Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Jeżeli lubisz słodkości zapisz się do newslettera. raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

08 marca 2020

CIASTO KOKOS NA BUDYNIU

ciasto kokos na budyniu

Bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem. 
Ciasto kokos na budyniu to wyśmienity deser do popołudniowej kawki. O delikatnym i aksamitnym smaku zachwyci wszystkich wielbicieli kokosa.

Jak zrobić ciasto kokos na budyniu pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. 





CIASTO KOKOS NA BUDYNIU 


SKŁADNIKI: 

Krem budyniowy:
  • mleko (2 szkl.)
  • żółtka (2 szt.)
  • mąka pszenna (2 łyżki kopiaste)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki kopiaste)
  • cukier (pół szkl.)
  • masło (250 g)
  • likier amaretto (4 łyżki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • wiórki kokosowe (garść)
Dodatkowo: 
  • herbatniki ( 26 szt.)
  • wiórki kokosowe (około 50 g) do posypania wierzchu ciast
Potrzebne gadżety: 




WYKONANIE: 

1.) Do miski wlewamy 1 szklankę mleka, żółtka, ekstrakt waniliowy, wsypujemy obydwie mąki i dobrze mieszamy.
Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy cukier i włączamy grzanie kuchenki. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń odstawiamy do wystudzenia. 
Masło ucieramy na puszysto i stopniowo do niego dodajemy ostudzony budyń, a na koniec wlewamy likier amaretto i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Miksujemy krótko do połączenia składników.

2.) Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, nakładamy warstwę budyniu, warstwę herbatników, masę budyniową i na koniec wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej zostawić na noc.

Uwagi:
- budyń trzeba wystudzić, bo gdy dodamy ciepły budyń do ucieranego masła wtedy masło się rozpuści i masa wyjdzie bardzo rzadka.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.

Ciasto kokos na budyniu


Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 






3 komentarze:

  1. Zwykle unikam ciast na bazie budyniu, ale moja miłość do kokosa nakazuje mi wypróbowanie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam , pychotka.
    Ja też wolę różne kremy niż budyń w ciastach, ale córa mnie prosiła o te ciacho, więc zrobiłam. Miłe zaskoczenie było po spróbowaniu i żałowałam że mało hehe :)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny