Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

22.3.19

CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE

ciasto szpinakowe

Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, górę ciasta zdobi zielony mech z truskawkami, który pięknie i wiosennie się prezentuje, oraz wyśmienicie smakuje.  
Polecam gorąco.

Jak wykonać ciasto leśny mech pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.



CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.) (dobrze też się sprawdzi mąka krupczatka)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej (3/4 szkl)
  • szpinak świeży bez łodyżek (120 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Krem śmietankowy:
  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)

Mus truskawkowy:
  • truskawki (500 g)
  • galaretka truskawkowa  (2 opakowania)

Dodatkowo:
  • truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
  • listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1.) Ciasto:
Blendujemy szpinak z niewielką ilością oleju na papkę.
Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, przesiany proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. 
Dodajemy zblendowany szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru. 
Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min.
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego  przyrumienioną górę (nie będzie nam potrzebna). 
Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.

2.) Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i  ostudzoną żelatynę.  

3.)  Mus truskawkowy:
Blendujemy truskawki na mus i przesiewamy przez sito. 
Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie. 
Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

4.) Wykończenie:
Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut żeby  dobrze stężał.
Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
Ciasto chłodzimy 4 -24 godz. a najlepiej zostawić na noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.


*Uwagi:
- Ciasto leśny mech przechowujemy w lodówce.
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta, mąka powinna być jasna pszenna typu 500 i szpinak świeży, najlepiej baby, bez łodyżek i dobrze zblendowany.
-  Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne WYPIEKI

ciasto leśny mech
Ciasto szpinakowe z truskawkami.

leśny mech
Ciasto ze szpinakiem i truskawkami.

Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto szpinakowo truskawkowe, udostępnij mi zdjęcia na InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!

ciasto ze szpinakiem
Ciasto truskawkowo szpinakowe.

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy.   Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

zrzutka dla rity

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative



8 komentarzy:

  1. ależ smakowicie i super wygląda zabieram przepis dziękuję na pewno zagości nie raz na moim stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Tylko proszę pamiętać żeby szpinak był świeży i dobrze zblendowany, to wyjdzie ładny kolor.

      Usuń
  2. Czy moze bycmrożony szpinak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że może być, tylko musisz się liczyć z tym, że tak intensywny kolorek Ci nie wyjdzie. Raczej wyjdzie zieleń przyciemniona.

      Usuń
  3. A czy można wymieszać mąki, np. pszenną pełnoziarnistą z krupczatką, tak pół na pół

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie.Mam jednak pytanie w przypadku użycia szpinaku mrożonego ile ma go być?
    Pozdrawiam i dziękunę za przepis ;

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny