15 stycznia 2018

Sernik królewski.

 sernik królewski
sernik królewski

Łatwy przepis na doskonały sernik królewski.



Wykonanie przepisu krok po kroku pokazane jest w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z  nowościami.
Kliknij TUTAJ.



Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. Popularność swą zdobył gdy zaczął być wykonywany w Nowym Jorku pod koniec 19 wieku. Jednak pierwszy przepis na ciasto został zarejestrowany przez Ateńczyków w 230 roku.  Starożytni Grecy sprawili, że było to słodkie, tysiące lat temu ... Częstowano nim sportowców igrzysk olimpijskich i serwowano na weselach.

SERNIK KRÓLEWSKI



SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 1/2 kg. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca to gotowa już mąka do wypieków, posiadająca sodę i proszek do pieczenia w swoim składzie).
  • 250 gr. masła
  • 220 gr. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 125 gr. masła
  • 220 gr. cukru
  • 2 żółtka
  • 750 gr sera półtłustego
  • 5 białek z jajek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku lub  2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • cukier puder

Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:

1. Do dużej misy dajemy miękkie masło, dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier, żółtka i kakao. Składniki zagniatamy i formułujemy 2 kule. Kule wstawiamy na 2 godz. do zamrażalnika (lub można je zrobić dzień wcześniej i wstawić do zamrażalki).

2. Białka ubijamy na sztywno.       
                                                                                      
3. Do misy miksera przekładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy żółtka, twaróg półtłusty, ubite białka oraz  mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

4. Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach ścieramy jedną kulę wyjętą z zamrażalki. Wyrównujemy.

5. Na starte ciasto przelewamy masę serową i równo wygładzamy.

6. Drugą kulę ścieramy na grubych oczkach tarki przykrywając masę serową. 

7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  i pieczemy w funkcji góra dół w 200°C przez 45 min.

8. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Jeżeli szukacie innych fajnych przepisów na serniki to zapraszam do zakładki SERNIKI lub do zakładki SŁODKOŚCI.



POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie