Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

01 sierpnia 2018

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ | rita food channel



Przepis na sałatkę z cukinii na zimę.

Mój tata każdego roku robi sałatkę z cukinii, żeby mieć zapas na zimę.

Zdradził mi przepis, a ja zdradzę go Wam 😉
Sałatka ta idealnie pasuje do dań obiadowych i jako dodatek do grillowanych potraw. Jest ona łatwa w przygotowaniu a do tego niezwykle smaczna.
Ja osobiście uwielbiam cukinię pod każdą postacią :-)
Cukinia lub też inaczej kabaczek jest warzywem niskokalorycznym, sprzyjającym przemianie materii.
Przepis na sałatkę z cukinii na zimę:
SKŁADNIKI:
  • 2,5 kg. cukinii
  • 0,5 kg. cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli


ZALEWA:
  • 0,5 szkl. octu winnego
  • 0,5 szkl. wody
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju (obojętnie jakiego)

WYKONANIE:
Cukinię zebrałam na działce rodziców.
IMG_1467.JPG
IMG_2058.JPG
1.) cukinię myjemy, odcinamy końcówki i szatkujemy.
5.jpg

2.) Do poszatkowanej cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, natkę piertuszki, czosnek drobno pokrojony i sól.
IMG_2064.JPG

3.) Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
1.jpg

4.) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godzinki żeby składniki się przeszły.
Χωρίς τίτλο.jpg

5.) Zalewa: Do garnuszka wlewamy wodę, ocet winny, olej i cukier. Doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy) i odstawiamy do ostudzenia.
3.jpg

6.) Ostudzoną zalewę wlewamy do poszatkowanej cukinii.
6.jpg

7.) Przykrywamy szmatką i odstawiamy tym razem na 1 godzinkę.
7.jpg

8.) Przekładamy sałatkę do słoiczków i pasteryzujemy 15 - 20 min. na małym ogniu.
9.) Ostrożnie wyciągamy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do ostudzenia.
IMG_2078.JPG

Koniecznie zobaczcie jak robię faszerowane cukinie ryżem i pieczarkami.
ŻYCZĘ  SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Po jakim czasie są już smaczne i gotowe do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie