26 lipca 2018

DESER CHIA Z PORZECZKAMI | rita food channel


Deser chia z porzeczkami.

Dzisiaj przygotowałam dla Was orzeźwiający kokosowy deser z porzeczkami i nasionkami chia.

Moim gwoździem programu są czerwone porzeczki słodko - kwaskowate, zebrane na działce moich rodziców.
Porzeczki są bardzo zdrowe, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Podobno łagodzą też bóle menstruacyjne.
(porzeczka czerwona)

SKŁADNIKI: (na 4 porcje)

  • 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody
  • 1 puszka kremu kokosowego
  • (lub mleka) kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g. śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czerwone porzeczki 250 g.
WYKONANIE: 



    • fioletową galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody, dobrze mieszamy i dolewamy jeszcze 1 szkl. zimnej wody. 




    • galaretkę przelewamy do szerokich szklanek ułożonych pod skosem na filiżankach i zostawiamy do stężenia. 


    • do miski wlewamy krem kokosowy (400 ml.) 




    •  wsypujemy 4 łyżki nasion chia.












    • -dodajemy 2 łyżki miodu






    • - dobrze i energicznie mieszamy






    • przelewamy mleko kokosowe z chia do szklanek ze stężałą galaretką i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, żeby chia napęczniało.






    • śmietanę kremówkę 38% ubijamy dodając pod koniec miksowania 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.






    • bitą śmietaną dekorujemy deser.






    • na górę posypujemy czerwonymi porzeczkami





    SMACZNEGO!


    Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis i że go wypróbujecie, bo naprawdę warto!
     deser chia z porzeczkami

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Drukowanie