Sernik na zimno Smerf to piankowy sernik na zimno, z delicjami i borówkami amerykańskimi. Cóż mogę napisać.... po prostu niebo w gębie!!!
Jak wykonać taki smerfny serniczek możecie zobaczyć w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.
SERNIK SMERF
SKŁADNIKI:
Masa serowa:
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 kg. sera z wiaderka
- 1 serek waniliowy (125 g)
- 6 łyżek cukru
- granatowy barwnik spożywczy
Krem:
- 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
- 400 g. śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 15 szt. ciastek delicji
- 15 szt. biszkoptów
- 2 galaretki (granatowa i niebieska)
- 500 g borówek amerykańskich
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- blacha o wymiarach 38 x 25 cm.
WYKONANIE:
2. Galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
3. Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, 1 serek waniliowy, 6 łyżek cukru, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intensywny kolor chcecie otrzymać) i mieszamy aż barwnik dobrze się rozpuści.
4. Na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wlewamy niebieską masę serową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min.
5. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
6. Do misy miksera wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na krem. Gdy śmietanka się ubije dodajemy jej troszkę (2 łyżki) do ostudzonej żelatyny żeby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i dalej jeszcze chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.
7. Foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
8. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.
9. Gdy sernik jest już gotowy, wyciągamy go ostrożnie z foremki i teraz możemy go wcinać i się oblizywać, bo naprawdę jest PYSZNY!
Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto ,,skryta persymona'' lub kliknijcie na zakładkę SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie inne fajne przepisy na ciasta i desery.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza