CIASTO EKLER CYTRYNOWY
Przepis na pyszne ciasto ekler cytrynowy bez pieczenia.
Ciasto jest wyraziste w smaku, na herbatnikach maślanych, kremem budyniowym o smaku cytrynowym, herbatnikami, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta, ponieważ jest łatwe, proste i szybkie w wykonaniu.
Jak wykonać ciasto ekler cytrynowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami.
CIASTO EKLER CYTRYNOWY
SKŁADNIKI:
Krem budyniowy:
- masło (90 g)
- mleko (500 ml.)
- cukier (pół szklanki)
- budyń cytrynowy (proszek 40 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- żółtka (2 szt.)
Bita śmietana:
Czekoladowy ganache:
- śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
- cukier puder (3 łyżki )
- żelatyna sypka (2 łyżeczki)
- woda gorąca (1/4 szklanki)
- ekstrakt cytrynowy (1 łyżeczka)
Czekoladowy ganache:
- czekolada gorzka (100 g)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo:
- herbatniki maślane (500 g)
WYKONANIE:
1.) Przygotowanie foremki.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki maślane.
2.) Krem budyniowy.
Do rondelka wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka, budyń cytrynowy (proszek), wlewamy około 200 ml. mleka i dobrze mieszamy za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Trzeba dobrze wymieszać, aby nie było grudek, a następnie dodajemy miękkie masło i wlewamy pozostałe mleko. Rondelek stawiamy na kuchence i ciągle mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Budyń chwilkę gotujemy a następnie jeszcze gorący wylewamy na herbatniki w foremce. Na budyniu układamy warstwę herbatników.
Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lódowki , żeby dobrze się schłodziło.
3.) Bita śmietana.
Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Bita śmietanę przekładamy na herbatniki w foremce, wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę herbatników.
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
4.) Czekoladowy ganache.
Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- Wstawiając foremkę z ciastem do lodówki nie trzeba przykrywać folią. Herbatniki i tak zmiękną, a masy stężeją, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie kroiło na kawałki.
- Ciasto zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień.
- Wierzch polewy można udekorować otartą skórką z cytryny.
1.) Przygotowanie foremki.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki maślane.
2.) Krem budyniowy.
Do rondelka wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka, budyń cytrynowy (proszek), wlewamy około 200 ml. mleka i dobrze mieszamy za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Trzeba dobrze wymieszać, aby nie było grudek, a następnie dodajemy miękkie masło i wlewamy pozostałe mleko. Rondelek stawiamy na kuchence i ciągle mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Budyń chwilkę gotujemy a następnie jeszcze gorący wylewamy na herbatniki w foremce. Na budyniu układamy warstwę herbatników.
Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lódowki , żeby dobrze się schłodziło.
3.) Bita śmietana.
Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Bita śmietanę przekładamy na herbatniki w foremce, wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę herbatników.
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
4.) Czekoladowy ganache.
Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- Wstawiając foremkę z ciastem do lodówki nie trzeba przykrywać folią. Herbatniki i tak zmiękną, a masy stężeją, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie kroiło na kawałki.
- Ciasto zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień.
- Wierzch polewy można udekorować otartą skórką z cytryny.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne CIASTA BEZ PIECZENIA.
Z wielką radością dowiem się co sądzisz na temat tego przepisu. Proszę, napisz komentarz.
A jeśli zrobisz ten, lub inny mój przepis, pochwal się zdjęciami. Z chęcią zobaczę Twoje kreacje na Instagramie, Facebooku lub Pinterest. Oznacz tagiem #ritacreative to udostępnię Twój profil na moim story na Instagramie i facebooku.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
woow pysznie wygląda, zjadłabym sobie takie
OdpowiedzUsuń