Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

11 listopada 2018

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno.


Przepis na pyszny sernik na zimno z nasionami chia, ciasteczkami oreo i mango.


Jak wykonać ten przepis możecie zobaczyć we filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.


Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu
Subskrybujcie mój kanał na YouTube Rita creative. 
Kliknijcie TUTAJ. 


SKŁADNIKI:

MASA:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml)
- nasiona chia (45 g)
- serek mascarpone (500 g)
- żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml)
- cukier puder (4 łyżki)

SPÓD :
- masło (100 g)
- ciastka oreo (350 g)

MUS:
- mango dojrzałe (600 g miąższu) *zamiast świeżego mango może być pulpa
- ksylitol lub cukier (1-2 łyżki)
- żelatyna  (6 łyżeczek)


DODATKOWO:
- mango pokrojone w plasterki
- ciastka oreo do ozdoby

- tortownica o średnicy 24 cm.
- papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy )

WYKONANIE:

1.) Odmierzamy 300 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia. Dobrze mieszamy i taki pudding wstawiamy do lodówki żeby lekko stężał (na czas przygotowań reszty składników).

2.) 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi  na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki.

3.) 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
Do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy.
Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już pudding chia i ostudzoną żelatynę.
Masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby  stężała.

4.) 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy.
Mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem.
Mus z mango przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Ostudzony mus przelewamy na stężałą masę chia.
Gdy mus stężeje dekorujemy go plasterkami mango.

5.)  Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.




sernik-chia-na-zimno-z-mango

sernik-mango

Wypróbowaliście któryś z moich przepisów ? To wyślijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdjęcia czytelników''.  Zdjęcia możecie przysyłać na mojego maila lub na facebooka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie