Zbiór przepisów kulinarnych. Wypieki ciast, tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Pomysły na obiady, sałatki i przetwory. Kreatywne przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu i sprawdzone.

10.11.19

TORT TIRAMISU

tort tiramisu


Bardzo łatwy przepis na pyszny tort tiramisu.
Tort jest delikatny, aksamitny i łagodny w smaku. Po prostu rewelacja!
Z każdym  kęsem rozpływa się w ustach. Musicie koniecznie go zrobić. Gorąco polecam. 


Jak zrobić taki tort tiramisu, krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdeczne zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominął Cię nowe filmiki.
 



TORT TIRAMISU 


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • cukier (200g)
Poncz:
  • kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • likier amaretto (60 ml.)
Krem:
  • mascarpone (500 g)
  • serek waniliowy homogenizowany (600 g)
  • cukier puder (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% (600 ml)
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) 
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
Dodatkowo:
  • gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika.
  • kakao do posypania. 
Polewa:
  • Grorzka czekolada (50 g)
  • Olej kokosowy (1 łyżeczka)

Potrzebne gadżety:


WYKONANIE:

1.) Biszkopt:
Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.

Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na średnich obrotach tylko do momentu aż się spienią. 
Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści.

Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy do połączenia się składników.
Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.

W 2- 3 partiach wsypujemy pszesiane  obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Boków tortownicy niczym nie smarujemy.

Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie sie wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut.

Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło. 


Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu.
Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na 3 blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony.


2.) Poncz:
Kawę  sypką zaparzamy gorącą wodą i pozostawiamy do wystudzenia. 
Gdy kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy. 


3.) Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach  gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy.  Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok. 
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę serową i całość jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników. 
Masę kremową dzielimy na 4 części. 

4.) Polewa:

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i pozostawiamy do wystudzenia. 

5.) Składanie:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy go 1 częścią masy i wyrownujemy.
Przykrywamy drugim blatem,  nasączamy ponczem, smarujemy  2 częścią kremu i wyrownujemy.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy górę oraz boki cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny  żeby krem na torcie stężał .
Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy resztą kremu. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego (przyda nam się do dekoracji).
Tort tiramisu  wstawiamy do lodówki na następne pół godziny.

6.) Dekoracja:
Brzegi tortu polewamy ostudzoną czekoladą tak aby ściekała po torciku.
Górę posypujemy kakao i tartą czekoladą.  Na koniec po środku robimy rozetki z kremu.


tort tiramisu

Tort tiramisu Rita creative

Torcik tiramisu


Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity 
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤ 

zrzutka dla rity

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative


3 komentarze:

  1. ten tort jest przepyszny!!! Dawno go nie robiłam, chyba czas na powtórkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie 🤗 aż żal częstować gości 🤭 bo cały dla siebie by się chciało 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny ten tort�� zrobiłam mojemu mężowi na imieniny��

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty