PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU

piernik-z-ptasim-mleczkiem

Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku
Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi. 


Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku.  Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami.




PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU


SKŁADNIKI:


Piernik:
  • masło (130 g)
  • cukier (120 g)
  • jajka (4 małe lub 3 duże)
  • miód (200 g)
  • kwaśna śmietana 18 % (200 g)
  • mąka pszenna (280 g)
  • kakao (10 g)
  • przyprawa do piernika (1,5 łyżki)
  • soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • sól (szczypta)

Ptasie mleczko:
  • śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
  • galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (2 op. z czego każde opakowanie ma 71 g.) + gorąca woda (500 ml.)

Polewa czekoladowa:
  • śmietanka kremówka 30% (80 ml.)
  • masło (30 g)
  • cukier (30 g)
  • kakao (20 g)

Dodatkowo:
  • dżem pomarańczowy (4 łyżki) lub powidła śliwkowe (4 łyżki)
  • srebrne kuleczki cukrowe 
  • białe gwiazdki cukrowe 

Potrzebne gadżety:
  • foremka 18 x 28 cm.



WYKONANIE:

1.) Piernik:

Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy miód i śmietanę. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki (tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. 
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy ją do wcześniej zrobionej masy. Dobrze mieszamy szpatułką. 
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 50-60 minut. 
Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Odcinamy górną upieczoną skórkę piernika i przekrawamy go na 2 blaty. 
Jeden blat piernika wsadzamy z powrotem do foremki i smarujemy go dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał ścianek foremki.   

2.) Ptasie mleczko:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę. 
Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy na piernik posmarowany dżemem. 
Wstawiamy do zamrażalnika na chwilkę (5min.) żeby ptasie mleczko zaczęło lekko tężeć. 
Po tym czasie przykrywamy ptasie mleczko drugim blatem piernika lekko go wciskając w krem.

3.) Polewa czekoladowa

Do rondelka wlewamy kremówkę,  dodajemy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki się połączą (nie gotujemy). 
Lekko ostudzoną  polewą smarujemy  ciasto, dekorujemy kulkami i gwiazdkami cukrowymi. 


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.


piernik-z-ptasim-mleczkiem

piernik z ptasim mleczkiem

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki na YouTube - RITA creative
🎬 Moje vlogi na YouTube - Grecki Świat Rity 
📷 Instagram - rita__creative
👫 Facebook: RITA creative
📌 Pinterest - RITA creative

Komentarze

  1. Podana jest blacha 18x28
    Na filmiku widać większą

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik upieczony jutro reszta :) czy jeśli śmietana nie ubije się tak jak powinna dodać do niej fix? Do lepszego ubicia czy galaretka zrobi swoje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Galaretka powinna zrobić swoje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, uwielbiam takie ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty