Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Zapisz się i otrzymuj nowe przepisy jako pierwsza(y)

05 stycznia 2020

MURZYNEK Z ORZECHAMI I KARMELEM

czekoladowe ciasto z orzechami i karmelem

Przepis na murzynek z orzechami i karmelem. Ciasto jest mocno czekoladowe, mięciutkie, wilgotne, udekorowane orzechami laskowymi i polane złocistym karmelem
Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. 


Jak zrobić takie ciasto czekoladowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy.


MURZYNEK Z ORZECHAMI I  KARMELEM 


SKŁADNIKI:


Ciasto:
  • mąka pszenna ( 200 g)
  • kakao ( 75 g )
  • cukier ( 200 g)
  • proszek do pieczenia ( 8 g )
  • masło roztopione ( 30 g )
  • mleko ( 350 g)
  • cukierki toffi typu krówki ( 3 szt.)
  • orzechy laskowe ( około 100 g)
  • ekstrakt waniliowy ( 1 łyżeczka)

Karmel:
  • cukier ( 150 g )
  • woda ( 250 ml. )




WYKONANIE:

1.) Murzynek.
Do misy wsypujemy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy, masło roztopione i mieszamy szpatułką do uzyskania mniej więcej gładkiej masy. 
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 16 cm. W masę wciskamy 4 cukierki krowki w dowolne miejsce. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół  w 180°C około 50 min. do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone ciasto zostawiamy w tortownicy  do wystudzenia.

2.) Karmel.
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Ruszamy rondelkiem (okrężne ruchy) w celu rozpuszczenia się cukru. Nie mieszamy łyżką bo cukier zbyt szybko zacznie się krystalizować.
Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gdy większa część wody odparuje zaczną tworzyć się bąbelki i masa zacznie nabierać koloru. Gdy kolor będzie jasno brązowy ściągamy z ognia i takim karmelem (patrzą video) polewamy górę ostudzonego ciasta w tortownicy.
(Uwaga żeby się nie oparzyć).
Odwracamy tortownicę z gorącym karmelem do góry dnem. Nadmiar karmelu skapnie robiąc ciągnace się wzorki. Pamiętać należy żeby blat stołu wyłożyć papierem do pieczenia, aby kapiący karmel nam go nie zabrudził.

|TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki.


ciasto czekoladowe z orzechami i karmelem

czekoladowe ciasto z orzechami i karmelem

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. 
Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału ,,RITA vlog''.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny