28 maja 2018

SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ


Szarlotka z bezą i jabłkami.


Szarlotka pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi Marie - Antoine'owi Carême'owi.
Czym się różni szarlotka od jabłecznika? 
Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest.
Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic.
Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki.
Podawana jest wyłącznie na zimno.
Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe.
Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody) 

Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka:
- 5 białek
- 1 łyżka wody
- pół szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mus:
- 1,8 kg. jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szkl. wody
- 4 łyżki cukru brązowego



Potrzebne gadżety:
 Mikser
⭐ Sito
WYKONANIE: 

Ciasto: 
Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej  przesianej przez sito. Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, wsadzamy do woreczków i wkładamy do lodówki na około pól godziny.
Pianka:  
Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy miksowanie, dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pół szkl. cukru pudru i ubijamy na sztywną pianę. 
Mus: 
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy 2/3 szkl. wody, 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając około 40 min.
- Z lodówki wyciągamy jedną część ciasta i wyklejamy dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Dziurkujemy ciasto widelcem. Nakładamy mus jabłkowy, na mus kładziemy piankę, a na piankę drugą część ciasta, startą na dużych oczkach tarki. 
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 40 minut. 
- Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i podajemy na zimno.


Wykonanie tego przepisu pokazane jest w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie