Zbiór kreatywnych przepisów kulinarnych na wypieki ciast, ciasteczek,tortów, deserów i wszelkiego rodzaju słodkości. Kreatywne wypieki i przepisy tu zawarte są smaczne, łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim sprawdzone.

Jeżeli lubisz słodkości zapisz się do newslettera. raz w tygodniu otrzymasz nowy przepis.

24 maja 2020

CIASTO EKLER CYTRYNOWY

Ciasto z budyniem cytrynowym i bitą śmietaną.

Przepis na pyszne ciasto ekler cytrynowy bez pieczenia.
Ciasto jest wyraziste w smaku, na herbatnikach maślanych, kremem budyniowym o smaku cytrynowym, herbatnikami, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta, ponieważ jest łatwe, proste  i szybkie w wykonaniu. 

Jak wykonać ciasto ekler cytrynowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.



Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami.



CIASTO EKLER CYTRYNOWY

SKŁADNIKI:

Krem budyniowy:
  • masło (90 g)
  • mleko (500 ml.)
  • cukier (pół szklanki)
  • budyń cytrynowy (proszek 40 g)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)

Bita śmietana:
  • śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki )
  • żelatyna sypka (2 łyżeczki)
  • woda gorąca (1/4 szklanki)
  • ekstrakt cytrynowy (1 łyżeczka)

Czekoladowy  ganache:
  • czekolada gorzka (100 g)
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)

Dodatkowo:
  • herbatniki maślane (500 g)

Potrzebne gadżety:

Inne ciekawe akcesoria do pieczenia znajdziesz TUTAJ.



WYKONANIE:

1.) Przygotowanie foremki.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki maślane. 

2.) Krem budyniowy.
Do rondelka wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka,  budyń cytrynowy (proszek), wlewamy około 200 ml. mleka i dobrze mieszamy za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Trzeba dobrze wymieszać, aby nie było grudek, a następnie dodajemy miękkie masło i wlewamy pozostałe mleko.  Rondelek stawiamy na kuchence i ciągle mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.  Budyń chwilkę gotujemy a następnie jeszcze gorący wylewamy na herbatniki w foremce. Na budyniu układamy warstwę herbatników.  
Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodowki , żeby dobrze się schlodziło.

3.) Bita śmietana. 
Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. 
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy.  Krótko miksujemy do połączenia się składników. 
Bita śmietanę przekładamy na herbatniki w foremce, wyrownujemy powierzchnię i układamy warstwę herbatników.  
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. 

4.) Czekoladowy ganache. 
Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki,  a najlepiej zostawić na noc w lodówce. 

Uwagi: 
- Wstawiając foremkę z ciastem do lodówki nie trzeba przykrywać folią. Herbatniki i tak zmiękną, a masy stężeją, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie kroiło na kawałki.
- Ciasto zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień. 
- Wierzch polewy można udekorować otartą skórką z cytryny.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne CIASTA BEZ PIECZENIA.


Ciasto z budyniem cytrynowym i bitą śmietaną.

Ciasto z budyniem cytrynowym.

Obserwuj RITA creative na  INSTAGRAMIE

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 




1 komentarz:

Drukowanie

Popularne posty

niskie ceny i promocję na wyposażenie Twojej kuchni

Wyposażenie kuchni - zobacz ceny