Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

23 marca 2018

BABECZKI TRUSKAWKOWE


Kto lubi słodkości? Ja uwielbiam!
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić babeczki truskawkowe. Są pyszne i delikatne w smaku (ani za słodkie ani za kwaśne) . Po prostu idealne ;-)


SKŁADNIKI (na 12 babeczek):
1) MUS:
🍓 400 gr. truskawek (najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek)
🍓 2 łyzki cukru
2) CIASTO:
🍓 125 gr. mąki samorosnącej
🍓 125 gr. masła
🍓 125 gr. cukru
🍓 2 jajka
🍓 2 łyzki mleka
🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego
3) KREM DO OZDOBY:
🍓 250 gr.serka mascarpone
🍓 200 ml. śmietany kremówki
🍓 3 łyżki cukru pudru
🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr.

WYKONANIE:

MUS:
Miksujemy 400 gr. truskawek, przecedzamy przez sito żebypozbyć się ziarenek, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 min. co chwilę mieszajac.
Po tym czsie przelewamy mus do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia.
MASA BABECZKOWA:
Domisy miksera wrzucamy 125 gr. miękkiego masła. Zaczynamyucieranie stopniowona przemian dodajac 2 jajka, 125 gr. cukru, 125 gr. mąki samorosnącej, 2 łyzki mleka i chwilkę miksujemy do wymieszania się składników.
Dodajemy około 3 łyżki ostudzonego musu truskawkowego i niedokładnie mieszamy szpatułką.
Wypełnamy foremki naszą masą (na 3/4 wysokosci) , dodajemy kawałki truskawek według uznania, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160*C 25 min.
Gotowe babeczki zostawiamy do ostudzenia a my w tym czasie zrobimy krem do dekoracji.
KREM DO DEKORACJI:
250 gr. serka mascarpone mieszamy ze smietaną kremówką (ok 200 ml), trzema łyzkami cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremu.
Dodajemy resztę wcześniej zrobionego musu truskawkowego i niedokładnie mieszamy szpatułką.
Ozdabiamy babeczki kremem i nakładamy na górę po całej truskawce z ogonkiem.



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie