Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

20 października 2019

CIASTO MÓZG

ciasto mózg

Ciasto mózg jest to ciasto efektowne wizualnie, idealne na imprezę Halloween.
Wydaje się skomplikowane? Nic bardziej mylnego, w rzeczywistości przepis jest łatwy w wykonaniu. A więc do dzieła. Zaskocz swoich gości wypiekając własną wersję tego niezwykle realistycznego ciasta mózgowego.  


Jak wykonać ciasto mózg  krok po kroku pokazane jest w filmiku
Gorąco zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki.

Uwaga: Na przepis ten jak i na filmik należy spojrzeć z przymrużeniem oka ;)



CIASTO MÓZG

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka pszenna (300 g )
  • cukier (400 g)
  • jajka (3 szt.)
  • mleko (120 ml.)
  • masło (115 g)
  • śmietana kwaśna (280 g)
  • kakao (2 łyżki)
  • czerwony barwnik spożywczy (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)

Masa Marshmallow:

  • pianki marshmallow (1 paczka = 300 g)
  • cukier puder (600 g)
  • woda (3 łyżki) 

Polewa czerwona:

  • dżem truskawkowy lub malinowy (1 słoiczek = 450 g)
  • woda (1/4 szkl.)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • czerwony barwnik spożywczy (1 łyżka)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1,) Ciasto:
Do jednej miski przesiewamy wszystkie składniki suche i mieszamy.
Do drugiej miseczce mieszamy śmietanę i mleko.
W trzeciej dużej misce ucieramy masło z cukrem, stopniowo tak po jednym dodajemy jajka i ubijamy około 3 min aż masa zrobi się jasna.  Dodajemy ekstrakt waniliowy i na przemian składniki z pierwszej miseczki te suche i składniki z drugiej miseczki te mokre.
Gdy składniki się połączą dodajemy barwnik czerwony i mieszamy.
Masę przelewamy do rantu lub  wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170*C  ~ 1,5 godz.
Używamy metody powolnego pieczenia ponieważ ciasto te jest gęstsze od zwykłych ciast tego typu.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Ostudzone ciasto formułujemy nożem na kształt lekkiego owalu (patrz video) 

2.) Mas marshmallow:
Do dużej misy przekładamy pianki marshmallow, polewamy wodą i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do mikrofali na średnie grzanie na 30 sek. i wyciągamy. Mieszamy i znów wkładamy do mikrofali na 30 sek. Czynność tę powtarzamy do skutku aż pianki się roztopią.
Z roztopionych pianek do drugiej miseczki odkładamy 2 łyżki masy i smarujemy nią nasze ostudzone ciasto (patrz video).

Do dużej miski przesiewamy cukier puder i odsypujemy od niego do drugiej miseczki 10 łyżek cukru pudru (będzie nam potrzebny przy wygniataniu masy).

Do dużej miski z cukrem pudrem wlewamy roztopione pianki marshmallow i na początek mieszamy szpatułką a później zagniatamy ciasto podsypując sobie cukrem pudrem z drugiej miseczki. Zagniatamy tak jakbyśmy zagniatali ciasto na pierogi.
Masa musi mieć konsystencję plasteliny.
Z masy rolujemy długie wałeczki i przyklejamy je do ciasta na kształt mózgu (patrz video).

3.) Polewa czerwona:
Do rondelka przekładamy dżem, wodę, sok z cytryny i czerwony barwnik spożywczy. Na średnim ogniu ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Ściągamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną polewą smarujemy ciasto a resztę polewy wylewamy na około ciasta.


Uwagi: Ciasto zrobiłam na podstawie przepisu od Rosany Pansino.
Moim zdaniem ciasto w smaku WOW nie robi. Jest to przeciętne ciasto zdecydowanie za słodkie, bo mamy tutaj pianki marshmallow, które same w sobie już są bardzo słodkie, cukier puder i do tego jeszcze ten dżem.
Dla mnie to za dużo. No, ale jak ktoś lubi bardzo słodkie, to jak najbardziej takie ciasto mu będzie odpowiadać.
Ciasto robi wielkie WOW wizualnie ( a o to nam przecież chodziło prawda? ) i tu należą się duże brawa , bo naprawdę, ciasto te jest bardzo efektowne i realistyczne. 
Na Halloween idealne.

CIASTO MÓZG
ciasto mózg

ciasto mózg
ciasto mózg na halloween



3 komentarze:

Drukowanie