Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

06 października 2019

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

kruche ciasto ze śliwkami

Łatwy przepis na szarlotkę ze śliwkami i cynamonem. 
Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na każdą okazję.



Jak zrobić szarlotkę ze śliwkami krok po kroku pokazane jest w filmiku
Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi filmikami.



SZARLOTKA ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:
  • mąka pszenna ( 2,5 szkl.)
  • cukier brązowy (1 szkl.)
  • cukier biały (0,5 szkl.)
  • cukier wanilinowy (1 op. = 8 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • cynamon (0,5 łyżeczki)
  • masło dobrze schłodzone (200 g)
  • żółtka (2 szt.)
  • sól (szczypta)
Nadzienie:
  • śliwki wypestkowane (1 kg)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • cukier  (4 łyżki)
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia góry ciasta

Potrzebne gadżety:




WYKONANIE:

1.) Kruche ciasto:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Dodajemy sól, cukry, masło i na koniec żółtka. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.
Ciasto dzielimy na 2 części. Formułujemy 2 kule, zawijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
Na grubych oczkach tarki ścieramy 1 kulę zamrożonego ciasta, wyrównujemy i tortownicę
wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 20 min.
Upieczony spód pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Nadzienie:
Śliwki umyte przekrawamy na połówki lub ćwiartki i czyścimy z pestek. 
W dużej misie mieszamy owoce cynamonem, cukrem  i mąką ziemniaczaną. 
Na upieczony spód układamy śliwki.
Na śliwki ścieramy 2 kulę zamrożonego ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około  35 /40 min aż góra ciasta się zarumieni.

3.) Wykończenie:
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Po więcej ciekawych przepisów zapraszam do zakładki ,, wypieki '' 

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno. 
Oczywiście ryzyk - fizyk, modyfikować przepisy zawsze można i czasami warto, ale piszę to po to, żeby później nie było na mnie że coś komuś nie wyszło.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też lubię kruche i fajne jest to że można komponować też z innymi owocami.

      Usuń

Drukowanie