatniki.
2,) Galaretki.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy)
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy)
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody (to będzie góra ciasta).
Wszystkie galaretki pozostawiamy do wystudzenia.
3.) Pianka.
Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną malinową galaretkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Masę wlewamy do foremki na herbatniki.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Żeby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na około 10 min. (ale nie dłużej).
Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną agrestową galaretkę i krótko miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy masę na różową i stężałą piankę. Wyrównujemy powierzchnię, zwracając szczególną uwagę aby masa dobrze dotykała ścianek foremki.
Wstawiamy do lodówki lub do zamrażalnika do stężenia.
Gdy ciasto dobrze stężeje, na górę wlewamy ostudzoną i lekko już tężejącą agrestową galaretkę.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto piankowe z galaretką, udostępnij mi zdjęcia na Instagramie, Faceboku, lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative, a wyróżnię Cię w mojej relacji na Instagramie.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube: RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube: Grecki Świat Rity
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌Pinterest - RITA creative
Wiosna:)
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto super. Czy na blachę 36x25 można podwoić ilość składników?
OdpowiedzUsuńRóżowa pianka :)
OdpowiedzUsuńRóżowa piamka
OdpowiedzUsuńBardzo Pyszna dzieci uwielbiają
Różowa piamka
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA
Można dodać żelatyny do pianki żeby lepiej stężała?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Ciacho jest stabilne. W domu mam po 30℃ i nic się z ciastem nie dzieje.
UsuńRóżowa pianka. Mmmm... Pycha
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto i proste wykonanie super. Polecam wypróbować
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, delikatne i szybko się robi. Często je robię.
OdpowiedzUsuńMam okrągłe formy, jaka byłaby odpowiednia średnica na to ciasto?
OdpowiedzUsuńtortownica 24 cm
Usuń