Magiczny zakątek tworzenia wypieków i nie tylko... Łatwe, a przede wszystkim sprawdzone przepisy kulinarne.

18 listopada 2019

CIASTO KAWOWE

Kawowe ciasto

Ciasto kawowe z nutką amaretto i cappuccino . Na kakaowym biszkopcie, z kremem straciatella oraz galaretką kawową. Udekorowane rozetkami z kremu cappuccino i posypane tartą gorzką czekoladą
Ciasto jest przeznaczone dla osób lubiących kawę

Jak wykonać ciasto kawowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. 



CIASTO KAWOWE 


SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • jajka (3szt.)
  • cukier (4 łyżki)
  • mąka pszenna (2 łyżki kopiaste)
  • kakao (1 łyżka kopiasta)
  • proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)


Poncz:

  • woda gorąca (1/4 szkl.)
  • kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
  • amaretto (50 ml.)
  • cukier (1 łyżeczka)


Masa straciatella:

  • czekolada gorzka (150 g)
  • kremówka 30% (600 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki )
  • żelatyna sypka (2 łyżki ) + woda gorąca (0,5 szkl.)


Galaretka kawowa

  • woda gorąca (800 ml.)
  • kawa rozpuszczalna ( 2 łyżki )
  • cukier (4 łyżki )
  • amaretto (50 ml.)
  • żelatyna sypka (6 łyżeczek)


Masa cappuccino (dekoracja):

  • kremówka 36% (400 ml.)
  • cappuccino sypkie (3 łyżki kopiaste )
  • cukier puder (2 łyżki kopiaste)


Dodatkowo:

  • czekolada gorzka (starta do posypania ciasta) lub kakao


Potrzebne gadżety:





WYKONANIE:

1.) Biszkopt:
Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka od białek. 
Białka ze szczyptą soli ubijamy i gdy zacznie tworzyć się piana dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. 
Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych, dodajemy żółtka (po jednym) oraz ekstrakt waniliowy. 
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i miksujemy do połączenia się składników. 
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 25 minut do tz. suchego patyczka. 
Upieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia,  a następnie odklejamy od papieru do pieczenia i wkładamy znów z tym samym papierem do foremki (chodzi o to, że później będzie nam lepiej przy krojeniu ciasta).

2.) Poncz:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wystudzenia. 
Ostudzonym ponczem nasączamy biszkopt.

3.) Masa straciatella:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 
Schłodzoną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder. 
Wlewamy ostudzoną żelatynę wcześniej ją chartując  (żelatynę chartujemy dodając do niej parę łyżek bitej śmietany).
Na koniec wsypujemy startą czekoladę. 
Krem straciatella wykładamy Na naponczowany biszkopt i wyrownujemy powierzchnię.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.

4.) Galaretka kawowa:
Wodę z kawą i cukrem zagotowujemy.
Ściągamy z palnika, wlewamy amaretto i wsypujemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną i lekko teżejacą galaretkę wylewamy na krem straciatella i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

5.) Masa cappuccino (dekoracja):
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Gdy śmietanka się ubije wsypujemy cappuccino i krótko mieszamy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i stężałą galaretkę dekorujemy robiąc rozetki.
Całość jeszcze posypujemy tartą czekoladą lub kakao.

Uwagi: Moim zdaniem ciasto zdecydowanie jest smaczniejsze po dwóch dniach od zrobienia. 

Po więcej przepisów na ciasta z galaretką zapraszam Tutaj.

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe z cappuccino


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA''.




1 komentarz:

Drukowanie