Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

21 lipca 2019

CIASTO BRZOSKWINIOWE BEZ PIECZENIA

 ciasto brzoskwiniowe

Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia to ciasto na herbatnikach, z pianką śmietankową, musem brzoskwiniowym udekorowane tartą czekoladą. Pycha, po prostu palce lizać!


Jak zrobić takie brzoskwiniowe ciasto możecie zobaczyć w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.

CIASTO BRZOSKWINIOWE BEZ PIECZENIA


SKŁADNIKI:

Masa biała:
  • śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (200 ml.)
  • cukier puder (1 łyżka)
  • galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.)
Masa  brzoskwiniowa:
  • brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka)
  • galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.)
  • żelatyna (1 łyżka)
Dodatkowo:
  • herbatniki (26 szt.)
  • czekolada gorzka (40 g)
  • posypka czekoladowa (opcjonalnie)
*foremka z odpinaną opaską 28cm. x 18cm. x 7cm.




WYKONANIE:

1.) Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 
Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem żelatyny  i pozostawiamy do wystudzenia (pamiętajcie która galaretka jest z żelatyną, żeby Wam się nie pomyliły).
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników.

2.) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Dolewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę. Masę przelewamy na dno herbatnikowe i wstawiamy foremkę do zamrażalnika na 10 min. żeby masa dobrze nam stężała.
Po tym czasie na stężałą białą masę kładziemy warstwę herbatników.

3.) Brzoskwinie z puszki odsączamy z syropu i blendujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilkę do lodówki lub zamrażalnika żeby masa brzoskwiniowa minimalnie  zaczęła tężeć.
Zimną i lekko tężejącą masę brzoskwiniową przelewamy na warstwę herbatników.
Wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy 10 - 15 min. aż masa dobrze stężeje.
Po tym czasie górę ciasta posypujemy tartą gorzką czekoladą i posypką czekoladową.
Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc.


ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia

ciasto z musem brzoskwiniowym bez pieczenia

ciasto z musem brzoskwiniowym bez pieczenia

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te które są podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie