SERNIK CHIA Z MANGO na zimno.
Przepis na pyszny sernik na zimno z nasionami chia, ciasteczkami oreo i mango.
Jak wykonać sernik chia z mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał na YouTube Rita creative aby nie przegapić nowych przepisów.
MASA:
- - śmietanka kremówka 30% (600 ml)
- - nasiona chia (45 g)
- - serek mascarpone (500 g)
- - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml)
- - cukier puder (4 łyżki)
SPÓD :
- - masło (100 g)
- - ciastka oreo (350 g)
MUS:
- - mango dojrzałe (600 g miąższu) *zamiast świeżego mango może być pulpa
- - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki)
- - żelatyna (6 łyżeczek)
DODATKOWO:
- - mango pokrojone w plasterki
- - ciastka oreo do ozdoby
- tortownica o średnicy 24 cm.
- papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy )
WYKONANIE:
1.) Odmierzamy 300 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i taki pudding wstawiamy do lodówki żeby lekko stężał (na czas przygotowań reszty składników).
2.) 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.
3.) 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy.
Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już pudding chia i ostudzoną żelatynę.
Masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby stężała.
4.) 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy.
Mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem.
Mus z mango przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia.
Gdy mus stężeje dekorujemy go plasterkami mango.
5.) Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
Komentarze
Prześlij komentarz