KLUSKI ŚLĄSKIE


Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie. Pyszne,  delikatne i rozpływające się w ustach.
W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się takie kluski do obiadu.
Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje.
Koniecznie sprawdź ten przepis.


Jak zrobić kluski śląskie pokazane jest w filmie. Zapraszam do oglądania.

 

Nigdy nie przegap przepisu!

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.



KLUSKI ŚLĄSKIE


  SKŁADNIKI:


  • 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych)
  • około 250 g. mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

WYKONANIE:


Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. 
Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i takie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę (gdyby były zimne to trudniej przeciskać przez prasę). Zostawiamy do ostudzenia.
W szerokiej misie przeprasowane ziemniaki wygładzamy, dzielimy na cztery części i jedną część wyciągamy.
W wolne miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 g.)
Dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko.
Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy ręką na jednolite ciasto.
Odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę.
Do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy na małym ogniu, aż kluski wypłyną na wierzch.
Wyciągamy na durszlak.



Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Komentarze