Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

21 lipca 2018

KLUSKI ŚLĄSKIE | rita food channel



Kluski śląskie.


Cześć.
Jako że jestem dziołcha ze śląska, to nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu.
W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu.
Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje.



Oto przepis  video:


SKŁADNIKI:

  • 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych)
  • około 250 g. mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

WYKONANIE:

  1. ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej (1 łyżka soli) wodzie. 
  2. gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i takie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę (gdyby były zimne to trudniej by nam było przeciskać przez prasę). Zostawiamy do ostudzenia.
  3. w szerokiej misie takie przeprasowane ziemniaki wygładzamy, dzielimy na cztery części i jedną część wyciągamy.
  4. w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 g.)
  5. dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko.
  6. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy ręką na jednolite ciasto.
  7. odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę.
  8. do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kluski, i gotujemy na małym ogniu aż kluski wypłyną na wierzch.
  9. wyciągamy na durszlak.

Zajrzyjcie do zakładki OBIADY.  Znajdziecie tam  inne fajne przepisy na obiad. 


A gdyby naszła Was ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery. 

ŻYCZĘ  SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie