Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

22.7.18

SERNIK SMERF


sernik smerf

Sernik na zimno Smerf  to piankowy sernik na zimno, z delicjami i borówkami amerykańskimi. Cóż mogę napisać.... po prostu niebo w gębie!!!

Jak wykonać taki smerfny serniczek możecie zobaczyć w filmikuZapraszam do oglądania.



Subskrybujcie kanał RITA creative a nie ominą Was nowości.


SERNIK SMERF

SKŁADNIKI:
Masa serowa:
  • 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 kg. sera z wiaderka
  • 1 serek waniliowy (125 g)
  • 6 łyżek cukru
  • granatowy barwnik spożywczy
Krem:
  • 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
  • 400 g. śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 15 szt. ciastek delicji
  • 15 szt. biszkoptów
  • 2 galaretki (granatowa i niebieska)
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • blacha o wymiarach 38 x 25 cm.

    WYKONANIE:


    1. Do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

    2. Galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.

    3. Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, 1 serek waniliowy, 6 łyżek cukru, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intensywny kolor chcecie otrzymać) i mieszamy aż barwnik dobrze się rozpuści.

    4. Na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wlewamy niebieską masę serową. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. 
    Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalki na 10 min. 
    Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalki na 10 min.

    5. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

    6. Do misy miksera wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na krem. Gdy śmietanka się ubije dodajemy jej troszkę (2 łyżki) do ostudzonej żelatyny żeby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i dalej jeszcze chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru.

    7. Foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą.

    8. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.

    9. Gdy sernik jest już gotowy, wyciągamy go ostrożnie z foremki i teraz możemy go wcinać i się oblizywać, bo naprawdę jest PYSZNY!

    Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto ,,skryta persymona'' lub kliknijcie na zakładkę SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie inne fajne przepisy na ciasta i desery.
    sernik-na-zimno-smerf

    niebieski-sernik-smerf-z-borówkami



    sernik-na-zimno-smerf



    Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

    Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


    Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
    Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
    Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
    Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy.   Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

    zrzutka dla rity

    ZNAJDŹ MNIE:
    🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
    🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
    📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
    👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
    👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
    📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Drukowanie