Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Zapisz się i otrzymuj nowe przepisy jako pierwsza(y)

15 grudnia 2019

PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU

piernik-z-ptasim-mleczkiem

Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku
Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi. 


Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku.  Zapraszam do oglądania.


Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami.




PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU

SKŁADNIKI:

Piernik:

  • masło (130 g)
  • cukier (120 g)
  • jajka (4 małe lub 3 duże)
  • miód (200 g)
  • kwaśna śmietana 18 % (200 g)
  • mąka pszenna (280 g)
  • kakao (10 g)
  • przyprawa do piernika (1,5 łyżki)
  • soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • sól (szczypta)

Ptasie mleczko:

  • śmietanka kremówka 30% (400 ml.)
  • galaretki przezroczyste o smaku winogronowym (2 op. z czego każde opakowanie ma 71 g.) + gorąca woda (500 ml.)

Polewa czekoladowa:

  • śmietanka kremówka 30% (80 ml.)
  • masło (30 g)
  • cukier (30 g)
  • kakao (20 g)

Dodatkowo:

  • dżem pomarańczowy (4 łyżki) lub powidła śliwkowe (4 łyżki)
  • srebrne kuleczki cukrowe 
  • białe gwiazdki cukrowe 

Potrzebne gadżety:
  • foremka 18 x 28 cm.



WYKONANIE:

1.) Piernik:

Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy miód i śmietanę. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki (tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. 
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy ją do wcześniej zrobionej masy. Dobrze mieszamy szpatułką. 
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170°C ~ 50-60 minut. 
Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Odcinamy górną upieczoną skórkę piernika i przekrawamy go na 2 blaty. 
Jeden blat piernika wsadzamy z powrotem do foremki i smarujemy go dżemem zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał scianek foremki.   

2.) Ptasie mleczko:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania wlewamy ostudzoną galaretkę. 
Tak otrzymany krem (jest dość rzadki) przelewamy na piernik posmarowany dżemem. 
Wstawiamy do zamrażalnika na chwilkę (5min.) żeby ptasie mleczko zaczęło lekko tężeć. 
Po tym czasie przykrywamy ptasie mleczko drugim blatem piernika lekko go wciskając w krem.

3.) Polewa czekoladowa

Do rondelka wlewamy kremówkę,  dodajemy masło, cukier i kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając aż składniki się połączą (nie gotujemy). 
Lekko ostudzoną  polewą smarujemy  ciasto, dekorujemy kulkami i gwiazdkami cukrowymi. 


|TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki bożonarodzeniowe. 


piernik-z-ptasim-mleczkiem

piernik z ptasim mleczkiem

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.



2 komentarze:

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny