Galaretkowiec jogurtowy z czereśniami na biszkoptach o delikatnym waniliowym smaku.
Jak zrobić taki galaretkowiec możecie zobaczyć w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.
GALARETKOWIEC JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI
SKŁADNIKI:
- jogurt lub serek z wiaderka waniliowy (1 kg.) w temperaturze pokojowej
- żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda (pół szkl.)
- czereśnie wydrylowane (500 g)
- biszkopty podłużne (24 szt.)
- 2 galaretki pastelowe lychee coctail + gorąca woda (3 szkl.)
- 2 galaretki ametystowe + gorąca woda (3 szkl.)
- 1 galaretka jagodowa + gorąca woda (1,5 szkl.)
*foremka 34 x 23 cm.
WYKONANIE:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretki ametystowe rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretki pastelowe rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Jogurt lub serek waniliowy o temperaturze pokojowej miksujemy na najniższych obrotach miksera i wlewamy do niego ostudzoną żelatynę. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę dzielimy na 2 części.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wlewamy połowę masy jogurtowej i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
Następnie wlewamy ostudzoną galaretkę pastelową i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. aby galaretka stężała.
Na galaretkę wykładamy drugą połowę masy jogurtowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
Na stężałej masie jogurtowej układamy czereśnie i zalewamy ostudzonymi galaretkami (jagodową i ametystową)
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza