Ciasto Piankowe z Galaretką

Przepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno to idealna propozycja na lekkie i i delikatne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i orzeźwiające – doskonałe na każdą okazję. Gorąco polecam!

piankowiec z galaretką


Przepis na Ciasto Piankowe z Galaretką

SKŁADNIKI:

Składniki na Piankę

  • mleko zimne (500 ml.)
  • śnieżka 2 opakowania (2 x 60 g )
  • galaretka malinowa (1 op.) 
  • galaretka agrestowa ( 1 op.)
  • woda gorąca (400 ml.)

Dodatkowo

  • herbatniki lub biszkopty (około 13 szt.)
  • galaretka agrestowa (1 op.)
  • woda gorąca (400 ml.)

Przybory


Jak zrobić piankowe ciasto z galaretką?

Wykonanie ciasta piankowego z galaretką na zimno:


1. Przygotowanie formy

  1. Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i równomiernie ułóż w niej herbatniki lub biszkopty.

2. Rozpuszczenie galaretek

  1. Rozpuść galaretkę malinową w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  2. Rozpuścić galaretkę agrestową w 200 ml. gorącej wody, także odstaw do wystudzenia. 
  3. Rozpuść drugą galaretkę agrestową w 400 ml. gorącej wody, przeznaczoną na wierzch ciasta. 
  4. Wszystkie galaretki pozostaw do wystudzenia.

3. Przygotowanie Pianki

  1. Do misy miksera wlej 250 ml zimnego mleka, wsyp śnieżkę i miksuj na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. 
  2. Dodaj wystudzoną malinową galaretkę i krótko zmiksuj do połączenia składników. 
  3. Wylej masę na herbatniki w foremce i wstaw do lodówki do stężenia ( możesz przyśpieszyć ten proces, wkładając ciasto na około 10 min do zamrażalnika).

4. Druga warstwa pianki

  1. Po stężeniu pierwszej warstwy, wlej do misy miksera 250 ml zimnego mleka, dodaj śnieżkę i ubij na sztywno. 
  2. Dodaj wystudzoną galaretkę agrestową i krótko zmiksuj, aż składniki się połączoną. 
  3. Wylej tę masę na pierwszą, różową piankę, wyrównaj powierzchnię i wstaw ponownie do lodówki lub zamrażalnika, aby stężała. 

5. Ostatnia warstwa

  1. Na dobrze stężałą piankę wlej ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę agrestową, aby stworzyć ostatnią warstwę ciasta. 
  2. Chłódź ciasto w lodówce przez minimum 4 h, a najlepiej przez całą noc. 

Wypróbuj też moje inne sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia, który są przepyszne i łatwe w przygotowaniu.

Zbliżenie na galaretkę agrestową na wierzchu ciasta piankowego na zimno.
Pyszne ciasto piankowe z galaretką na zimno – idealne na każdą okazję!

Kawałek ciasta piankowego z galaretką na zimno podany na talerzu.
Ciasto piankowe z galaretką na zimno – perfekcyjny deser na lato!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

Komentarze

  1. Anonimowy21/5/21

    Witam, ciasto super. Czy na blachę 36x25 można podwoić ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  2. Różowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Różowa piamka
    Bardzo Pyszna dzieci uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  4. Różowa piamka
    PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
  5. Można dodać żelatyny do pianki żeby lepiej stężała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Ciacho jest stabilne. W domu mam po 30℃ i nic się z ciastem nie dzieje.

      Usuń
    2. Anonimowy29/4/25

      Ile moze stac w lodowce wytrzyma 3 dni?

      Usuń
    3. Teoretycznie może stać 3 dni, ale już nie będzie tak świeże.

      Usuń
  6. Anonimowy27/7/21

    Różowa pianka. Mmmm... Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy18/5/22

    Przepyszne ciasto i proste wykonanie super. Polecam wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy19/8/22

    Przepyszne, delikatne i szybko się robi. Często je robię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam okrągłe formy, jaka byłaby odpowiednia średnica na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy5/3/23

    Super przepisy . Jestem zadowolona bo jak do tej pory każde ciasto mi wyszło bardzo dobre. Jutro zrobię " różową piankę"
    Dziękuję Hania 😘

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy29/4/23

    Różowa pianka, mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy30/4/23

    Różowa pianka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz