CIASTO BRZOSKWINIOWE BEZ PIECZENIA
Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia to ciasto na bazie herbatników przełożonych pianką śmietankową, musem brzoskwiniowym i udekorowane tartą czekoladą. Wszystkie składniki idealnie komponują się ze sobą tworząc niepowtarzalny smak. Ten prosty i szybki w przygotowaniu przepis jest idealnym rozwiazaniem dla tych którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach, bez poświęcania zbyt wiele czasu w kuchni.
Zobacz jak zrobić krok po kroku brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia.
Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia
SKŁADNIKI:
Masa biała:
- śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (200 ml.)
- cukier puder (1 łyżka)
- galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.)
- brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka)
- galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.)
- żelatyna (1 łyżka)
- herbatniki (26 szt.)
- czekolada gorzka (40 g)
- posypka czekoladowa (opcjonalnie)
*szklanka 250 ml.
WYKONANIE:
1.) Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia (pamiętajcie która galaretka jest z żelatyną, żeby Wam się nie pomyliły).
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników.
2.) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Dolewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę przelewamy na dno herbatnikowe i wstawiamy foremkę do zamrażalnika na 10 min. żeby masa dobrze nam stężała.
Po tym czasie na stężałą białą masę kładziemy warstwę herbatników.
3.) Brzoskwinie z puszki odsączamy z syropu i blendujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilkę do lodówki lub zamrażalnika żeby masa brzoskwiniowa minimalnie zaczęła tężeć.
Zimną i lekko tężejącą masę brzoskwiniową przelewamy na warstwę herbatników.
Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc.
WYKONANIE:
1.) Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia (pamiętajcie która galaretka jest z żelatyną, żeby Wam się nie pomyliły).
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników.
2.) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Dolewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę przelewamy na dno herbatnikowe i wstawiamy foremkę do zamrażalnika na 10 min. żeby masa dobrze nam stężała.
Po tym czasie na stężałą białą masę kładziemy warstwę herbatników.
3.) Brzoskwinie z puszki odsączamy z syropu i blendujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilkę do lodówki lub zamrażalnika żeby masa brzoskwiniowa minimalnie zaczęła tężeć.
Zimną i lekko tężejącą masę brzoskwiniową przelewamy na warstwę herbatników.
Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc.
Dekorujemy tartą czekoladą i posypujemy czekoladową posypką.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne moje CIASTA Z OWOCAMI.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne moje CIASTA Z OWOCAMI.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: Kreatywne Wypieki
📌 Pinterest: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz