Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy.

04 lipca 2019

NIEBIAŃSKI GALARETKOWIEC JOGURTOWY


Łatwy przepis na niebiański galaretkowiec jogurtowy bez pieczenia.
Ciasto na spodzie ciasteczkowym, z dużą ilością galaretki, o delikatnym i orzeźwiającym smaku idealnie się sprawdzi na upalne dni.

NIEBIAŃSKI GALARETKOWIEC JOGURTOWY


SKŁADNIKI:

Spód:
  • herbatniki (18 szt.)
  • masło roztopione (50 g)

Masa jogurtowa:
  • śmietanka kremówka 30%  (200 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • jogurt grecki (150 g)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (50 ml.)
  • ekstrakt z wanlii (0,5 łyżeczki)

Dodatkowo:
  • galaretka niebieska (4 opakowania) + gorąca woda (1,200 ml.)
  • cukrowe motylki (opcjonalnie)
  • tortownica 16 cm.



WYKONANIE:

1.) Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

2.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek, wlewamy do nich roztopione masło, mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy lekko dociskając. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.



3.) Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt grecki oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę. Odstawiamy masę do lekkiego stężenia. 
Masę dzielimy na 2 części.

4.) Do ostudzonej galaretki dodajemy 1 łyżkę masy jogurtowej, mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby galaretka zaczęła lekko tężeć.

5.) Tężejącą masę jogurtową przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Spód ciasteczkowy wyciągamy z lodówki i rękawem cukierniczym wyciskamy masę robiąc 3 okręgi (blisko siebie aby się dotykały). Okręgi robimy mniej więcej w odległości 1 cm. od obwodu foremki.  Na tych trzech okręgach wyciskamy 2 okręgi , a na nich 1 okręg w celu uformowania chmury. 


Zalewamy lekko tężejącą galaretką tylko do poziomu 1 okręgu z masy jogurtowej.  


Wstawiamy do zamrażalnika na 5 - 10 min. żeby galaretka stężała.
Następnie dalej formułujemy chmury w podobny sposób aż do wyczerpania masy.


Wstawiamy do zamrażalnika na 5-10 min. aby galaretka stężała.
Na koniec, górę ciasta smarujemy 2 częścią masy jogurtowej.



6.) Przed podaniem, ciasto posypujemy motylkami cukrowymi dla ozdoby (nie robimy tego wcześniej, bo masa jogurtowo śmietanowa rozpuszcza ozdoby cukrowe).


Moja inspiracja ,, Z pamiętnika młodej kucharki ''

Na przepisy w formie video zapraszam na mój kanał YouTube: RITA creative 

1 komentarz:

Drukowanie