01 sierpnia 2018

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ | rita food channel

Mój tata każdego roku robi sałatkę z cukinii, żeby mieć zapas na zimę.

Zdradził mi przepis, a ja zdradzę go Wam 😉


Sałatka ta idealnie pasuje do dań obiadowych i jako dodatek do grillowanych potraw. Jest ona łatwa w przygotowaniu a do tego niezwykle smaczna.
Ja osobiście uwielbiam cukinię pod każdą postacią :-)
Cukinia lub też inaczej kabaczek jest warzywem niskokalorycznym, sprzyjającym przemianie materii.
Przepis na sałatkę z cukinii na zimę:
SKŁADNIKI:
  • 2,5 kg. cukinii
  • 0,5 kg. cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli

ZALEWA:

  • 0,5 szkl. octu winnego
  • 0,5 szkl. wody
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju (obojętnie jakiego)

WYKONANIE:
Cukinię zebrałam na działce rodziców.
IMG_1467.JPG
IMG_2058.JPG
  1. cukinię myjemy, odcinamy końcówki i szatkujemy.
    5.jpg
  1. Do poszatkowanej cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, natkę piertuszki, czosnek drobno pokrojony i sól.
    IMG_2064.JPG
  2. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
    1.jpg
  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godzinki żeby składniki się przeszły.
    Χωρίς τίτλο.jpg
  4. Zalewa: Do garnuszka wlewamy wodę, ocet winny, olej i cukier. Doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy) i odstawiamy do ostudzenia.
    3.jpg
  5. Ostudzoną zalewę wlewamy do poszatkowanej cukinii.
    6.jpg
  6. Przykrywamy szmatką i odstawiamy tym razem na 1 godzinkę.
    7.jpg
  7. Przekładamy sałatkę do słoiczków i pasteryzujemy 15 - 20 min. na małym ogniu.
  8. Ostrożnie wyciągamy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do ostudzenia.
    IMG_2078.JPG

Koniecznie zobaczcie jak robię faszerowane cukinie ryżem i pieczarkami.
ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie