Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

6.10.19

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

kruche ciasto ze śliwkami


Łatwy przepis na szarlotkę ze śliwkami i cynamonem. 
Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na każdą okazję.



Jak zrobić szarlotkę ze śliwkami krok po kroku pokazane jest w filmiku
Serdecznie zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi filmikami.




SZARLOTKA ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:
  • mąka pszenna ( 2,5 szkl.)
  • cukier brązowy (1 szkl.)
  • cukier biały (0,5 szkl.)
  • cukier wanilinowy (1 op. = 8 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • cynamon (0,5 łyżeczki)
  • masło dobrze schłodzone (200 g)
  • żółtka (2 szt.)
  • sól (szczypta)
Nadzienie:
  • śliwki wypestkowane (1 kg)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • cukier  (4 łyżki)
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia góry ciasta

Potrzebne gadżety:
  • tortownica 24 cm
  • szklanka = 250 ml.
  • waga kuchenna 
  • szpatułka
  • mikser




WYKONANIE:

1.) Kruche ciasto:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Dodajemy sól, cukry, masło i na koniec żółtka. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.
Ciasto dzielimy na 2 części. Formułujemy 2 kule, zawijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
Na grubych oczkach tarki ścieramy 1 kulę zamrożonego ciasta, wyrównujemy i tortownicę
wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około 20 min.
Upieczony spód pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Nadzienie:
Śliwki umyte przekrawamy na połówki lub ćwiartki i czyścimy z pestek. 
W dużej misie mieszamy owoce cynamonem, cukrem  i mąką ziemniaczaną. 
Na upieczony spód układamy śliwki.
Na śliwki ścieramy 2 kulę zamrożonego ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około  35 /40 min aż góra ciasta się zarumieni.

3.) Wykończenie:
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Po więcej ciekawych przepisów zapraszam do zakładki ,, wypieki '' 

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy.   Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘

zrzutka dla rity

ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative

2 komentarze:

Drukowanie