Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.
Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
Nie zapomnijcie o subskrybcji kanału Rita creative.
CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna (3 łyżki)
- cukier (200 g.)
- jajka (4 szt.)
- mak mielony (170 g.)
- cukier waniliowy (8 g.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (2 łyżki)
Krem:
- masa kajmakowa (200 g.)
- serek mascarpone (250 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Poncz:
- woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.)
Dodatkowo:
- dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.)
- kakao słodkie do dekoracji
- wiśnie do dekoracji
- wiórki czekolady
Potrzebne gadżety:
- Sito
- Mikser
- Szpatułka
- Nóż strunowy
- Miarka kuchenna
- foremka o wymiarach 28 x 7 x 18 cm.
- Waga kuchenna
WYKONANIE:
Wykonanie tego przepisu pokazane jest też w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.
- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.
Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
- Serek mascarpone, śmietankę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
- 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem.
Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.
Uwagi:
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
- Podajemy dobrze schłodzone.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz