CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE

ciasto szpinakowe

Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, górę ciasta zdobi zielony mech z truskawkami, który pięknie i wiosennie się prezentuje, oraz wyśmienicie smakuje. 

Jak wykonać ciasto leśny mech pokazane jest w filmiku


CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE


SKŁADNIKI:


Ciasto:

  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.) (dobrze też się sprawdzi mąka krupczatka)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej (3/4 szkl)
  • szpinak świeży bez łodyżek (120 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)

Krem śmietankowy:

  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)

Mus truskawkowy:

  • truskawki (500 g)
  • galaretka truskawkowa  (2 opakowania)

Dodatkowo:

  • truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
  • listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)

Potrzebne gadżety:




WYKONANIE:

1.) Ciasto:

Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ / 40 min. 
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego  przyrumienioną górę (nie będzie nam potrzebna)
Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.

2.) Krem śmietankowy:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.

Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i  ostudzoną żelatynę.  


3.)  Mus truskawkowy:

Blendujemy truskawki na mus i przesiewamy przez sito. 
Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie. 
Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

4.) Wykończenie:

Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, żeby dobrze stężał. Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
Ciasto chłodzimy 4 -24 godz. a najlepiej całą noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.

*UWAGI:

- Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta, mąka powinna być jasna pszenna typu 500 lub krupczatka, a  szpinak świeży, najlepiej baby, bez łodyżek i dobrze zblendowany.
-  Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.


|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.


leśny mech
Ciasto ze szpinakiem i truskawkami.

ciasto ze szpinakiem
Ciasto truskawkowo szpinakowe.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!



Komentarze

  1. Anonimowy24/3/19

    ależ smakowicie i super wygląda zabieram przepis dziękuję na pewno zagości nie raz na moim stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Tylko proszę pamiętać żeby szpinak był świeży i dobrze zblendowany, to wyjdzie ładny kolor.

      Usuń
  2. Czy moze bycmrożony szpinak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że może być, tylko musisz się liczyć z tym, że tak intensywny kolorek Ci nie wyjdzie. Raczej wyjdzie zieleń przyciemniona.

      Usuń
  3. Pyszne ja zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można wymieszać mąki, np. pszenną pełnoziarnistą z krupczatką, tak pół na pół

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie.Mam jednak pytanie w przypadku użycia szpinaku mrożonego ile ma go być?
    Pozdrawiam i dziękunę za przepis ;

    OdpowiedzUsuń
  6. witam. A czy mozna dodać mascarpone jak tak to bez zwiększania ilości pozostałych składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. witam. A można dodać mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy4/4/23

    Czy można użyć tylko mąki tortowej?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy4/4/23

    A można dodać tylko mąki tortowej

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz