Słodkie bezglutenowe ciasteczka amaretti o delikatnym migdałowym smaku i zapachu.
Są bardzo proste do przygotowania.
Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative.
Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast, lodów i serników.
Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą.
- migdały mielone (200 g.)
- cukier puder (150 g.)
- 2 białka (60 g.)
- likier amaretto (20 ml.)
Potrzebne gadżety:
⭐ Mikser
WYKONANIE:
Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier puder. Mikser wyłączamy, do białka dodajemy mielone migdały , likier amaretto i wszystko mieszamy szpatułką do uzyskania gęstej klejącej masy.
2. Masę nakładamy łyżeczką lub szprycą na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wilgotnymi palcami kształtujemy masę w formie ciasteczka lekko ją spłaszczając. Jak nie chcecie mieć płaskich ciasteczek to pomińcie ten proces i wtedy uzyskacie efekt wypukłych ciasteczek.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 160 *C około 15-20 min. do brązowo złotego koloru.
Wypróbowaliście któryś z moich przepisów ? To wyślijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdjęcia czytelników''. Zdjęcia możecie przysyłać na mojego maila lub na facebooka.
ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza