Obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe Skryta Persymona o delikatnym i wyjątkowym smaku, przekładane kremem mascarpone i galaretką skrywającą owoc kaki.
Wykonanie przepisu pokazane jest w filmiku.
A, że uwielbiam słodziutką persymonę, to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka, i tak powstała moja recepta na biszkoptowe ciasto Skryta Persymona.
Persymona (inaczej nazywana też kaki, sharon, hurma, szarona, a w Grecji nazywana lotos - λωτός) jest pysznym słodkim owocem pod warunkiem że jest dojrzała. Z wyglądu przypomina pomidora. Spożywanie niedojrzałej persymony może prowadzić do bólów żołądka, a w najgorszym wypadku do powstawania bezoaru (kamienia jelitowego).
Owoc dojrzały nie szkodzi naszemu organizmowi i ma wiele cennych składników.
Dlatego też, pamiętajmy żeby owoc ten spożywać gdy już robi się miękki i intensywnie czerwony.
Więcej na temat persymony możecie poczytać tutaj.
Owoc dojrzały nie szkodzi naszemu organizmowi i ma wiele cennych składników.
Dlatego też, pamiętajmy żeby owoc ten spożywać gdy już robi się miękki i intensywnie czerwony.
Więcej na temat persymony możecie poczytać tutaj.
CIASTO SKRYTA PERSYMONA
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 szt.)
- cukier (1 szkl.)
- mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- kakao gorzkie (3 łyżki)
- olej (1 łyżka)
Krem:
- śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
- serek mascarpone (500 g.)
- cukier puder (4 łyżki)
- żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.)
Poncz:
- woda (8 łyżek)
- cukier (2 łyżki)
- sok z cytryny (3 łyżki)
Dodatkowo:
- dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
- gorzka czekolada starta (do posypania)
- persymona (3 szt. duże, dojrzałe)
- galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. Biszkopt.
Białka ubijamy 10 min. na średnich obrotach miksera. Po tym czasie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli, stopniowo 1 szkl cukru, oraz 6 żółtek. Żółtka dodajemy po jednym. Miksujemy chwilkę, do połączenia składników.
Wyłączamy mikser i dalej mieszamy szpatułką dodając stopniowo 3/4szkl. przesianej mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao i 1 łyżkę oleju. Mieszamy delikatnie.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180℃ przez około 30 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie odwracamy go do góry spodem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
2. Galaretka
200 g. pomarańczowej galaretki rozpuszczamy w 4 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
3. Poncz
Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
4. Krem
1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 35% i ubijamy na sztywno.
Gdy śmietanka się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, oraz ostudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilkę, aż żelatyna połączy się z kremem.
5. Składanie ciasta
Jeden blat biszkoptu przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączamy ponczem. Smarujemy sześcioma łyżkami dżemu brzoskwiniowego.
Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, aby galaretka mocniej stężała.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, aby galaretka mocniej stężała.
Na galaretkę przekładamy 3/4 kremu i wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy ponczem, a następnie wykładamy resztę masy kremowej. Wyrównujemy i posypujemy tartą gorzką czekoladą.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy od 4 h - 24 h.
Uwagi:
- Zamiast owocu persymony można dać banany, lub brzoskwinie.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🙂 i zapraszam 🤗🌞
OdpowiedzUsuń