Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

25 sierpnia 2019

SERNIK Z CIASTECZKAMI I CZEKOLADĄ

sernik z czekoladą i ciastkami

Sernik z ciasteczkami i czekoladą. Spód ciasteczkowy z kawałkami czekolady zwieńczony jedwabistą masą serową z dodatkiem białej czekolady, a wszystko to wykończone ganache czekoladowym i udekorowane ciasteczkami, oraz pastylkami z białej czekolady.
Sernik jest bajecznie pyszny, ale i bardzo sycący, a wykonanie go jest bardzo proste.

Jak zrobić taki sernik z ciasteczkami i czekoladą możecie zobaczyć w filmiku
Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.

SERNIK Z CIASTECZKAMI I CZEKOLADĄ


SKŁADNIKI:

Spód i ciasteczka:
  • masło (120 g) temp. pokojowa
  • cukier (60 g)
  • cukier brązowy (100 g)
  • jajko (1 duże)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • mąka pszenna (200 g)
  • mąka ziemniaczana (1 płaska łyżeczka)
  • soda oczyszczona (3/4 łyżeczki)
  • sól (1/4 łyżeczki)
  • łezki czekoladowe (160 g) lub posiekana czekolada deserowa

Masa serowa:
  • Serek mascarpone (500 g) temp.pokojowa
  • cukier puder (2 łyżki)
  • ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
  • biała czekolada (200 g)  + śmietanka kremówka 30%  (4 łyżki = 60 ml.)
  • śmietanka kremówka 35 % dobrze schłodzona (1 szkl. = 250 ml.)
  • czekolada deserowa drobno pokrojona (30 g)
  • ciasteczka z kawałkami czekolady (8 szt.)

Ganache czekoladowy:
  • czekolada deserowa (140 g)
  • śmietanka kremówka 30 % (140 ml)

Dodatkowo:
  • ciasteczka z kawałkami czekolady (4 szt.)
  • pastylki białej czekolady

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Spód i ciasteczka:
Masło o temp. pokojowej ucieramy z obydwoma cukrami na puszysto.
Dodajemy jajko ciągle miksując, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą sodę oczyszczoną i sól. Wszystko razem dobrze mieszamy. 
Wsypujemy łezki czekoladowe lub posiekaną czekoladę deserową i mieszamy.
Odkładamy około 180 g ciasta do miseczki i wstawiamy do lodówki (będzie nam potrzebne do zrobienia ciasteczek)
Pozostałe ciasto przekładamy to tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180°C ~ 15 min.
Upieczone dno ciasteczkowe odstawiamy do wystudzenia.

Z ciasta, które mieliśmy w lodówce formułujemy 13 kuleczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160°C ~ 9 min.

2.) Masa serowa:
Białą czekoladę i śmietankę kremówkę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone miksujemy dodając cukier puder, ekstrakt waniliowy i ostudzoną białą czekoladę. 
W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę 35% na sztywno.
Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie szpatułką.
Wsypujemy posiekaną czekoladę , 8 pokruszonych ciastek i mieszamy.
Masę przekładamy do tortownicy na dno ciasteczkowe i wstawiamy do lodówki na 4 h. lub do zamrażalnika na 10 - 15 min. żeby masa nam stężała.

3.) Ganache czekoladowy:
Czekoladę deserową wraz ze śmietanką kremówką 30% roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia.

4.) Wykończenie i dekoracja:
 Na stężałą masę serową przelewamy ostudzony ganache czekoladowy , wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na 4 - 24 h.
Ciasto dekorujemy pozostałymi ciastkami i pastylkami białej czekolady.


sernik z ciastkami i kawałkami czekolady

sernik z czekoladą i ciastkami

sernik ciasteczkowy z czekoladą

Moją inspiracją był przepis od Home Cooking Adventure

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno. 
Oczywiście ryzyk - fizyk, modyfikować przepisy zawsze można i czasami warto, ale piszę to po to, żeby później nie było na mnie że coś komuś nie wyszło.

4 komentarze:

Drukowanie