SERNIK KRÓWKA

sernik krówka

Sernik krówka jest to pyszne i aksamitne ciasto z masą kajmakową, które idealnie nada się na specjalne okazje. Na kruchym spodzie wzmocnionym masą serową, oraz warstwą kajmaku obsypaną krokantem orzechowym, która nadaje mu doskonały smak i aromat.
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam zrobić, bo naprawdę warto.

Zobacz krok po kroku jak wykonać sernik krówka.


SERNIK KRÓWKA


SKŁADNIKI:

Spód:

  • masło (100 g)
  • ciasteczka kruche (250 g)

Masa serowa:

  • twaróg zmielony 3 razy ( 900 g )
  • jajka ( 5 szt.)
  • cukier puder (3/4 szkl.)
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • mąka ziemniaczana ( 4 łyżki )
  • śmietanka kremówka 30 % (200 ml.)

Dodatkowo:

  • krokant orzechowy do dekoracji ( 150 g )
  • masa krówkowa o smaku orzechowym ( 400 g)

Potrzebne gadżety:

  • mikser
  • waga kuchenna
  • szklanka = 250 ml.
  • foremka z odpinaną opaską 18 x 28 x 7cm.



WYKONANIE:


1.)  Spód

Ciasteczka kruszymy na piasek i łączymy z roztopionym masłem. Dobrze mieszamy. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2.)  Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
Twaróg mielimy 3 razy. ( Ja użyłam gotowego już twarogu mocno zmielonego. Tu w Grecji jest on dostępny pod nazwą anthotyro i świetnie się nada ten z Lidla ).
Wszystkie składniki przekładamy do misy i krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
( Zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć masę i wtedy sernik nam mocno urośnie, a później bardzo mocno opadnie, a tego nie chcemy ). 
Masę serową przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół  w  170°C ~ 60-70 min. 
Każdy piekarnik inaczej piecze, tak więc radzę przed końcem pieczenia zrobić test patyczkiem.
Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku 1 godzinkę. Następnie wyciągamy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


3.) Wykończenie i dekoracja

Puszkę z masą krówkową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, żeby konsystencja masy  zrobiła się luźniejsza.
Wierzch ostudzonego sernika smarujemy masą krówkową i równomiernie wygładzamy. Posypujemy krokantem orzechowym.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4 godzinki a najlepiej zostawić na całą noc.


|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.

sernik krówka

sernik krówka

Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne

ciasta na wielkanoc

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


Komentarze

  1. Cudowne ciasto ! Przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. I pyszny jest, a najlepiej smakuje na 2- 3 dzień.

      Usuń
  3. Anonimowy30/9/19

    A czy mozna zamienic posypke na wierzchu na cos innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ,że można. Możesz dać migdały siekane, orzeszki ziemne, lub orzeszki w karmelu.

      Usuń

Prześlij komentarz