CIASTO EKLER CYTRYNOWY

Ciasto z budyniem cytrynowym i bitą śmietaną.

Przepis na pyszne ciasto ekler cytrynowy bez pieczenia.

Jeśli uwielbiasz ciasta o lekkiej, orzeźwiającej cytrynowej nucie, to koniecznie musisz spróbować eklera cytrynowego. 
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie, nie wymaga nawet pieczenia, co oznacza, że w krótkim czasie możesz cieszyć się pysznym i orzeźwiającym deserem, gdyż herbatniki przełożone cytrynowym budyniem, bitą śmietaną i polewą czekoladową pozostawiają niezapomniane wrażenia smakowe.
Ekler cytrynowy to doskonałe połączenie smaku, aromatu i konsystencji, które sprawi, że Twoje podniebienie będzie zachwycone! 
Jest to doskonała propozycja na upalne dni, gdy nie chcesz używać piekarnika, ale jednocześnie chcesz zaserwować coś orzeźwiającego i smacznego swoim bliskim i znajomym. Możesz również podać to ciasto na specjalne okazje, takie jak urodziny, czy imieniny.



CIASTO EKLER CYTRYNOWY

SKŁADNIKI:

Krem budyniowy:
  • masło (90 g)
  • mleko (500 ml.)
  • cukier (pół szklanki)
  • budyń cytrynowy (proszek 40 g)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • żółtka (2 szt.)
Bita śmietana:
  • śmietanka kremówka 30% (600 ml.)
  • cukier puder (3 łyżki )
  • żelatyna sypka (2 łyżeczki)
  • woda gorąca (1/4 szklanki)
  • ekstrakt cytrynowy (1 łyżeczka)
Polewa:
  • czekolada gorzka (100 g)
  • śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Dodatkowo:
  • herbatniki maślane (500 g)

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać ciasto ekler cytrynowy. 

1.) Przygotowanie foremki.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki maślane. 

2.) Krem budyniowy.
Do rondelka wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtka,  budyń cytrynowy (proszek), wlewamy około 200 ml. mleka i dobrze mieszamy za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Trzeba dobrze wymieszać, aby nie było grudek, a następnie dodajemy miękkie masło i wlewamy pozostałe mleko.  Rondelek stawiamy na kuchence i ciągle mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.  Budyń chwilkę gotujemy a następnie jeszcze gorący wylewamy na herbatniki w foremce. Na budyniu układamy warstwę herbatników.  
Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lódowki , żeby dobrze się schłodziło.

3.) Bita śmietana. 
Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. 
Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę oraz ekstrakt cytrynowy.  Krótko miksujemy do połączenia się składników. 
Bita śmietanę przekładamy na herbatniki w foremce, wyrównujemy powierzchnię i układamy warstwę herbatników.  
Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. 

4.) Czekoladowy ganache. 
Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na herbatniki. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4godzinki,  a najlepiej zostawić na noc w lodówce. 

Uwagi: 
- Wstawiając foremkę z ciastem do lodówki nie trzeba przykrywać folią. Herbatniki i tak zmiękną, a masy stężeją, dzięki czemu ciasto będzie się ładnie kroiło na kawałki.
- Ciasto zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień. 
- Wierzch polewy można udekorować otartą skórką z cytryny.

|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.

Ciasto z budyniem cytrynowym i bitą śmietaną.

Ciasto z budyniem cytrynowym.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTubeW filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog 


ZNAJDŹ MNIE:
🎬 Moje wypieki: RITA creative
🎬 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 Instagram: rita__creative
👫 Fanpage: RITA creative
👫 Grupa: KRTEATYWNE WYPIEKI
📌 Pinterest: RITA creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!



Komentarze

Prześlij komentarz