Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

29 czerwca 2019

KRÓWKOWE CIASTO Z BANANAMI

krówkowe ciasto z bananami

Przepis na szybkie w przygotowaniu, pyszne ciasto krówkowe z bananami i orzechami włoskimi. Na spodzie herbatnikowym z kremem mascarpone, bez pieczenia.
Ciasto jest rewelacyjne w smaku, słodkie, kremowe, sycące, rozpływające się w ustach, a z każdym kawałkiem chce się go więcej i więcej... 
Gorąco polecam zrobić.



Jak zrobić takie krówkowe ciasto pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.




Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.


KRÓWKOWE CIASTO Z BANANAMI

SKŁADNIKI:

Krem:
  • śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
  • masa krówkowa o smaku orzechowym ( 5 łyżek = około 200g )
  • mascarpone (500 g)
Dodatkowo:
  • banany (2 duże)
  • herbatniki (2 paczki)
  • sok z cytryny (do skropienia bananów)
  • orzechy włoskie (około 2 garście czyli 80 g)
  • masa krówkowa o smaku orzechowym ( 600 g )
*blaszka o wymiarach 24 x 32 cm.




WYKONANIE:

1.) Orzechy rozdrabniamy w malakserze.

2.) Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

3.) Herbatniki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4.) Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i 5 łyżkami masy krówkowej.
Połowę kremu wykładamy na herbatniki w blaszce, wyrównujemy i kładziemy banany lekko je wciskając w krem. Następnie kładziemy warstwę herbatników, kładziemy drugą część kremu i  ostatnią trzecią warstwę herbatników.
Na wierzch wykładamy masę krówkową. Równo wygładzamy i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

5.) Ciasto krówkowe wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki a najlepiej zostawić całą noc w lodówce.

Po inne smaczne przepisy zapraszam do zakładki ,, ciasta bez pieczenia ''

krówkowe ciasto z bananami

krówkowe ciasto z bananami

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.


5 komentarzy:

  1. Cudowne zestawienie ;) Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. jaką gramaturę mają te paczki herbatników - pytam bo w sklepach są różne

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam po ile g. mają te paczki, ale do ciasta zużyłam 57 szt. herbatników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Gdzie można kupić herbatniki użyte w tym przepisie, bo w sklepach jest ich mnóstwo i nie wiem które brać :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Atenach mieszkam i kupiłam je w tutejszym Lidlu. Są to herbatniki ciemne. Możesz dać jakie tylko chcesz i będzie ok.

      Usuń

Drukowanie