Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia, na bazie herbatników przełożonych pianką śmietankową, musem brzoskwiniowym i udekorowane tartą czekoladą. Wszystkie składniki idealnie komponują się ze sobą tworząc niepowtarzalny smak. Ten prosty i szybki w przygotowaniu przepis jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach.
Zobacz krok po kroku jak zrobić brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia.
Ciasto Brzoskwiniowe bez pieczenia
SKŁADNIKI:
Masa biała:
- śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (200 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.)
- brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka)
- galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.)
- żelatyna (1 łyżka)
- herbatniki (26 szt.)
- czekolada gorzka (40 g)
- posypka czekoladowa (opcjonalnie)
*szklanka 250 ml.
WYKONANIE:
1.) Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia (proszę pamiętać, która galaretka jest z żelatyną, żeby się nie pomyliły).
WYKONANIE:
1.) Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia (proszę pamiętać, która galaretka jest z żelatyną, żeby się nie pomyliły).
2.) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników.
3.) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Dolewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę przelewamy na dno herbatnikowe i wstawiamy foremkę do zamrażalnika na 10 min. żeby masa dobrze nam stężała.
Po tym czasie na stężałą białą masę kładziemy warstwę herbatników.
4.) Brzoskwinie z puszki odsączamy z syropu i blendujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilkę do lodówki, lub zamrażalnika, żeby masa brzoskwiniowa minimalnie zaczęła tężeć.
Zimną i lekko tężejącą masę brzoskwiniową przelewamy na warstwę herbatników.
Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc.
Dekorujemy tartą czekoladą i posypujemy czekoladową posypką.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Ciasta z Owocami.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Ciasta z Owocami.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz