Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

22.7.18

SERNIK SMERF

sernik smerf
Sernik  Smerf  to piankowy sernik na zimno bez pieczenia, z delicjami i borówkami amerykańskimi. Cóż mogę napisać.... po prostu niebo w gębie!!!

Jak wykonać taki smerfny serniczek możecie zobaczyć w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.


SERNIK SMERF


SKŁADNIKI:
Masa serowa:
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 kg. sera z wiaderka
  • 1 serek waniliowy (125 g)
  • 6 łyżek cukru
  • granatowy barwnik spożywczy
Bita śmietana:
  • 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
  • 400 g. śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

    Sernik z borówkami bez pieczenia

    WYKONANIE:


    1. Przygotowanie.
     Galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
    W blaszce wykładamy na przemian delicje i biszkopty.

    2. Masa serowa.
    Do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej,  serek waniliowy,  cukier, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intensywny kolor chcecie otrzymać) i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.
    Na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wylewamy niebieską masę serową. Wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. (nie dłużej).
    Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. 
    Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.

    3. Bita śmietana.
    W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
    Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno.  Wlewamy wystudzoną żelatynę i  chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.
    Foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
    Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.

    Uwagi:
    Żelatynę w bitej śmietanie można pominać z racji tego, iż śmietanka kremówka ma 36% tłuszczu i po ubiciu jest mocno stabilna. Ja dodałam, bo był upał i w domu mieliśmy ponad 30℃.

    Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto ,,skryta persymona''.
    sernik-na-zimno-smerf

    niebieski-sernik-smerf-z-borówkami

    sernik-na-zimno-smerf

    Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 
    Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


    ZNAJDŹ MNIE:
    🎬 Moje wypieki: RITA creative
    🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
    📷 Instagram: rita__creative
    👫 Fanpage: RITA creative
    👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
    📌 Pinterest: RITA creative



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Drukowanie

    Popularne posty