CIASTO AMARETTI Z MAKIEM I KAJMAKIEM

makowiec z kajmakiem

Ciasto amaretti z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.

CIASTO AMARETTI Z MAKIEM I KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka pszenna (3 łyżki)
  • cukier (200 g.)
  • jajka (4 szt.)
  • mak mielony (170 g.) dostępny tutaj
  • cukier waniliowy (8 g.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao (2 łyżki)

Krem:

  • masa kajmakowa (200 g.)
  • serek mascarpone (250 g.)
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)

Poncz:

  • woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.)

Dodatkowo:

  • dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.)
  • kakao słodkie do dekoracji
  • wiśnie do dekoracji
  • wiórki czekolady (opcjonalnie)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić ciasto amaretti z makiem i kajmakiem.

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem.
Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.

Uwagi:

Ciasto przechowujemy w lodówce.
Podajemy dobrze schłodzone.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.

Makowiec

ciasto na święta z makiem

ciasto na święta z makiem i kajmakiem

Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten piękny kraj z nieco innej perspektywy. 
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

Komentarze

  1. Dzien dobry, ile dokładnie trzeba tej śmietany kremówki? W przepisie na blogu jest 100ml, w przepisie na tablicy na początku filmiku jest 100 gr a na końcu filmiku 200 ml...? Dziękuję 😄😚

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zamotałam, przepraszam. I już tego w filmiku poprawić nie mogę 🤔.
    Śmietanki kremówki ma być 100 ml.🙂
    Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę 🎄🎅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wesołych Świąt! 😄❤🍰🎄🌠

      Usuń
  3. Ciacho wyszło super, wszystkim bardzo smakowało! Przepis zdecydowanie warty polecenia! Dziękuję! 😍🎄🎅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo, dziękuję 😚❤

      Usuń
  4. Anonimowy7/1/23

    Chciałam zapytać jakiej wielkości blaszki do pieczenia Pani używa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ,,potrzebne gadżety'' jest napisane: foremka o wymiarach 28 x 7 x 18 cm.

      Usuń

Prześlij komentarz