Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

10 lipca 2019

GALARETKOWIEC JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI

galaretkowiec jogurtowy z czereśniami

Galaretkowiec jogurtowy z czereśniami na biszkoptach o delikatnym waniliowym smaku.


Jak zrobić  taki galaretkowiec możecie zobaczyć w filmiku. Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.



GALARETKOWIEC JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI


SKŁADNIKI:
  • jogurt lub serek z wiaderka waniliowy (1 kg.) w temperaturze pokojowej
  • żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda (pół szkl.)
  • czereśnie wydrylowane (500 g)
  • biszkopty podłużne (24 szt.)
  • 2 galaretki pastelowe lychee coctail + gorąca woda (3 szkl.)
  • 2 galaretki ametystowe + gorąca woda (3 szkl.)
  • 1 galaretka jagodowa + gorąca woda (1,5 szkl.)

*foremka 34 x 23 cm.




WYKONANIE:

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretki ametystowe rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretki pastelowe rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.

Jogurt lub serek waniliowy o temperaturze pokojowej miksujemy na najniższych obrotach miksera i wlewamy do niego ostudzoną żelatynę. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę dzielimy na 2 części.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wlewamy połowę masy jogurtowej i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.

Następnie wlewamy ostudzoną galaretkę pastelową i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. aby galaretka stężała.

Na galaretkę wykładamy drugą połowę masy jogurtowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.

Na stężałej masie jogurtowej układamy czereśnie i zalewamy ostudzonymi galaretkami (jagodową i ametystową)

Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki.


galaretkowiec jogurtowy z czereśniami


GALARETKOWIEC JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie