Przepis na sałatkę z cukinii na zimę.
Mój tata każdego roku robi sałatkę z cukinii, żeby mieć zapas na zimę.
Zdradził mi przepis, a ja zdradzę go Wam 😉
Sałatka ta idealnie pasuje do dań obiadowych i jako dodatek do grillowanych potraw. Jest ona łatwa w przygotowaniu a do tego niezwykle smaczna.
Ja osobiście uwielbiam cukinię pod każdą postacią :-)
Cukinia lub też inaczej kabaczek jest warzywem niskokalorycznym, sprzyjającym przemianie materii.
Cukinia lub też inaczej kabaczek jest warzywem niskokalorycznym, sprzyjającym przemianie materii.
Przepis na sałatkę z cukinii na zimę:
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg. cukinii
- 0,5 kg. cebuli
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soli
- 0,5 szkl. octu winnego
- 0,5 szkl. wody
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju (obojętnie jakiego)
WYKONANIE:
Cukinię zebrałam na działce rodziców.
1.) cukinię myjemy, odcinamy końcówki i szatkujemy.
2.) Do poszatkowanej cukinii dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, natkę piertuszki, czosnek drobno pokrojony i sól.

3.) Wszystkie składniki dobrze mieszamy.

4.) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godzinki żeby składniki się przeszły.

5.) Zalewa: Do garnuszka wlewamy wodę, ocet winny, olej i cukier. Doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy) i odstawiamy do ostudzenia.

6.) Ostudzoną zalewę wlewamy do poszatkowanej cukinii.

7.) Przykrywamy szmatką i odstawiamy tym razem na 1 godzinkę.

8.) Przekładamy sałatkę do słoiczków i pasteryzujemy 15 - 20 min. na małym ogniu.
9.) Ostrożnie wyciągamy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do ostudzenia.

Koniecznie zobaczcie jak robię faszerowane cukinie ryżem i pieczarkami.
9.) Ostrożnie wyciągamy słoiczki z garnka, odwracamy do góry dnem i w takiej pozycji zostawiamy do ostudzenia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Po jakim czasie są już smaczne i gotowe do jedzenia?
OdpowiedzUsuń