Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Zapisz się i otrzymuj nowe przepisy jako pierwsza(y)

10 listopada 2019

TORT TIRAMISU

tort tiramisu

Bardzo łatwy przepis na pyszny tort tiramisu.
Tort jest delikatny, aksamitny i łagodny w smaku. Po prostu rewelacja!
Z każdym  kęsem rozpływa się w ustach. Musicie koniecznie go zrobić. Gorąco polecam. 

Jak zrobić taki tort tiramisu, krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdeczne zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominął Cię nowe filmiki. 



TORT TIRAMISU 


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • cukier (200g)
Poncz:
  • kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • likier amaretto (60 ml.)
Krem:
  • mascarpone (500 g)
  • serek waniliowy homogenizowany (600 g)
  • cukier puder (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% (600 ml)
  • żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) 
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
Dodatkowo:
  • gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika.
  • kakao do posypania. 
Polewa:
  • Grorzka czekolada (50 g)
  • Olej kokosowy (1 łyżeczka)

Potrzebne gadżety:
  • mikser
  • szpatułka
  • tortownica lub rant o średnicy 24cm
  • miarka kuchenna


WYKONANIE:

1.) Biszkopt:
Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.

Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na średnich obrotach tylko do momentu aż się spienią. 
Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści.

Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy do połączenia się składników.
Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać szpatułką.

W 2- 3 partiach wsypujemy pszesiane  obydwie mąki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Tortownicy niczym nie smarujemy.

Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie sie wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C 35minut.

Uwaga: Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Piekarnik możemy otworzyć dopiero pod koniec pieczenia żeby sprawdzić patykiem lub wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło. 


Upieczony biszkopt w tortownicy zrzucamy z wysokości 20-40 cm. na podłogę. Robimy to po to, żeby zapobiec opadaniu biszkoptu.
Biszkopt pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt przekrawamy na 3 blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony.


2.) Poncz:

Kawę  sypką zaparzamy gorącą wodą i pozostawiamy do wystudzenia. 
Gdy kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy. 

3.) Krem:

Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach  gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia.

Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy.  Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok. 

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę serową i całość jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników. 


Masę kremową dzielimy na 4 części. 


4.) Polewa:

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i pozostawiamy do wystudzenia. 

5.) Składanie:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy go 1 częścią masy i wyrownujemy.
Przykrywamy drugim blatem,  nasączamy ponczem, smarujemy  2 częścią kremu i wyrownujemy.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy górę oraz boki cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny  żeby krem na torcie stężał .
Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy resztą kremu. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego (przyda nam się do dekoracji).
Tort tiramisu  wstawiamy do lodówki na następne pół godziny.

6.) Dekoracja:
Brzegi tortu polewamy ostudzoną czekoladą tak aby ściekała po torciku.
Górę posypujemy kakao i tartą czekoladą.  Na koniec po środku robimy rozetki z kremu.


tort tiramisu

Tort tiramisu Rita creative

Torcik tiramisu


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 



2 komentarze:

  1. ten tort jest przepyszny!!! Dawno go nie robiłam, chyba czas na powtórkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie 🤗 aż żal częstować gości 🤭 bo cały dla siebie by się chciało 😄

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny