Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

16 stycznia 2018

Klopsiki w sosie cytrynowym - giouvarlakia avgolemono


Smakowite, tradycyjne klopsiki w sosie cytrynowym - czyli giouvarlakia avgolemono. 
Grecki przepiswołowym mielonym mięsem i ryżem ! 
Klopsiki te, nadają się na czas zimowy jak i letni.
Danie, które wszyscy będą lubić. 
Zobacz, jak powstają w tradycyjnej i znanej recepturze greckiej.


KLOPSIKI W SOSIE CYTRYNOWYM



SKŁADNIKI:

  • 750 gr. wołowiny mielonej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 cebula drobno pokrojona 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1-2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 ziemniaki






WYKONANIE:

👌Wrzucamy do miski mięso, ryż (który myliśmy 2-3 razy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz.

Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki.

👌Do garnka wrzucamy masło, aby się stopiło. Możemy dodać oliwę z oliwek zamiast masła. Wrzucamy nasze klopsiki i smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki były dobrze zakryte. 

Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu i gdy będą już prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone na duże kawałki. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. 

👌W miseczce dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby zahartować nasz sos cytrynowy i wlewamy go do garnka z klopsami. 





Zajrzyjcie do zakładki OBIADY.  Znajdziecie tam  inne fajne przepisy na obiad. 
A gdyby naszła Was ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery. 


ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

🙂


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie