Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

18 listopada 2018

MUFFINKI BANANOWE


muffinki bananowe

Muffinki o smaku bananowym to idealne małe ,,co nie co'' do poobiedniej kawki lub herbatki. 


Wykonanie przepisu pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam na film.



  Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative. 

MUFFINKI  BANANOWE

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  •  banany bardzo dojrzałe (3 szt.)
  •  jajka (2 szt.)
  •  jogurt grecki (150 g)
  •  miód (4 łyżki)
  •  ekstrakt wanilii (1 łyżeczka)
  •  mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia}

Dodatkowo:
  •  granat (około 50 g)
  •  kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g)
  •  posypka czekoladowa (około 50 g)
  •  posiekane migdały (około 50 g)
  •  lukier lub czekolada do polania muffinek (wg. uznania)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:


Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w video. Serdecznie zapraszam na film.

1.  W dużej misie rozdrabniamy banany widelcem na papkę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką.


2.  Masę przekładamy do foremek lub papilotek na 3/4 wysokości. Posypujemy z osobna ziarenkami granatu,  skórką kandyzowaną, posypką czekoladową i migdałami.

3.  Pieczemy w 180* C około 20 min. Każdy piekarnik inaczej piecze dlatego też zawsze przed końcem pieczenia robimy test patyczkiem.

4.  Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.

5.  Muffinki polewamy lukrem lub czekoladą (wg. uznania).
Ja niektóre polałam lukrem truskawkowym.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie