Przepis na pyszny sernik na zimno z nasionami chia, ciasteczkami oreo i mango.
Jak wykonać ten przepis możecie zobaczyć we filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu?
Subskrybujcie mój kanał na YouTube Rita creative.
Kliknijcie TUTAJ.
Subskrybujcie mój kanał na YouTube Rita creative.
Kliknijcie TUTAJ.
MASA:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml)
- nasiona chia (45 g)
- serek mascarpone (500 g)
- żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml)
- cukier puder (4 łyżki)
SPÓD :
- masło (100 g)
- ciastka oreo (350 g)
MUS:
- mango dojrzałe (600 g miąższu) *zamiast świeżego mango może być pulpa
- ksylitol lub cukier (1-2 łyżki)
- żelatyna (6 łyżeczek)
DODATKOWO:
- mango pokrojone w plasterki
- ciastka oreo do ozdoby
- tortownica o średnicy 24 cm.
- papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy )
WYKONANIE:
1.) Odmierzamy 300 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i taki pudding wstawiamy do lodówki żeby lekko stężał (na czas przygotowań reszty składników).
2.) 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
3.) 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy.
Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już pudding chia i ostudzoną żelatynę.
Masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby stężała.
4.) 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy.
Mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem.
Mus z mango przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia.
Gdy mus stężeje dekorujemy go plasterkami mango.
5.) Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz