Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Lubisz słodkości? Zapisz się całkowicie za darmo, a raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

4.1.19

CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM + film


Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.


Wykonanie tego przepisu na cioasto amaretto z makiem i kajmakiem pokazane jest w filmiku.   Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative, to będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis.


CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- mąka pszenna (3 łyżki)
- cukier (200 g.)
- jajka (4 szt.)
- mak mielony (170 g.)
- cukier waniliowy (8 g.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (2 łyżki)

Krem:
- masa kajmakowa (200 g.)
- serek mascarpone (250 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)

Poncz:
- woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.)

Dodatkowo:
- dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.)
- kakao słodkie do dekoracji
- wiśnie do dekoracji
- wiórki czekolady 

Potrzebne gadżety:






WYKONANIE:

Wykonanie tego przepisu pokazane jest w filmiku.  Serdecznie zapraszam do oglądania.

- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki

- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.
Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.

- Serek mascarpone, śmietankę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

- 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem.
Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.

Uwagi:
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
- Podajemy dobrze schłodzone.




Jeśli zrobisz ten przepis na ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, udostępnij mi zdjęcia na 
InstagramieFaceboku,  lub Pintereście. Oznacz tagiem #ritacreative. Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kreacje!  





Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: https://goo.gl/gw3qZE 🎬 Moje vlogi: http://bit.ly/36XOkFz 📷 Instagram: https://goo.gl/oTMWud 👫 Fanpage: https://goo.gl/zHmx7u 👫 Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI: http://bit.ly/2TtMRT1 💰 Dotacje: https://goo.gl/ceCBLK


5 komentarzy:

  1. Dzien dobry, ile dokładnie trzeba tej śmietany kremówki? W przepisie na blogu jest 100ml, w przepisie na tablicy na początku filmiku jest 100 gr a na końcu filmiku 200 ml...? Dziękuję 😄😚

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zamotałam, przepraszam. I już tego w filmiku poprawić nie mogę 🤔.
    Śmietanki kremówki ma być 100 ml.🙂
    Pozdrawiam i wesołych Świąt życzę 🎄🎅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wesołych Świąt! 😄❤🍰🎄🌠

      Usuń
  3. Ciacho wyszło super, wszystkim bardzo smakowało! Przepis zdecydowanie warty polecenia! Dziękuję! 😍🎄🎅

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny