SERNIK SMERF
Sernik Smerf to piankowy sernik na zimno bez pieczenia, z delicjami i borówkami amerykańskimi. Cóż mogę napisać.... po prostu niebo w gębie!!!
Jak wykonać taki smerfny serniczek możecie zobaczyć w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.
SERNIK SMERF
SKŁADNIKI:
Masa serowa:
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 kg. sera z wiaderka
- 1 serek waniliowy (125 g)
- 6 łyżek cukru
- granatowy barwnik spożywczy
Bita śmietana:
- 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
- 400 g. śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 15 szt. ciastek delicji
- 15 szt. biszkoptów okręgłych
- 2 galaretki (granatowa i niebieska)
- 500 g borówek amerykańskich
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- blacha o wymiarach 38 x 25 cm.
WYKONANIE:
1. Przygotowanie.
Galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
W blaszce wykładamy na przemian delicje i biszkopty.
2. Masa serowa.
Do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, serek waniliowy, cukier, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intensywny kolor chcecie otrzymać) i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.
Na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wylewamy niebieską masę serową. Wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. (nie dłużej).
Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
3. Bita śmietana.
W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Wlewamy wystudzoną żelatynę i chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.
Foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.
Uwagi:
Żelatynę w bitej śmietanie można pominać z racji tego, iż śmietanka kremówka ma 36% tłuszczu i po ubiciu jest mocno stabilna. Ja dodałam, bo był upał i w domu mieliśmy ponad 30℃.
Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto ,,skryta persymona''.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz