TORT TIRAMISU
Bardzo łatwy przepis na pyszny tort tiramisu.
Tort jest delikatny, aksamitny i łagodny w smaku. Po prostu rewelacja!
Z każdym kęsem rozpływa się w ustach. Musicie koniecznie go zrobić. Gorąco polecam.
Jak zrobić taki tort tiramisu, krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdeczne zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominął Cię nowe filmiki.
TORT TIRAMISU
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 szt.)
- mąka pszenna (150 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- cukier (200g)
- kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- likier amaretto (60 ml.)
- mascarpone (500 g)
- serek waniliowy homogenizowany (600 g)
- cukier puder (200 g)
- śmietanka kremówka 30% (600 ml)
- żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika.
- kakao do posypania.
- Grorzka czekolada (50 g)
- Olej kokosowy (1 łyżeczka)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Biszkopt:
Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.
Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na średnich obrotach tylko do momentu aż się spienią.
Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy do połączenia się składników.
Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.
W 2- 3 partiach wsypujemy pszesiane obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Boków tortownicy niczym nie smarujemy.
Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie sie wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut.
Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło.
Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu.
Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na 3 blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony.
2.) Poncz:
Kawę sypką zaparzamy gorącą wodą i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy.
Kawę sypką zaparzamy gorącą wodą i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy.
3.) Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę serową i całość jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników.
Masę kremową dzielimy na 4 części.
4.) Polewa:
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i pozostawiamy do wystudzenia.
5.) Składanie:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy go 1 częścią masy i wyrownujemy.
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy 2 częścią kremu i wyrownujemy.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy górę oraz boki cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny żeby krem na torcie stężał .
Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy resztą kremu. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego (przyda nam się do dekoracji).
Tort tiramisu wstawiamy do lodówki na następne pół godziny.
6.) Dekoracja:
Brzegi tortu polewamy ostudzoną czekoladą tak aby ściekała po torciku.
Górę posypujemy kakao i tartą czekoladą. Na koniec po środku robimy rozetki z kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę serową i całość jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników.
Masę kremową dzielimy na 4 części.
4.) Polewa:
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i pozostawiamy do wystudzenia.
5.) Składanie:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy go 1 częścią masy i wyrownujemy.
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy 2 częścią kremu i wyrownujemy.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy górę oraz boki cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny żeby krem na torcie stężał .
Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy resztą kremu. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego (przyda nam się do dekoracji).
Tort tiramisu wstawiamy do lodówki na następne pół godziny.
6.) Dekoracja:
Brzegi tortu polewamy ostudzoną czekoladą tak aby ściekała po torciku.
Górę posypujemy kakao i tartą czekoladą. Na koniec po środku robimy rozetki z kremu.
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - RITA vlog
📷 Moje zdjęcia na Instagramie - rita__creative
👫 Mój Fanpage na Facebooku: RITA creative
👫 Moja Grupa KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Moje inspiracje na Pinterest - RITA creative
ten tort jest przepyszny!!! Dawno go nie robiłam, chyba czas na powtórkę
OdpowiedzUsuńDokładnie 🤗 aż żal częstować gości 🤭 bo cały dla siebie by się chciało 😄
OdpowiedzUsuńPrzepyszny ten tort�� zrobiłam mojemu mężowi na imieniny��
OdpowiedzUsuń