Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

05 lipca 2018

CUKINIA FASZEROWANA ryżem i pieczarkami


Opcji na faszerowane cukinie jest milion i za każdym razem robię inaczej.
Dzisiaj mam dla Was przepis na cukinię faszerowaną ryżem i pieczarkami.
Na ciepło jak i na zimno rewelacyjnie smakują. Polecam.

Wykonanie tego przepisu możecie zobaczyć na filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.


   Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative.  



SKŁADNIKI:
  • 4 duże cukinie (w miarę proste)
  • 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina)
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 250 g. żółtego sera tartego
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 200 g. pieczarek
  • 5 listków bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Potrzebne gadżety:
⭐ Patelnia
⭐ Blaszka

WYKONANIE:

Wykonanie przepisu krok po kroku, możecie zobaczyć też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
  1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę i łyżeczką wyciągamy miąższ uważając żeby nie uszkodzić cukinii.
  2. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę, pomidory drobno pokrojone, przecier pomidorowy, bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier.
  3. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.
  4. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy do nich ugotowany ryż. Dobrze mieszamy.
  5. Cukinie wypełniamy farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C  / 30-40 minut.
    10 min. przed końcem pieczenia cukinie posypujemy tartym serem.



ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie