CIASTO KOKOS NA BUDYNIU
Bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem. Ciasto kokos na budyniu to wyśmienity deser do popołudniowej kawki. O delikatnym i aksamitnym smaku zachwyci wszystkich wielbicieli kokosa.
Jak zrobić ciasto kokos na budyniu pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.
CIASTO KOKOS NA BUDYNIU
SKŁADNIKI:
Krem budyniowy:
- mleko (2 szkl.)
- żółtka (2 szt.)
- mąka pszenna (2 łyżki kopiaste)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki kopiaste)
- cukier (pół szkl.)
- masło (250 g)
- likier amaretto (4 łyżki)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- wiórki kokosowe (garść)
Dodatkowo:
- herbatniki ( 26 szt.)
- wiórki kokosowe (około 50 g) do posypania wierzchu ciast
Potrzebne gadżety:
- mikser
- foremka 28 x 18
- papier do pieczenia
WYKONANIE:
1.) Do miski wlewamy 1 szklankę mleka, żółtka, ekstrakt waniliowy, wsypujemy obydwie mąki i dobrze mieszamy.
Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy cukier i włączamy grzanie kuchenki. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto i stopniowo do niego dodajemy ostudzony budyń, a na koniec wlewamy likier amaretto i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Miksujemy krótko do połączenia składników.
2.) Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, nakładamy warstwę budyniu, warstwę herbatników, masę budyniową i na koniec wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej zostawić na noc.
Uwagi:
- budyń trzeba wystudzić, bo gdy dodamy ciepły budyń do ucieranego masła wtedy masło się rozpuści i masa wyjdzie bardzo rzadka.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
Zwykle unikam ciast na bazie budyniu, ale moja miłość do kokosa nakazuje mi wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam , pychotka.
OdpowiedzUsuńJa też wolę różne kremy niż budyń w ciastach, ale córa mnie prosiła o te ciacho, więc zrobiłam. Miłe zaskoczenie było po spróbowaniu i żałowałam że mało hehe :)
Pasuje idealnie na deser!
OdpowiedzUsuń