SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ
Szarlotka z bezą i jabłkami.
Szarlotka pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi Marie - Antoine'owi Carême'owi.
Szarlotka pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi Marie - Antoine'owi Carême'owi.
Czym się różni szarlotka od jabłecznika?
Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest.
Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic.
Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest.
Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic.
Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki.
Podawana jest wyłącznie na zimno.
Podawana jest wyłącznie na zimno.
Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe.
Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło.
Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło.
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)
Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)
Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka:
- 5 białek
- 1 łyżka wody
- pół szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 5 białek
- 1 łyżka wody
- pół szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mus:
- 1,8 kg. jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szkl. wody
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1,8 kg. jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szkl. wody
- 4 łyżki cukru brązowego
Potrzebne gadżety:
⭐ Mikser
⭐ Sito
WYKONANIE:
Ciasto:
Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej przesianej przez sito. Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, wsadzamy do woreczków i wkładamy do lodówki na około pól godziny.
Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej przesianej przez sito. Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, wsadzamy do woreczków i wkładamy do lodówki na około pól godziny.
Pianka:
Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy miksowanie, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół szkl. cukru pudru i ubijamy na sztywną pianę.
Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy miksowanie, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół szkl. cukru pudru i ubijamy na sztywną pianę.
Mus:
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 2/3 szkl. wody, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając około 40 min.
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 2/3 szkl. wody, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając około 40 min.
- Z lodówki wyciągamy jedną część ciasta i wyklejamy dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Dziurkujemy ciasto widelcem. Nakładamy mus jabłkowy, na mus kładziemy piankę, a na piankę drugą część ciasta, startą na dużych oczkach tarki.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 40 minut.
- Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i podajemy na zimno.
Wykonanie tego przepisu pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz