Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

22 marca 2019

CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE

ciasto szpinakowe z truskawkami

Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, przełożone delikatnym kremem śmietankowym i galaretką z prawdziwych truskawek. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, pięknie i wiosennie się prezentuje oraz wyśmienicie smakuje. Polecam gorąco.

Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative i bądź na bieżąco z nowymi przepisami.



CIASTO  SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE


SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.) (dobrze też się sprawdzi mąka krupczatka)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej (3/4 szkl)
  • szpinak świeży bez łodyżek (120 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Krem śmietankowy:
  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)

Mus truskawkowy:
  • truskawki (500 g)
  • galaretka truskawkowa sypka (2 opakowania)

Dodatkowo:
  • truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
  • listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1.) Ciasto:
Blendujemy szpinak z niewielką ilością oleju na papkę.
Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, przesiany proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. 
Dodajemy zblendowany szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru. 
Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 40 min.
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego  przyrumienioną górę (nie będzie nam potrzebna). 
Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.

2.) Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i  ostudzoną żelatynę.  

3.)  Mus truskawkowy:
Blendujemy truskawki na mus i przesiewamy przez sito. 
Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie. 
Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

4.) Wykończenie:
Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalki na 10 minut żeby mus dobrze stężał.
Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
Ciasto truskawkowo szpinakowe chłodzimy 4 -24 godz. a najlepiej zostawić na noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.

*Uwagi:
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta, mąka musi być jasna pszenna typu 500 i szpinak świeży, najlepiej baby, bez łodyżek i dobrze zblendowany.

Po więcej ciekawych przepisów na ciasta i desery zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI 

ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe z truskawkami.

ciasto zielone
Ciasto ze szpinakiem i truskawkami.

ciasto szpinakowo truskawkowe
Ciasto truskawkowo szpinakowe.



POZDRAWIAM SERDECZNIE 
I ŻYCZĘ 
UDANYCH WYPIEKÓW


2 komentarze:

  1. ależ smakowicie i super wygląda zabieram przepis dziękuję na pewno zagości nie raz na moim stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Tylko proszę pamiętać żeby szpinak był świeży i dobrze zblendowany, to wyjdzie ładny kolor.

      Usuń

Drukowanie