CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA''
Obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe Skryta Persymona o delikatnym i wyjątkowym smaku, przekładane kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę.
Wykonanie przepisu pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Subskrybuj za darmo kanał Rita creative a nie ominą Cię nowe przepisy.
A, że uwielbiam słodziutką persymonę, to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka, i tak powstała moja recepta na biszkoptowe ciasto Skryta Persymona.
Persymona (inaczej nazywana też kaki, sharon, hurma, szarona, a w Grecji nazywana lotos - λωτός) jest pysznym słodkim owocem pod warunkiem że jest dojrzała. Z wyglądu przypomina pomidora. Spożywanie niedojrzałej persymony może prowadzić do bólów żołądka, a w najgorszym wypadku do powstawania bezoaru (kamienia jelitowego).
Owoc dojrzały nie szkodzi naszemu organizmowi i ma wiele cennych składników.
Dlatego też, pamiętajmy żeby owoc ten spożywać gdy już robi się miękki i intensywnie czerwony.
Więcej na temat persymony możecie poczytać tutaj.
Owoc dojrzały nie szkodzi naszemu organizmowi i ma wiele cennych składników.
Dlatego też, pamiętajmy żeby owoc ten spożywać gdy już robi się miękki i intensywnie czerwony.
Więcej na temat persymony możecie poczytać tutaj.
CIASTO SKRYTA PERSYMONA
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 szt.)
- cukier (1 szkl.)
- mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- kakao gorzkie (3 łyżki)
- olej (1 łyżka)
Krem:
- śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
- serek mascarpone (500 g.)
- cukier puder (4 łyżki)
- żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.)
Poncz:
- woda (8 łyżek)
- cukier (2 łyżki)
- sok z cytryny (3 łyżki)
Dodatkowo:
- dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
- gorzka czekolada starta (do posypania)
- persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe)
- galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)
2. Po tym czasie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli, stopniowo cukier (1 szkl.) , żółtka (6 szt.) i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą.
Wyłączamy mikser i dalej mieszamy szpatułką dodając stopniowo mąkę (3/4szkl.), (pamiętajmy że wszystkie sypkie składniki muszą być przesiane przez sito), mąkę ziemniaczaną (1 łyżka) , kakao (3 łyżki) i olej (1 łyżka).
Delikatnie mieszamy składniki.
3. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
4. Masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 30 min.
5. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.
6. Do miseczki wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki.
Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
7. Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
8. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty nożem strunowym lub zwykłym dużym nożem.
9. Jeden blat biszkoptowy przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy go sześcioma łyżkami dżemu brzoskwiniowego.
Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.
10. W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia.
11. Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 35% i ubijamy na sztywno.
Gdy śmietanka się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g. serka mascarpone oraz ostudzoną żelatynę (zanim ją wlejemy do masy musimy ją najpierw zahartować )
Miksujemy jeszcze chwilkę aż żelatyna połączy się z kremem..
Miksujemy jeszcze chwilkę aż żelatyna połączy się z kremem..
12. Wyciągamy blachę z lodówki.
Na stężałą już galaretkę przekładamy 3/4 kremu i wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy a na niego resztę masy kremowej. Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą.
13. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h - 24 h.
Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto amaretto z makiem i kajmakim, lub jak jesteście ciekawi innych fajnych przepisów na ciasta to zajrzyjcie TUTAJ.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🙂 i zapraszam 🤗🌞
OdpowiedzUsuń