Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Subskrybujcie kanał Rita creative a nie ominą Was nowości.
SKŁADNIKI:
Pulpety:
- mięso mielone (wieprzowo-wołowe 500 g)
- jajko
- bułka tarta (3 łyżki)
- cebula (1 duża)
- sól (1 łyżeczka)
- pieprz (1/2 łyżeczki))
- olej do smażenia
Sos:
- mleko (300 ml.)
- mąka (2 łyżki)
- sól (około 1/2 łyżeczki)
- pieprz (około 1/2 łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (około 1/4 łyżeczki)
- parmezan (120 g)
- pieczarki (200 g)
Potrzebne gadżety:
- Rodnel
- Naczynie żaroodporne
WYKONANIE:
Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
👌 Do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy.
👌 Z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
👌 Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy.
👌 W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, chwilkę smażymy i stopniowo wlewamy mleko. Bardzo dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Ściągamy z ognia, dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy na pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Na górę sypiemy resztą sera.
👌 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół 180*C / 20 min.
Uwagi:
- Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza