Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

22 lipca 2018

SERNIK SMERF


 sernik smerf

Sernik na zimno Smerf  to piankowy sernik na zimno, z delicjami i borówkami amerykańskimi. Cóż mogę napisać.... po prostu niebo w gębie!!!

Jak wykonać taki smerfny serniczek możecie zobaczyć w filmikuZapraszam do oglądania.



Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.


SERNIK SMERF

SKŁADNIKI:
Masa serowa:
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 kg. sera z wiaderka
  • 1 serek waniliowy (125 g)
  • 6 łyżek cukru
  • granatowy barwnik spożywczy
Krem:
  • 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
  • 400 g. śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 15 szt. ciastek delicji
  • 15 szt. biszkoptów
  • 2 galaretki (granatowa i niebieska)
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • blacha o wymiarach 38 x 25 cm.

    WYKONANIE:


    1. Do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

    2. Galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.

    3. Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, 1 serek waniliowy, 6 łyżek cukru, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intensywny kolor chcecie otrzymać) i mieszamy aż barwnik dobrze się rozpuści.

    4. Na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wlewamy niebieską masę serową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. 
    Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalki na 10 min. 
    Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min.

    5. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

    6. Do misy miksera wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na krem. Gdy śmietanka się ubije dodajemy jej troszkę (2 łyżki) do ostudzonej żelatyny żeby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i dalej jeszcze chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.

    7. Foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.

    8. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.

    9. Gdy sernik jest już gotowy, wyciągamy go ostrożnie z foremki i teraz możemy go wcinać i się oblizywać, bo naprawdę jest PYSZNY!

    Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto ,,skryta persymona'' lub kliknijcie na zakładkę SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie inne fajne przepisy na ciasta i desery.
    sernik-na-zimno-smerf



    niebieski-sernik-smerf-z-borówkami



    sernik-na-zimno-smerf

    POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ SMACZNEGO!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Drukowanie