Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

07 stycznia 2018

Młode ziemniaczki z piekarnika



Młode ziemniaczki z cytryną i rozmarynem.
Ziemniaki francuskie lub młode ziemniaki są idealne do piekarnika.
Świetny dodatek na każde okazje, doskonale towarzyszy naszym mięsom i nie tylko.
Ten przepis jest pyszny, ponieważ ziemniaki pozostają miękkie od środka, a z zewnątrz są chrupiące.


Składniki:
  • 2 kg. młodych ziemniaków ze skórką
  •  sok z 2 cytryn
  •  skórkę z 1/2 cytryny
  •  sok z 2 pomarańczy
  •  2 łyżki musztardy
  •  1 kostka bulionu z kury
  •  1 łyżka rozmarynu
  •  3/4 szklanki oliwy z oliwek
  •  sól i pieprz


WYKONANIE:

Dokładnie umyj ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wymieszaj w misce, sok z cytrusów i skórkę, oliwę z oliwek, bulion z kurczaka, musztardę, pokruszony rozmaryn i sól pieprz. Włóż ziemniaki na blachę, polej je sosem i wymieszaj dłońmi, aby sos był wszędzie. Podczas pieczenia od czasu do czasu potrząśnij blachą, aby nie przylepiły się ziemniaki i jeśli to konieczne, dodaj ciepłą wrzącą wodę. Piec przez 1 - 1½ godziny.  


  • Zajrzyjcie do zakładki OBIADY.  Znajdziecie tam  inne fajne przepisy na obiad. 
    A gdyby naszła Was ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery. 

    ŻYCZĘ  SMACZNEGO!
    PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

    🙂

         
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie