Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

09 sierpnia 2019

CIASTO BRZOSKWINIOWO KAKAOWE

ciasto brzoskwiniowo kakaowe

Ciasto brzoskwiniowo kakaowe bez pieczenia, na herbatnikach z warstwą kremu kakaowego, musem brzoskwiniowym, kremem śmietankowym i wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.


Jak zrobić takie ciasto brzoskwiniowo kakaowe możecie zobaczyć w filmiku
Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. 



SKŁADNIKI:

Masa kremowa:
  • śmietanka kremówka 30% ( 600 ml.)
  • mascarpone ( 500 g )
  • cukier puder ( 3 łyżki )
  • kakao (2 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda ( pół szklanki )
  • łezki czekoladowe (120 g) 
Mus brzoskwiniowy:
  • brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka)
  • galaretka cytrynowa ( 1 opakowanie = 61 g ) + gorąca woda (1 szkl.)
  • żelatyna (1 łyżka)
Dodatkowo:
  • herbatniki ciemne (40 szt.)
  • wiórki gorzkiej czekolady do posypania ciasta ( wg. uznania 1- 2 garście)
*foremka o wymiarach 24 x 32 cm.



WYKONANIE:

1.) Przygotowanie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Galaretkę cytrynową lub brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, dodajemy 1 łyżkę żelatyny , dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

2.) Mus brzoskwiniowy:
Odsączone brzoskwinie blendujemy na gładką masę, stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilę do lodówki żeby masa brzoskwiniowa zaczęła lekko tężeć.

3.) Krem.
Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, serek mascarpone, wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki dobrze się połączą.
Masę dzielimy na dwie części.
Do pierwszej części masy dodajemy 3 łyżki kakao i dobrze mieszamy szpatułką.
Do drugiej połowy masy dodajemy łezki czekoladowe i dobrze mieszamy szpatułką.

4.) Składanie ciasta.
Na dnie foremki układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę kakaową, kładziemy warstwę herbatników i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
Po tym czasie na herbatniki wlewamy lekko tężejący mus brzoskwiniowy i znów wstawiamy do zamrażalnika na 10 - 15 min. żeby mus dobrze stężał.
Następnie kładziemy drugą połowę masy kremowej (tą z łezkami czekoladowymi), wyrównujemy i ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 - 24 godz.


Po więcej pysznych ciast bez pieczenia zapraszam do zakładki ,,ciasta bez pieczenia.''

ciasto z musem brzoskwiniowym

ciasto brzoskwiniowo kakaowe bez pieczenia
Ciasto brzoskwiniowo kakaowe - przepis autorski od RITA creative

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno. 
Oczywiście ryzyk - fizyk, modyfikować przepisy zawsze można i czasami warto, ale piszę to po to, żeby później nie było na mnie że coś komuś nie wyszło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie