Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

11 stycznia 2019

ZAPIEKANA DORADA


Zapiekana w piekarniku dorada morska z ziemniaczkami, cytryną i pomidorami.
Jest to klasyczny i prosty przepis grecki na duże ryby.


Dorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej.

SKŁADNIKI:

- 2 dorady morskie lub inne duże ryby
- 2 pomidory
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 cytryny
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 150 ml. oliwy z oliwek
- 100 ml. białego wina
- pieprz
- sól

* foremka o wymiarach 30 x 40 cm.



WYKONANIE:

- Ziemniaki, pomidory, cebulę i cytryny (ze skórką) kroimy w grube plastry. Przekładamy pokrojone warzywa do foremki o wymiarach: 30 x 40 cm.


- Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i  oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy.

- Kładziemy 3 plastry pomidora i 3 plastry cytryny.

- Oczyszczone i wypatroszone ryby nacieramy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny.

- Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora.

- Całość  polewamy oliwą z oliwek i winem.

- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu w 180*C około 50- 60 min.



Zajrzyjcie do zakładki OBIADY.  Znajdziecie tam  inne fajne przepisy na obiad
A gdyby naszła Was ochota na małe ,,co nieco'' po obiadku to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie znajdziecie przepisy na ciasta i desery. 


dorada-z-piekarnika

ryba-zapiekana

zapiekana-ryba

ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

PODOBA SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ !

🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie