Smakowite, tradycyjne klopsiki w sosie cytrynowym - czyli giouvarlakia avgolemono.
Grecki przepis z wołowym mielonym mięsem i ryżem !
Klopsiki te, nadają się na czas zimowy jak i letni.
Danie, które wszyscy będą lubić.
Zobacz, jak powstają w tradycyjnej i znanej recepturze greckiej.
KLOPSIKI W SOSIE CYTRYNOWYM
- 750 gr. wołowiny mielonej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. ryżu
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1-2 cytryny
- sól, pieprz
- 4 ziemniaki
WYKONANIE:
👌Wrzucamy do miski mięso, ryż (który myliśmy 2-3 razy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz.
Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki.
👌Do garnka wrzucamy masło, aby się stopiło. Możemy dodać oliwę z oliwek zamiast masła. Wrzucamy nasze klopsiki i smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki były dobrze zakryte.
Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu i gdy będą już prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone na duże kawałki. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
👌W miseczce dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby zahartować nasz sos cytrynowy i wlewamy go do garnka z klopsami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz