Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

26 lipca 2018

DESER CHIA Z PORZECZKAMI


Deser chia z porzeczkami.

Dzisiaj przygotowałam dla Was orzeźwiający kokosowy deser z porzeczkami i nasionkami chia.

Moim gwoździem programu są czerwone porzeczki słodko - kwaskowate, zebrane na działce moich rodziców.
Porzeczki są bardzo zdrowe, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Podobno łagodzą też bóle menstruacyjne.
(porzeczka czerwona)

SKŁADNIKI: (na 4 porcje)


  • 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody
  • 1 puszka kremu kokosowego
  • (lub mleka) kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g. śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czerwone porzeczki 250 g.


WYKONANIE: 


    1. fioletową galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody, dobrze mieszamy i dolewamy jeszcze 1 szkl. zimnej wody. 






    2. galaretkę przelewamy do szerokich szklanek ułożonych pod skosem na filiżankach i zostawiamy do stężenia. 



    3. do miski wlewamy krem kokosowy (400 ml.) 

    4. wsypujemy 4 łyżki nasion chia.


    5. dodajemy 2 łyżki miodu

    6. dobrze i energicznie mieszamy

    7. przelewamy mleko kokosowe z chia do szklanek ze stężałą galaretką i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, żeby chia napęczniało.

    8. śmietanę kremówkę 38% ubijamy dodając pod koniec miksowania 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.

    9. bitą śmietaną dekorujemy deser.

    10. na górę posypujemy czerwonymi porzeczkami

    SMACZNEGO!

    Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis i że go wypróbujecie, bo naprawdę warto!
     deser chia z porzeczkami


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Drukowanie