Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

28 lipca 2019

CIASTO BANOFFEE PIE

banoffee pie

Ciasto banoffee bez pieczenia, z bananami, toffi, bitą śmietaną, mascarpone i posypane tartą czekoladą. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. 

Jak wykonać banoffee pie pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.

CIASTO BANOFFEE PIE


SKŁADNIKI:

Spód:
  • herbatniki ciemne ( 250 g)
  • kakao (1 łyżka)
  • czekolada deserowa (100 g)
  • masło (100 g)
Bita śmietana :
  • śmietanka kremówka 30 % dobrze schłodzona (400 ml)
  • żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (80 ml)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • mascarpone (250 g)
Dodatkowo:
  • masa kajmakowa (duża puszka 510 g)
  • banany dojrzałe (3-4 szt.)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • starta czekolada deserowa do posypania ciasta (ok. 100 g)
foremka na tartę 27 cm.




WYKONANIE:

1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy roztopione masło, kakao, roztopioną czekoladę i mieszamy. Masą wypełniamy dno foremki i wstawiamy do lodówki na około 

2.) Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do gorącej wody aby lekko zmieniła konsystencję na luźniejszą. Masą kajmakowsmarujemy dno herbatnikowe. 
Na masie układamy banany pokrojone w plastry (wcześniej skropione sokiem z cytryny)

3.) Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę.  Ubijamy do uzyskania jednolitej masy. 
Krem przekładamy na banany  i górę posypujemy tartą czekoladą deserową.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki.

banoffee pie

banoffee pie

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie