16 stycznia 2018

Klopsiki w sosie cytrynowym - giouvarlakia avgolemono


Smakowite, tradycyjne klopsiki w sosie cytrynowym - czyli giouvarlakia avgolemono. Grecki przepis z mielonym mięsem wołowym i ryżem ! Klopsiki te, nadają się na czas zimowy jak i letni.
Danie, które wszyscy będą lubić. 
Zobacz, jak powstają w tradycyjnej i znanej recepturze greckiej.

SKŁADNIKI:

750 gr. wołowiny mielonej

- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. ryżu
- 1 cebula drobno pokrojona 
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1-2 cytryny
- sól, pieprz
- 4 ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:


👌Wrzucamy do miski mięso, ryż (który myliśmy 2-3 razy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz.

Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki.

👌Do garnka wrzucamy masło, aby się stopiło. Możemy dodać oliwę z oliwek zamiast masła. Wrzucamy nasze klopsiki i smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki były dobrze zakryte. 
Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu i gdy będą już prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone na duże kawałki.Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. 

👌W miseczce dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby zahartować nasz sos i wlewamy go do garnka z klopsami. 




Zajrzyjcie do zakładki OBIADY.  Znajdziecie tam  inne fajne przepisy na obiad. 
A gdyby naszła Was ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery. 


ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie