Muffinki o smaku bananowym to idealne małe ,,co nie co'' do poobiedniej kawki lub herbatki.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- banany bardzo dojrzałe (3 szt.)
- jajka (2 szt.)
- jogurt grecki (150 g)
- miód (4 łyżki)
- ekstrakt wanilii (1 łyżeczka)
- mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia}
Dodatkowo:
- granat (około 50 g)
- kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g)
- posypka czekoladowa (około 50 g)
- posiekane migdały (około 50 g)
- lukier lub czekolada do polania muffinek (wg. uznania)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1. W dużej misie rozdrabniamy banany widelcem na papkę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką.
2. Masę przekładamy do foremek lub papilotek na 3/4 wysokości. Posypujemy z osobna ziarenkami granatu, skórką kandyzowaną, posypką czekoladową i migdałami.
3. Pieczemy w 180* C około 20 min. Każdy piekarnik inaczej piecze dlatego też zawsze przed końcem pieczenia robimy test patyczkiem.
4. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.
5. Muffinki polewamy lukrem lub czekoladą (wg. uznania).
Ja niektóre polałam lukrem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza