Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

5.1.20

MURZYNEK Z ORZECHAMI I KARMELEM

czekoladowe ciasto z orzechami i karmelem

Przepis na murzynek z orzechami i karmelem bez jajek. Ciasto jest mocno czekoladowe, mięciutkie, wilgotne, udekorowane orzechami laskowymi i polane złocistym karmelem
Przepis jest łatwy, szybki w przygotowaniu i bez użycia miksera. 


Jak zrobić takie ciasto czekoladowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.


MURZYNEK Z ORZECHAMI I  KARMELEM 


SKŁADNIKI:


Ciasto:
  • mąka pszenna ( 200 g)
  • kakao ( 75 g )
  • cukier ( 200 g)
  • proszek do pieczenia ( 8 g )
  • masło roztopione ( 30 g )
  • mleko ( 350 g)
  • cukierki toffi typu krówki ( 3 szt.)
  • orzechy laskowe ( około 100 g)
  • ekstrakt waniliowy ( 1 łyżeczka)

Karmel:
  • cukier ( 150 g )
  • woda ( 250 ml. )




WYKONANIE:

1.) Murzynek.
Do misy wsypujemy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy, masło roztopione i mieszamy szpatułką do uzyskania mniej więcej gładkiej masy. 
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 16 cm. W masę wciskamy 4 cukierki krowki w dowolne miejsce. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół  w 180°C około 50 min. do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone ciasto zostawiamy w tortownicy  do wystudzenia.

2.) Karmel.
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Ruszamy rondelkiem (okrężne ruchy) w celu rozpuszczenia się cukru. Nie mieszamy łyżką bo cukier zbyt szybko zacznie się krystalizować.
Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gdy większa część wody odparuje zaczną tworzyć się bąbelki i masa zacznie nabierać koloru. Gdy kolor będzie jasno brązowy ściągamy z ognia i takim karmelem (patrzą video) polewamy górę ostudzonego ciasta w tortownicy.
(Uwaga żeby się nie oparzyć).
Odwracamy tortownicę z gorącym karmelem do góry dnem. Nadmiar karmelu skapnie robiąc ciągnace się wzorki. Pamiętać należy żeby blat stołu wyłożyć papierem do pieczenia, aby kapiący karmel nam go nie zabrudził.

|TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki.


ciasto czekoladowe z orzechami i karmelem

czekoladowe ciasto z orzechami i karmelem

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.







2 komentarze:

  1. Hi rita zrobiłem wszystko jak w twoim przepisie na domek z piernika a cały czas po ugniataniu ponad 39 min cały czas się kruszy, co zrobić czy dobór miodu ma jakiś wpływ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia dlaczego niektórym wychodzi za suche ciasto 🤷‍♀️ Ja zawsze robię tak jak mam w przepisie i za każdym razem mi wychodzi. Czy to wina rozmiaru jajek, czy to wina gatunku masła, czy to rodzaj miodu ma znaczenie? Trudno mi powiedzieć...
      Cóż, dodaj czegoś płynnego, albo trochę masła, albo pozostałe białko i powinno być ok. Tak radzili fani w komentarzach pod moim filmikiem.

      Usuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny