Jak zrobić ciasto kubanka pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
CIASTO KUBANKA
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- mąka (1 szkl.)
- jajka (5 szt.)
- cukier (1/2 szkl.)
- kakao (3 łyżki)
- sól (szczypta)
Masa czekoladowa:
- mleko (2 szkl.)
- cukier (3 łyżki czubate)
- masło (200 g)
- żółtka (2 szt.)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- krem czekoladowy typu nutella (3 łyżki)
Poncz:
- woda gorąca (1/2 szkl.)
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
- amaretto (50 ml.)
- cukier puder (1 łyżeczka)
Bita śmietana:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
- cukier puder (2 łyżki)
- żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.)
Dodatkowo:
- dżem z aronii lub powidła śliwkowe (około 200 g )
- herbatniki kakaowe (50 szt.)
- kakao lub wiórki czekolady (do posypania ciasta)
Potrzebne gadżety:
- mikser
- foremka 25 x 35 cm.
- papier do pieczenia
WYKONANIE:
1.) Biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka zaczynamy ubijać ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i gdy zacznie tworzyć się gęsta piana wsypujemy partiami cukier.
Cały proces ubijania białek z cukrem powinien trwać około 12 - 15 min ( nie krócej).
Gdy masa zrobi się błyszcząca, a cukier dobrze się rozpuści zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo dodajemy żółtka. Krótko miksujemy, aż żółtka połączą się z masą i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać szpatułką. Wsypujemy partiami obydwie mąki przesiane, dobrze lecz pozwoli mieszamy. Wsypujemy kakao, mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra w 180°C około 20 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce 10 min. Po tym czasie wyciągamy go z foremki, ściągamy papier i zostawiamy góry dnem do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt wkładamy z powrotem do foremki.
2.) Poncz.
Do pół szklanki wrzątku wsypujemy kawę, cukier puder oraz likier amaretto. Mieszamy i studzimy.
Ponczem nasączamy biszkopt. (zużywamy cały poncz na biszkopt)
3.) Krem czekoladowy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, krem czekoladowy typu nutella, masło i włączamy grzanie kuchenki. Wsypujemy obydwie mąki i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy krótko i odstawiamy krem do wystudzenia. (Gdyby powstały nam grudki z mąki można użyć blendera ręcznego do wymieszania składników).
Ostudzony krem przelewamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
Na krem kładziemy 25 herbatników lekko je wciskając w masę, smarujemy warstwą dżemu z aronii, następnie znów układamy warstwę herbatników.
3.) Bita śmietana.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % i zaczynamy ubijanie dodając cukier puder. Gdy śmietanka się ubije wlewamy do niej ostudzoną żelatynę. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Bitą śmietanę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień ciasto posypujemy kakao lub wiórkami czekolady.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
Kochani ❤ Moje wpisy na Blogu oraz filmy na YouTube udostępniam Wam za darmo. Wkładam w to dużo serca, pracy i energii. Chciałabym publikować dla Was treści lepszej jakości oraz częściej. I dlatego założyłam zrzutkę na nowy sprzęt do montażu. POMOŻECIE?
Szczegóły tu: Zrzutka dla Rity
Za wszystkie wpłaty serdecznie dziękuję z całego serca ❤
Nawet jak nie wpłacicie na moją zrzutkę to przynajmniej prosiłabym o jej udostępnienie. To też jest pomoc i dużo znaczy. Dobro powraca ❤ Dziękuję 😘
fajne ciasto i bardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana ❣ Ty mi zawsze komentujesz posty, a ja często zapominam się odwdzięczyć ech... 🙈
OdpowiedzUsuńJuż lecę na Twojego bloga 🏃♀️☺️😘