07 stycznia 2018

Młode ziemniaczki z piekarnika


Młode ziemniaczki z cytryną i rozmarynem.
Ziemniaki francuskie lub młode ziemniaki są idealne do piekarnika.
Świetny dodatek na każde okazje, doskonale towarzyszy naszym mięsom i nie tylko.
Ten przepis jest pyszny, ponieważ ziemniaki pozostają miękkie od środka, a z zewnątrz są chrupiące.

Składniki:


  • 2 kg. młodych ziemniaków ze skórką
  •    sok z 2 cytryn
  •    skórkę z 1/2 cytryny
  •    sok z 2 pomarańczy
  •   2 łyżki musztardy
  •   1 kostka bulionu z kury
  •   1 łyżka rozmarynu
  •   3/4 szklanki oliwy z oliwek
  •   sól i pieprz


WYKONANIE:

Dokładnie umyj ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wymieszaj w misce, sok z cytrusów i skórkę, oliwę z oliwek, bulion z kurczaka, musztardę, pokruszony rozmaryn i sól pieprz. Włóż ziemniaki na blachę, polej je sosem i wymieszaj dłońmi, aby sos był wszędzie. Podczas pieczenia od czasu do czasu potrząśnij blachą, aby nie przylepiły się ziemniaki i jeśli to konieczne, dodaj ciepłą wrzącą wodę. Piec przez 1 - 1½ godziny.  

 
  • Zajrzyjcie do zakładki OBIADY.  Znajdziecie tam  inne fajne przepisy na obiad. 
    A gdyby naszła Was ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery. 

    ŻYCZĘ  SMACZNEGO!
    PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

    🙂

         
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie