CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA''


Obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe Skryta Persymona o delikatnym i wyjątkowym smaku, przekładane kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę.



Wykonanie przepisu  pokazane jest filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj za darmo kanał  Rita creative a nie ominą Cię nowe przepisy.

Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. W przepisie tym jednym ze składników jest banan, a ja chciałam jakiś inny owoc, coś niepospolitego... coś... wyjątkowego ....

A, że uwielbiam słodziutką persymonę, to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka, i tak powstała moja recepta na biszkoptowe ciasto Skryta Persymona.
Persymona (inaczej nazywana też kaki, sharon, hurma, szarona, a w Grecji nazywana lotos - λωτός) jest pysznym słodkim owocem pod warunkiem że jest dojrzała. Z wyglądu przypomina pomidora. Spożywanie niedojrzałej persymony może prowadzić do bólów żołądka, a w najgorszym wypadku do powstawania bezoaru (kamienia jelitowego).
Owoc dojrzały nie szkodzi naszemu organizmowi i ma wiele cennych składników.
Dlatego też, pamiętajmy żeby owoc ten spożywać gdy już robi się miękki i intensywnie czerwony.
Więcej na temat persymony możecie poczytać tutaj.


CIASTO SKRYTA PERSYMONA


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (6 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • kakao gorzkie (3 łyżki)
  • olej (1 łyżka)
Krem:
  • śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
  • serek mascarpone (500 g.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.)
Poncz:
  • woda (8 łyżek)
  • cukier (2 łyżki)
  • sok z cytryny (3 łyżki)
Dodatkowo:
  • dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
  • gorzka czekolada starta (do posypania)
  • persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe)
  • galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)
Potrzebne gadżety:
 Sito
⭐ Mikser 
 1 szklanka = 250 ml. 




WYKONANIE:

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je 10 min. mikserem na średnich obrotach.

2. Po tym czasie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli, stopniowo cukier 
(1 szkl.) ,  żółtka (6 szt.) i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą.

Wyłączamy mikser i dalej mieszamy szpatułką  dodając stopniowo mąkę (3/4szkl.), (pamiętajmy że wszystkie sypkie składniki muszą być przesiane przez sito),  mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) , kakao (3 łyżki)  i olej (1 łyżka).
Delikatnie mieszamy składniki.

3. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. 

4. Masę  wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 30 min.

5. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.

6. Do miseczki wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki.
Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

7. Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.

8. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty nożem strunowym lub zwykłym dużym nożem.

9. Jeden blat biszkoptowy przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy go sześcioma łyżkami dżemu brzoskwiniowego.

Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

10. W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia.

11. Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 35% i ubijamy na sztywno.
Gdy śmietanka się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g. serka mascarpone oraz ostudzoną żelatynę (zanim ją wlejemy do masy musimy ją najpierw zahartować )
Miksujemy jeszcze chwilkę aż żelatyna połączy się z kremem..

12. Wyciągamy blachę z lodówki.
Na stężałą już galaretkę przekładamy 3/4 kremu i wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy a na niego resztę masy kremowej. Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą.

13. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h - 24 h.


Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto amaretto z makiem i kajmakimlub jak jesteście ciekawi innych fajnych przepisów na ciasta to zajrzyjcie TUTAJ.

persymona-ciasto

ciasto-kaki

biszkopt-kaki

ciasto-kaki-galaretka-biszkopt

ciasto-persymona


ciasto-kaki


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty