Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

08 stycznia 2019

CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI + film


Słodkie bezglutenowe ciasteczka amaretti o delikatnym migdałowym smaku i zapachu. 
Są bardzo proste do przygotowania. 


Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.

Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative. 

Ciasteczka te są idealne dla dzieci i dla dorosłych, do kawy, na deser lub podwieczorek. 
Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast,  lodów i serników. 
Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą. 


SKŁADNIKI:

- migdały mielone (200 g.)
- cukier puder (150 g.)
- 2 białka (60 g.)
- likier amaretto (20 ml.)

Potrzebne gadżety:

⭐ Mikser 





WYKONANIE:

Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.

1.  Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier puder. Mikser wyłączamy, do białka dodajemy mielone migdały , likier amaretto i wszystko mieszamy szpatułką do uzyskania gęstej klejącej masy.

2. Masę nakładamy łyżeczką lub szprycą na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wilgotnymi palcami kształtujemy masę w formie ciasteczka lekko ją spłaszczając. Jak nie chcecie mieć płaskich ciasteczek to pomińcie ten proces i wtedy uzyskacie efekt wypukłych ciasteczek. 

3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 160 *C około 15-20 min. do brązowo złotego koloru.



ciastka-amaretto


ciasteczka-amaretto

Wypróbowaliście któryś z moich przepisów ? To wyślijcie mi fotki a dodam je do albumu ,, zdjęcia czytelników''.  Zdjęcia możecie przysyłać na mojego maila lub na facebooka.

ŻYCZĘ  UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!

PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

🙂


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie